Intr-un interviu acordat cotidianului "Cronica Romana", vicepresedintele PSD, Ioan Rus, vorbeste despre demersurile initiate de social-democrati privind suspendarea presedintelui Basescu, cat si cele privind demiterea premierului. In opinia liderului

Intr-un interviu acordat cotidianului "Cronica Romana", vicepresedintele PSD, Ioan Rus, vorbeste despre demersurile initiate de social-democrati privind suspendarea presedintelui Basescu, cat si cele privind demiterea premierului. In opinia liderului PSD, "mai grav decat acest razboi fara sfarsit dintre seful statului si cel al Executivului nu poate fi nimic" si, ca atare, PSD va merge pana la capat in acest caz. "Chiar daca vom esua in actiunea noastra, tot credem ca aceasta va constitui un semnal care va modifica atitudinea presedintelui fata de scena politica romaneasca", sustine Rus.

- Domnule Rus, PSD a cerut atat declansare procedurii de suspendare a presedintelui, cat si demiterea premierului. Credeti ca aceste demersuri sunt utile partidului din care faceti parte?
- PSD nu urmareste realizarea unui profit personal prin declansarea procedurilor de suspendare a presedintelui Traian Basescu si demiterea premierului Tariceanu. Poate ca ar fi fost interesant sa fim de partea unuia sau altuia, dar in situatia aceasta, pur si simplu partidul pe care il reprezint nu poate fi partizanul nici uneia dintre cele doua tabere. Noi am aderat la Uniunea Europeana si acum ar trebui ca toate eforturile, inclusiv cele ale oamenilor politici, sa fie indreptate spre integrarea Romaniei, respectiv, spre strategia de post-aderare, pasii care trebuie facuti in fiecare domeniu de activitate, acesta ar trebui sa fie subiectul care sa constituie esenta dezbaterii publice in acest moment si esenta dezbaterii parlamentare, guvernamentale si prezidentiale. Or, noi asistam la o batalie intre presedinte si premier, batalie care inlocuieste acest lucru, singurul care este de interes national. Si daca vrei sa slujesti acest interes cum am putea sa facem in alt mod decat sa incercam sa eliminam acesti doi factori care perturba si submineaza grav evolutia intregii tari spre integrarea in Uniunea Europeana. Si pentru noi este evident o problema, insa, dar nu avem o alta solutie.

- Cine pierde si cine castiga in acest "razboi"?
- Castiga intreaga natiune romana daca punem punct acestui scandal. Repet, prioritatile noastre ar trebui sa fie altele. Din pacate, asistam la un scandal pentru a nu observa ca in decembrie gazele si curentul electric a costat dublu, sa nu observam ca problemele majore au ramas nerezolvate... Sa fie clar, in Uniunea Europeana nu ne putem integra legandu-ne cu lanturi de celelalte state. Ne integram cu adevarat doar prin crearea unui mediu de afaceri competitiv, avand o infrastructura performanta, o liniste si stabilitate politica care sa permita aceste lucruri. Or, toate acestea devin foarte greu realizabile tocmai in urma conflictului dintre cei doi cetateni sau a celor doua institutii, pentru ca de fapt nici nu mai stii care este adevarul.

- Declansarea procedurii de suspendare a presedintelui ar provoca o criza politica de proportii, nefiind excluse chiar anticipatele. Nu credeti ca in aceste conditii alegerile pentru Parlamentul European din 13 mai sunt astfel compromise?
- Mai grav decat scandalul politic declansat de premier si presedinte nu poate fi nimic. Ce poate fi mai grav decat o batalie fara de sfarsit intre cei mai importanti decidenti politici din tara? Ce poate fi mai daunator? Un alt guvern, un alt presedinte? Noi nu credem ca poate exista ceva mai nociv pentru Romania decat acest razboi. Dar, din pacate, negasind o alta varianta, consideram ca aceasta este singura atitudine in interesul poporului si a cetateanului.

- Conform Constitutiei se poate organiza un referendum prin care presedintele cere cetatenilor sa-i acorde un vot de incredere. Tinand cont de faptul ca seful statului este o personalitate politica foarte populara, nu va temeti ca acest demers se poate intoarce impotriva dumneavoastra?
- Vom vedea. Pana la urma, noi nu avem decat aceste solutii constitutionale si vom face pasii legali in aceasta directie. Timpul va arata daca vom avea sau nu succes in demersul nostru. Chiar daca vom esua in actiunea noastra, tot, credem, ca aceasta se va constitui intr-un semnal care poate ar modifica atitudinea pe care seful statului o are in acest moment, tot ar fi un castig pentru Romania. Repet, avem sansa noastra si va spun ca atitudinea noastra nu a fost una premeditata si a fost adoptata una fortata de realitate. Noi nu jucam decat o carte pe care am fost obligati s-o jucam pentru a salva ce se mai poate salva. Noi am intrat intr-o mare familie in care exista anumite reguli, o anumita conduita, un respect reciproc... UE nu va permite ca noi, prin jocurile noastre politice sa disturbam grav ceea ce ei au realizat prin truda. Or, noi ca partid social-democrat trebuie sa reactionam ferm.

- In contextul in care presedintele Basescu ar primi confirmarea cetatenilor, se va dizolva Parlamentul si vor fi declansate alegeri anticipate. Daca luam in calcul faptul ca PSD este creditat cu un scor de doar 20-22 la suta din preferintele electoratului, credeti ca sunteti pregatiti pentru anticipate?
- PSD este pregatit pentru alegeri anticipate, pentru ca dupa Congresul din decembrie anul trecut, partidul s-a asezat foarte clar pe stanga esichierului politic si ca program si ca atitudine si ca persoane care conduc partidul in acest moment. Cred ca toti cei care au fost acuzati de anumite lucruri se afla acum in linia a doua si chiar a treia a partidului. Repet, sunt convins ca partidul este pregatit, bineinteles cu un efort urias, nu numai sa faca fata eventualelor anticipate, dar sa le si castige.Dupa inceperea sesiunii parlamentare vom vedea si care este starea de spirit a celorlalte partide in aceasta directie. Abia atunci vom putea lua in calcul o data fezabila.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.