Constrans de conservatori sa faca public memoriul societatii ALRO Slatina si amenintat chiar cu o plangere penala, Basescu s-a conformat imediat cererii PC. Presedentia a prezentat ieri documentul si adnotarile sefului statului, interpretate ulterio
Constrans de conservatori sa faca public memoriul societatii ALRO Slatina si amenintat chiar cu o plangere penala, Basescu s-a conformat imediat cererii PC. Presedentia a prezentat ieri documentul si adnotarile sefului statului, interpretate ulterior de conservatori ca trafic de influenta. Dan Voiculescu (foto) l-a acuzat pe Basescu ca prin acel biletel ar fi intervenit in favoarea ALRO si a anuntat ca se gandeste sa depuna si plangere penala impotriva presedintelui. In replica, seful statului a explicat ca a trimis, la acea data, memorandumul direct ministrului de resort, si nu premierului, pe motiv ca ministrul economiei este membru CSAT si, prin urmare, subordonat presedintelui tarii. In memoriu, ALRO se plange ca intampina dificultati pe piata energetica.

Adriana Saftoiu a declarat ca documentul ar fi putut fi facut public si de catre Codrut Seres, pentru ca acesta stia ca nu are caracter secret. Saftoiu a declarat ca presedintele a trimis memoriul direct ministrului Seres, si nu premierului, avand in vedere ca ministrul economiei este membru CSAT, al carui sef este tocmai presedintele. Un alt motiv este reducerea bi rocratiei. In memoriul ALRO se arata ca reprezentantii companiei se plang de cantitati insuficiente de energie, tarife mari si dependenta de terti. Ei propun ca solutii un contract de furnizare pe termen lung si crearea industriei de aluminiu complet integrate cu propria sursa de furnizare a energiei. Pe memoriu presedintele a notat rugamintea, catre Seres, de a analiza scrisoarea ALRO si sa dispuna masuri in conformitate cu interesul guvernului si cu interesul national.

SRI sare pentru presedinte
PC l-a acuzat pe Basescu de interventie pe langa ministrul Seres pentru ca ALRO sa primeasca energie ieftina, dar Seres este urmarit penal in dosarul privatizarilor si pentru ca ar fi facut asta, inainte de biletul sefului statului, in 2005, arata inregistrari ale SRI. O eventuala interventie a presedintelui in favoarea ALRO, era, deci, inutila, transmite NewsIn. Exista convorbiri inregistrate de SRI, ce probeaza interventiile la minister ale retelei de spionaj conduse de bulgarul Stamen Stantchev. Inregistrare SRI, 20 iunie 2005: „Domnul ministru intreaba unde este oferta pentru Hidroelectrica?”. Potrivit documentelor de propunere a arestarii preventive sau de prelungire a mandatelor din dosarul privatizarilor strategice, Seres ar fi mijlocit si obtinerea unor contracte ieftine de energie produsa de Hidroelectrica si de Nuclearelectrica, pentru ALRO Slatina. De altfel, extinderea cercetarilor in acest caz s-a facut pentru noi fapte de tradare si spionaj legate de industria nationala de aparare si, in special pentru Vadim Benyatov, de SC Nuclearelectrica. In 20 iunie 2005, Stamen Stantchev s-a intalnit la sediul MEC cu ministrul Seres. Stantchev, interceptat de SRI, a purtat o discutie telefonica cu Ciprian Paltineanu (vicepresedinte tot la Credit Suisse First Boston). Bulgarul i-a spus colegului sau: „Sunt cu domnul ministru si intreaba unde este oferta pentru Hidroelectrica?”. Dupa intalnire, Stantchev si Paltineanu au vorbit din nou, cel din urma spunand: „O voi trimite intr-o ora (oferta pentru Hidroelectrica - n.r.). De asemenea, vom pune o clauza de imputernicire in contract, pe care doar sa o semneze.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.