Bilantul devastatoarei furtuni, care s-a abatut, joi, asupra mai multor tari, ajunsese ieri la 41 de morti, potrivit CNN. De asemenea, traficul aerian si cel feroviar au fost serios perturbate, iar pagubele materiale provocate de rafalele de vant
Bilantul devastatoarei furtuni, care s-a abatut, joi, asupra mai multor tari, ajunsese ieri la 41 de morti, potrivit CNN. De asemenea, traficul aerian si cel feroviar au fost serios perturbate, iar pagubele materiale provocate de rafalele de vant se ridica la sute de milioane de euro.
Cel putin 13 decese s-au inregistrat in Marea Britanie, zece in Germania, sase in Olanda, trei in Cehia, unul in Franta, doua in Belgia si sase in Polonia. Alerta a fost mentinuta ieri la Kaliningrad, enclava rusa din Uniunea Europeana, cu iesire la Marea Baltica, intre Lituania si Polonia. Si Austria, Ungaria si Polonia au lansat alerta impotriva uraganului, care a durat pana ieri dupa-amiaza. Vantul si ploile au perturbat legaturile aeriene si feroviare in mai multe tari. Din cauza rafalelor de vant violente si a averselor puternice, compania aeriana British Airways a fost nevoita sa anuleze 130 de curse interne de pe aeroportul din Heathrow (Londra) si pe cel din Manchester. De asemenea, reteaua rutiera s-a confruntat cu probleme, cinci la suta dintre autostrazile britanice fiind afectate. In Franta, 19 zboruri intre aeroportul parizian Roissy-CDG si Heathrow au fost anulate. Intreg traficul feroviar a fost intrerupt in Germania, ca masura de securitate, Gara centrala din Berlin, cea mai mare din Europa, fiind evacuata, joi seara, dupa ce o grinda din otel de doua tone s-a prabusit din cauza furtunii. (L.P.)
Ungaria si Austria, afectate de rafalele de vant
Furtuna care s-a abatut in noaptea de joi spre vineri asupra Ungariei nu s-a soldat cu nici o victima, a informat agentia maghiara de presa MTI. Cu toate acestea, pompierii au avut de rezolvat 450 de apeluri venite de la cetateni, cele mai multe dintre ele anuntand o serie de cazuri, de la copaci cazuti in plina strada, pana la acoperisurile avariate ale unor case. Vantul a atins viteza de 108 kilometri pe ora intr-o localitate de langa lacul Balaton, iar meteorologii locali au avertizat ca furtuna avea sa continue pe toata durata zilei de ieri. Caile Ferate Ungare au ridicat restrictiile de viteza impuse trenurilor dupa rafalele puternice de vant de joi. In nordul Austriei, vantul a smuls ieri acoperisurile unor case, a doborat copaci si lasat fara energie electrica mii de locuinte. In unele zone din Austria Inferioara, la Salzburg si Viena, viteza vantului era de circa 140 km/ora. Doua persoane au fost grav ranite din cauza prabusirii unor arbori in orasul Braunau din Austria Superioara. (D.E.)
Furtuna s-a mai domolit pana in Romania
Furtuna de ieri, din Romania, nu a fost un moment deosebit de dur, ca in Germania, intensificarile de vant inregistrate fiind caracteristice pentru acest sezon, a declarat gen. Liviu Nemes, inspector general adjunct al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).
Foto: ROMPRES El a precizat ca avertizarea meteorologilor privind intensificarile de vant, care viza 16 judete din nordul, estul, centrul si sud-estul tarii, a fost transmisa in toata tara, pentru ca autoritatile sa poata lua masuri de siguranta. Rafalele de vant au reusit sa lase fara energie electrica 312 localitati, pana ieri la pranz, echipele Electrica remediind peste 100 din avariile inregistrate. Cele mai afectate judete au fost Cluj, Salaj, Maramures, Bistrita-Nasaud, Brasov, Harghita, Covasna si Mures. Circulatia de pe mai multe drumuri din Suceava, Harghita, Satu Mare si Brasov a fost blocata din cauza copacilor doborati de vanturile puternice, drumurile nationale si cele europene fiind redate circulatiei pana ieri dupa-amiaza. Tot ieri, circulatia navelor maritime la bara si pe canalul Sulina a fost interzisa, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, iar navele din rada Portului Constanta au primit avertizare de furtuna, asteptandu-se valuri de pana la sase metri inaltime. Vantul a avariat acoperisurile la 20 de case din Sadova, judetul Suceava, la o scoala din Dorohoi si la fostul sediu al Facultatii de chimie din Galati. Un copac a cazut pe sala de sport a Scolii Nr. 5 din centrul Capitalei, iar elevii unei scoli din Fagaras au putut parasi cladirea numai dupa ce a fost indepartat bradul care a cazut in curtea scolii. Pana la inchiderea editiei nu a fost semnalata nici o persoana ranita in urma furtunii. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.