Departamentul pentru Munca in Strainatate me-a informat despre sistemul italian de asigurare impotriva accidentelor de munca si bolilor profesionale. Asigurarea se adreseaza lucratorilor angajati, care desfasoara in mod obisnuit activitati pe care le
Departamentul pentru Munca in Strainatate me-a informat despre sistemul italian de asigurare impotriva accidentelor de munca si bolilor profesionale. Asigurarea se adreseaza lucratorilor angajati, care desfasoara in mod obisnuit activitati pe care legea le defineste riscante, precum si altor categorii de lucratori.
Se considera accident de munca un eveniment care are ca urmare vatamarea printr-o cauza violenta in timpul muncii, ce poate cauza moartea sau provoca o invaliditate permanenta fata de munca, absoluta sau partiala ori o invaliditate temporara absoluta care implica lipsa de la munca, pentru o perioada mai mare de trei zile. Este recunoscuta ca boala profesionala acea boala rezultata in timpul si din cauza activitatii lucrative, pentru care lucratorii sunt angajati si e provocata de o cauza lenta si progresiva care actioneaza mai mult timp. O data trecute cele trei zile, din a patra zi pana in a 90-a zi, suma indemnizatiei temporare este de 60% din salariul zilnic al lucratorului in ultimele 15 zile precedente accidentului de munca sau manifestarii bolii profesionale. Din a 91-a zi pana la insanatosirea clinica, suma ajunge la 75% din retributie. In caz de internare in spital, suma poate fi redusa cu o treime.
Institutul National de Protectie impotriva Accidentelor de Munca si Bolilor Profesionale acorda o indemnizatie pentru orice paguba permanenta asupra integritatii fizice si psihice a lucratorului, mai mare de 6%, chiar daca paguba nu are consecinte patrimoniale. Daca din accidentul de munca sau boala profesionala rezulta ulterior invaliditati cu caracter permanent, este acordata,
incepand de la data insanatosirii clinice a asiguratului, o renta in functie de nivelul de incapacitate evaluata. Este considerata incapacitate de munca permanenta partiala consecinta unui accident de munca sau unei boli profesionale care duce la diminuarea in parte a capacitatii de munca. Legislatorul italian a stabilit ca, atunci cand paguba asupra sanatatii depaseste nivelul de 15%, trebuie sa se considere ca acest lucru are consecinte si asupra capacitatii lucrative de a produce salariu. Prin urmare, incepand de la 16% pana la 100% trebuie indemnizate, pe langa paguba asupra sanatatii, si consecintele patrimoniale pe care paguba asupra sanatatii le determina pentru lucrator.
Mentionam ca renta este acordata urmasilor lucratorului decedat, ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Cuantumul variaza in functie de nivelul de rudenie fata de defunct (50% pentru sot/sotie, 20% fiului sau persoanelor echivalente, 40% fiului orfan de ambii parinti, 20% rudelor ascendente si colaterale). Fiecare dintre procente se raporteaza la retributia in cuantum de 100% primita de asigurat inainte de deces, cuprinsa intre un minim si un maxim stabilite prin lege. Ajutorul de inmormantare reprezinta o prestatie acordata urmasilor care au dreptul la renta sau, in lipsa acestora, celor care demonstreaza ca au sustinut cheltuielile de inmormantare ale lucratorului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.