Furtuna care a lovit joi Europa, una dintre cele mai violente inregistrate in ultimii 20 de ani in Germania, nu poate fi perceputa ca un semn evident al schimbarii climatice, au afirmat, ieri, mai multi experti germani, relateaza AFP. Pentru Ulrich C

Furtuna care a lovit joi Europa, una dintre cele mai violente inregistrate in ultimii 20 de ani in Germania, nu poate fi perceputa ca un semn evident al schimbarii climatice, au afirmat, ieri, mai multi experti germani, relateaza AFP. Pentru Ulrich Cubasch, profesor la Institutul de meteorologie al Universitatii Libere din Berlin, "nu se poate vorbi propriu-zis despre aceasta furtuna ca despre un semn al incalzirii climatice". "Nu este chiar atat de neobisnuita", a adaugat el. In iarna lui 1999, "Lothar" a cauzat deja numeroase pagube, in timp ce "Jeanett" a afectat o buna parte a teritoriului in toamna lui 2002. Meteorolog la Serviciul de meteorologie german, Gerhard Lux a declarat la randul sau pentru cotidianul Frankfurter Rundschau: "Schimbarea climatica este deja demonstrabila de temperaturi. (...) In ceea ce priveste furtunile si viteza vantului, nu am constatat inca o crestere. Ne indoim totusi ca asa ceva nu se va intampla intr-o buna zi". Vorbind despre Kyrill, Gerhard Lux a precizat ca "nu conditiile meteorologice sunt exceptionale, ci doar viteza vantului".

Administratia Nationala de Meteorologie a extins, ieri noapte, aria de avertizare, iar furtuna a primit Cod galben. Fenomenele vizate sunt intensificarile de vant, care se vor domoli treptat, in cursul zilei de astazi. Sunt afectate majoritatea regiunilor. Vantul are intensificari periculoase in toata tara, cu viteze mai mari in Maramures, Crisana, Transilvania, Dobrogea si bazinul vestic al Marii Negre, atingand in rafale 50-70 km/h. In zona de munte, la altitudini mai mari de 1400 m, vantul a depasit 100 km/h, viscolind si spulberand zapada. Va reamintim semnificatia Codului galben: fenomene meteorologice care, temporar, pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Dl Ion Sandu, directorul ANM, a afirmat ca dupa furtuna, incepand cu data de 22 ianuarie, vremea va intra intr-un proces de racire.

Sute de localitati fara energie electrica
Ieri dimineata, peste 300 de localitati din intreaga tara nu aveau curent electric, din cauza vantului puternic, inregistrat in noaptea de joi spre vineri. Au fost afectate jutele Sibiu, Harghita, Covasna, Brasov, Alba, Salaj, Bistrita-Nasaud, Cluj, Bihor, Satu-Mare si Maramures.

Drumuri blocate de brazi smulsi dun radacini
Zeci de brazi, cu o inaltime de peste 30 de metri, au fost doborati din cauza furtunii, vineri dimineata, pe Drumul National 13 B, din judetul Harghita. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Adrian David, a declarat ca au fost date directive in teritoriu, pentru ca unitatile ISU sa patruleze incontinuu si sa intervina cu maxima rapiditate, in cazul in care vor mai cadea arbori din vauza rafalelor de vant.
Circulatia rutiera se desfasura cu dificultate si pe drumurile nationale DN 17 B, DN 12A si DN 18 din cauza copacilor doborati de vantul puternic.
De asemenea, DN15, intre Toplita si Borsec, era aproape blocat si se circula cu mare dificultate. Tot cu dificultate se circula si pe DN12 C, in zona Lacul Rosu si pe DN12 A, pe ruta Frumoasa - Lunca de Jos.
In zona Bucin, vantul batea cu o viteza de peste 100 km/h si ningea viscolit. Si la Brasov era vant foarte puternic, in rafale de 80 km/h.
Meteorologul de serviciu de la ANM, Dinu Marasoiu, a afirmat ca, la Varful Omu, viteza vantului a atins 144 km/h, iar la varful Toaca din Muntii Ceahlau, 125 km/h.

La Galati, s-a fost desprins acoperisul Facultatii de Chimie
Pompierii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta (IJSU) Galati incearcau ieri sa stabilizeze acoperisul Facultatii de Chimie, care a fost desprins de cladire, din cauza vantului. Bucatile de tabla s-au desprins si riscau sa se prabuseasca pe trotuar si pe carosabil. Circulatia autoturismelor si a pietonilor pe strada Carnabel, unde este situat sediul facultatii, a fost interzisa pe durata operatiunii. Viteza vantului in municipiul Galati era de 57,6 km/h.
Va reamintim ca, pe 3 ianuarie, tot din cauza vantului puternic, bucati de beton din fatada unui bloc de locuinte din cartierul galatean Micro 18 s-au desprins, ranind doua persoane dintr-o statie de maxi-taxi din apropiere. Un tanar s-a ales doar cu rani superficiale si nu a necesitat spitalizare, insa o fetita de opt ani a suferit rani grave pe fata (traumatism cranio-facial puternic, o fractura de piramida nazala si de orbita) si pe picioare.

80 km/h la Bucuresti
Vijelia s-a abatut si asupra Capitalei. In oras, s-au rupt crengi si chiar au fost desradacinati unii arbori. Unul dintre ei a cazut peste sala de sport a unei scoli din Sectorul 1. Insa, la iesirea din Bucuresti, pe DN1, spre Ploiesti, in zona Otopeni, vantul a atins in rafale 80 km/h. Multe panouri publicitare au fost rupte, chiar daca pilonii lor au ramas in picioare.

Porturi inchise
Autoritatile navale au suspendat, vineri, navigatia in bazinul portului fluvio-maritim Constanta Sud, din cauza vantului puternic. Capitania Zonala Constanta a restrictionat manevrele de navigatie in port si tranzitul prin Ecluza Agigea. De asemenea, a fost inchis si portul Agigea Sud. Vantul din sector sud-estic a depasit 80 km/h.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.