Naveta intre Atena si restul lumii. Nikolaos Tsolas este presedintele Cosmote Romania si nu crede in oameni-roboti. Ca orice grec, nu traieste dupa manuale si singurul sau model este ""traieste clipa"", la fel ca la Alexis Zorba. Are 55 de ani si s-

Naveta intre Atena si restul lumii. Nikolaos Tsolas este presedintele Cosmote Romania si nu crede in oameni-roboti. Ca orice grec, nu traieste dupa manuale si singurul sau model este ""traieste clipa"", la fel ca la Alexis Zorba.
Are 55 de ani si s-a nascut intr-un sat din nordul Greciei, in regiunea Seres, la 30 de kilometri de granita cu Bulgaria. Este un balcanic pentru care ""butoiul de pulbere"" ramane un episod al istoriei europene. ""Ca grec, ma simt mai aproape de romani decat de bulgari. Cu bulgarii am mai avut conflicte, am purtat razboaie. Totusi, in comparatie cu ceilalti balcanici, romanii sunt mai occidentalizati"", spune Nikolaos Tsolas. ""Romanii sunt mai deschisi la nou, la idei noi, si asta fara sa-si piarda identitatea, ceea ce este de admirat."" Si a mai observat la romani entuziasmul si in acelasi timp, o teama fata de riscuri. ""Romanilor le e frica de esec. Dar esecul face parte din viata. Ai cazut, te ridici si o iei de la capat.""
Matematici si istorie. Dl Tsolas este absolvent al Facultatii de Matematica din cadrul University of Ioannina si detine o diploma de Master in Matematica obtinuta de la State University of New York. Totodata, a urmat studii de Master si Doctorat in Electrotehnica si Informatica la University of California, Berkeley. Este de aproape doi in Romania, iar in perioada 2003-2005 a condus filiala Cosmote din Bulgaria. Este dedicat meseriei, motiv pentru care cuvantul ""timp"" revine obsedant in dialogul cu domnia sa.
Are un fel aparte de a ""recupera"" timpul. Cartile de istorie. Ultima carte citita vorbeste despre Attila, iar un volum despre ""istoria matematicii"" este oricand abordat cu placere. De fapt, acest ""oricand"" s-a lipit de vacante. Acasa. In insule, la rudele sotiei. Familia, sotia impreuna cu cei doi copii, o fata si un baiat, au ramas la Atena. Pentru Nikolaos Tsolas, Europa de azi inca pastreza din mostenirea politica lasata de vechii greci, idei nascute in urma cu aproximativ 3.000 de ani. ""Fiecare grec are pe umerii sai multa istorie si, fie ca esti tanar sau adult, o simti. Sunt lucruri care te fac sa fii mandru de aceste mosteniri, dar cu toate astea nu te fac sa te simti mai bun.""
Kazantsakis si Zorba. ""Nu mai tin minte de cate ori am vazut Zorba, dar in ultmii ani de cinci-sase ori"", spune Tsolas. Apreciaza filmul, dar considera ca pelicula lui Kakoianis nu a surpins toate subtilitatile cartii. ""Ceea ce Kazantsakis a vrut sa transmita in carte nu a reiesit atat de bine in film. Pe de alta parte, sunt unele lucruri care iti scapa atunci cand citesti cartea in traducere. Kazantsakis avea un simt al limbii care provenea si din zona geografica in care era nascut (Creta). (a€¦) Cred ca Alexis Zorba este ceea ce a vrut Kazantsakis sa fie dar nu a putut. (...) Ca sa (re)citesti Kazantsakis, presupune sa ai minte libera, sa fii relaxat, dar intregul meu timp este dedicat afacerilor, companiei.""
Fotbal, nu baschet. Atunci cand urmareste o emisiune sportiva prefera fotbalul. De cand se stie a tinut cu PAOK Salonic. Nu si-a adus in birou nici o ""marturie"" de fan, dar are acasa, la Atena, un tricou. ""Ma uit la meciurile de fotbal, pentru ca acolo e mai multa pasiune, mai multa agresivitate pozitiva.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.