Vremea prea calda si secetoasa din aceasta iarna ar putea afecta alimentarea cu apa a mai multor orase, printre care Bucuresti, Curtea de Arges, Pitesti si Campulung. Daca in perioada imediat urmatoare - lunile februarie si martie - nu vom avea prec
Vremea prea calda si secetoasa din aceasta iarna ar putea afecta alimentarea cu apa a mai multor orase, printre care Bucuresti, Curtea de Arges, Pitesti si Campulung. Daca in perioada imediat urmatoare - lunile februarie si martie - nu vom avea precipitatii, va fi necesara impunerea de restrictii in furnizarea apei. Alte efecte ale secetei cu care se confrunta Romania in ultima perioada sunt compromiterea culturilor agricole, incendii si scumpiri ale energiei electrice. Chiar si premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut, joi, conducerii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor sa elaboreze un program de protejare a rezervelor de apa, avand in vedere perioada de seceta inregistrata in prezent.

Potrivit reprezentantilor Administratiei Nationale „Apele Romane“ (ANAR), pentru lunile februarie si martie nu este necesara impunerea de restrictii in furnizare apei. „In Romania exista 39 de acumulari strategice, avand un volum total de 4,1 mld mc, care asigura cerinta de apa. In prezent, la nivel national, volumul existent in aceste acumulari este de circa 2,2 miliarde mc, cantitate su ficienta pentru alimentarea cu apa a populatiei“, ne-a declarat directorul general adjunct al ANAR, Ovidiu Gabor. Acesta a precizat ca deocamdata nu sunt probleme nici cu debitul Dunarii, desi acesta se afla sub limitele normale pentru aceasta perioada. „Debitul Dunarii este de 4200 mc/s, in timp ce limita normala pentru aceasta perioada este de 4900 mc/s. Tendinta insa este de stagnare, chiar usoara crestere. probleme pot aprea numai daca debitul scade sub 3000 mc/s“, a explicat Ovidiu Gabor.

Lipsa precipitatiilor scumpeste energia
Anul 2007, anuntat de meteorologi ca fiind cel mai calduros din istorie, ar putea aduce scumpirea energiei, pe acest motiv.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.