Seful Fiscului, democratul Sebastian Bodu, a fost demis ieri, de premierul Tariceanu pentru criticile vehemente formulate de acesta cu privire la masurile fiscale adoptate de Executiv in ultima vreme. Premierul a motivat oficial „decapitarea&l
Seful Fiscului, democratul Sebastian Bodu, a fost demis ieri, de premierul Tariceanu pentru criticile vehemente formulate de acesta cu privire la masurile fiscale adoptate de Executiv in ultima vreme. Premierul a motivat oficial „decapitarea“ lui Bodu prin aceea ca declaratiile de ordin politic ale acestuia contravin statutului de secretar de stat si membru al Guvernului. Demiterea lui Bodu a fost stabilita la cererea Biroului Politic Central al PNL, iar decizia a fost publicata de urgenta, tot ieri, in „Monitorul Oficial“

Surse din Ministerul Finantelor ne-au declarat ca Bodu a avut informatii inca de joi seara cu privire la demitere, motiv pentru care, ieri, nici nu s-a mai prezentat la serviciu. Mai mult, el nu a mai fost de gasit din momentul in care premierul a anuntat ca l-a eliberat din functie. Surprinzator, reactia PD a fost extrem de firava, ceea ce denota faptul ca democratii nu numai ca nu plång dupa Bodu, ci par chiar multumiti ca au scapat de el. Singura „dezamagire“ a PD e aceea ca Tariceanu nu i-a intrebat daca sa il demita sau nu pe seful Fiscului

Vicepresedintele PNL Ludov ic Orban afirma ca liberalii l-au ajutat pe Bodu destituindu-l, pentru ca acum acesta poate sa critice in mod liber Guvernul. In schimb, liderul PSD, Mircea Geoana, spune ca demiterea lui Bodu nu e decåt o noua faza a razboiului intre palate, iar prin eliminarea acestuia, liberalii au scapat de un pion periculos pe tabla politica de sah, „care avea acces inclusiv la informatii compromitatoare despre liberali“. Geoana crede ca, in consecinta, si PD „va elimina pioni liberali din diverse pozitii de influenta“

(Luminita Gheorghe)

Premierul l-a eliberat, ieri, din functie pe presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, membru al Partidului Democrat, pentru „inducerea in eroare a opiniei publice in legatura cu masuri ale Guvernului, prin declaratii de ordin politic“, informeaza un comunicat al Executivului. Potrivit documentului, primul-ministru considera ca este inadmisibil ca un secretar de stat sa atace decizii ale Guvernului, in loc sa contribuie la aplicarea lor corecta, pozitionandu-se astfel in afara structurilor guvernamentale in care este angajat.

Motivul demiterii il reprezinta, cel putin formal, un interviu acordat in urma cu doua zile de Sebastian Bodu cotidianului „Evenimentul Zilei” in care si-a exprimat o serie de pareri extrem de critice cu privire la taxa pe viciu, la taxa de prima inmatriculare, dar si cu privire la Agentia Nationala de Integritate. Presedintele ANAF afirma, in interviu, ca ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a mentinut taxa pentru prima inmatriculare desi fusese avertizat in legatura cu pozitia CE. El a criticat totodata introducerea taxei pe viciu si a acuzat „lipsa de vointa“ a partenerilor de guvernare ai PD in ceea ce priveste Agentia Nationala de Integritate.

Comunicatul Guvernului precizeaza ca respectivele declaratii nu au nici o legatura cu calitatea de secretar de stat a lui Bodu din momentul respectiv, ci erau mai degraba declaratii de natura politica.

Tariceanu considera ca, daca ar fi avut date privind cresterea evaziunii fiscale in urma introducerii taxei pe viciu, Sebastian Bodu ar fi trebuit sa ia masuri impotriva acestui fenomen, in calitatea sa de sef al ANAF. „In aceste conditii, este o iresponsabilitate ca tocmai seful ANAF sa vorbeasca despre cresterea evaziunii fiscale bazandu-se doar pe 'perceptiile>> sale si nu pe date certe sau pe actiuni specifice ale ANAF, acest lucru inducand in eroare opinia publica”, precizeaza Executivul.

Lideri zonali ai PNL au cerut demiterea lui Bodu
Mai multi lideri zonali ai PNL i-au cerut premierului Calin Popescu Tariceanu, joi seara, la sedinta Biroului Politic Central, sa-l demita pe democratul Sebastian Bodu de la conducerea ANAF, sustin surse din partid, citate de Mediafax. Liderii liberali i-au cerut lui Tariceanu sa ia masuri in cazul lui Bodu, pentru criticile aduse de acesta Guvernului intr-un interviu publicat, joi, de un cotidian central. Printre cei care au cerut demiterea sefului ANAF s-au numarat Ludovic Orban si Crin Antonescu.

In prezent, premierul Tariceanu asteapta o propunere din partea PD pentru functia de presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), post care revine acestui partid pe baza algoritmului politic, inainte de a nominaliza inlocuitorul lui Sebastian Bodu.

Demiterea, publicata de urgenta in 'Monitorul Oficial>>


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.