S-a reconstituit fata marelui poet italian. Priviti portretul lui Dante Alighieri. Nas coroiat, expresie dura. Asa este reprezentat poetul italian in lucrarile renascentiste. Un studiu recent arata insa ca nu avea trasaturi atat de severe pe cat suge
S-a reconstituit fata marelui poet italian. Priviti portretul lui Dante Alighieri. Nas coroiat, expresie dura. Asa este reprezentat poetul italian in lucrarile renascentiste. Un studiu recent arata insa ca nu avea trasaturi atat de severe pe cat sugereaza portretele sale.

Majoritatea portretelor celui care a scris ""Divina comedie"" exprima duritate, austeritate, tristete. Dante nu avea insa o infatisare atat de severa, demonstreaza o reconstituire a chipului sau realizata de cercetatorii italieni. Reconstituirea s-a bazat pe desene si masuratori ale craniului poetului efectuate in 1920.
STUDIU. Reconstituirea a durat doua luni, autorii utilizand o macheta a craniului din ipsos si imagini 3 D pentru a simula prezenta muschilor si a pielii. Astfel cercetatorii au ajuns la concluzia ca Dante avea trasaturi blande, ochi mari, maxilar rotund si o expresie blajina, chiar daca nasul ramane acvilin.
""Dante arata ca un om care a suferit foarte mult. Parea mai tot timpul obosit si incruntat"", remarca Francesco Mallegni, antropolog si profesor la Universitatea din Pisa, coautor al studiului.
Intr-adevar, Dante Alighieri (1265-1321) a avut o viata grea, marcata de exil si de moartea fiintei dragi. Poate astfel se explica austeritatea cu care a fost zugravit, autorii portretelor fiind influentati de ceea ce-si imaginau despre viata sa, potrivit prof. Mallegni.
Staret la Florenta, Dante Alighieri a fost exilat in 1302 din cauza opozitiei fata de Papa Bonifaciu al VIII-lea. Nu se mai intoarce niciodata la Florenta. Mormantul sau se afla la Ravenna, in nordul Italiei, unde a si murit din cauza malariei. Echipa prof. Mallegni nu a putut examina ramasitele poetului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.