Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, condamnat ieri de o instanta a Judecatoriei Sectorului 1, la doi ani de inchisoare cu executare pentru infractiunea de uz de fals in dosarul Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), are sanse mici sa faca puscarie
Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, condamnat ieri de o instanta a Judecatoriei Sectorului 1, la doi ani de inchisoare cu executare pentru infractiunea de uz de fals in dosarul Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), are sanse mici sa faca puscarie. La inceputul lunii februarie 2007, intervine prescriptia pentru infractiunea de uz de fals, fiind greu de crezut ca Tribunalul Bucuresti, unde se va dezbate apelul inaintat de avocatii lui Vantu, va reusi in cateva saptamani sa solutioneze acest dosar. Reamintim ca Judecatoria sectorului 1 a constatat, ieri, ca a intervenit prescriptia faptei pentru cealalta acuzatie care i se aducea lui Vantu in dosarul BID, respectiv fals in declaratii, si a decis incetarea procesului penal, pentru aceasta acuzatie.

Judecatoria Sectorului 1 l-a condamnat, ieri, pe omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, la doi ani de inchisoare, pentru uz de fals, si la plata a 150.000 de lei, cheltuieli judidiciare catre stat, cu posibilitate de apel, in dosarul infiintarii BID. Apelul se poate face in cel mult 10 zile de la pronuntare. In cazul acuzatiei de fals in declaratii, completul de judecata a constatat ca a intervenit prescriptia faptei si a decis incetarea procesului penal. Pe tot parcursul procesului, procurorii i-au acuzat pe aparatorii lui Vantu ca tergiverseaza dosarul, pentru ca faptele sa se prescrie inainte de pronuntarea uneni sentinte. Mai mult, la termenul trecut, instanta a decis eliminarea incadrarii "in forma continuata" a acuzatiilor de fals si uz de fals. Sorin Ovidiu Vantu a fost amendat de trei ori pentru ca ar fi dat "dovada de rea-credinta in exercitarea drepturilor sale procesuale". Magistratii care l-au sanctionat au sustinut ca "drepturile procedurale trebuie exercitate cu buna-credinta si potrivit scopului in vederea caruia au fost recunoscute de lege, iar partea care foloseste aceste drepturi in chip abuziv raspunde pentru pagubele pricinuite". In dosarul infiintarii BID, Sorin Ovidiu Vantu a fost gasit, si in 2005, inaite de rejudecare, vinovat de fals si uz de fals, si condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, ca si acum. In acest dosar apare si numele presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a detinut in momentul infiintarii BID, functia de presedinte. Avocata Ioanei Maria Vlas, Elena Paunescu, a declarat ieri, pentru agentia NewsIn, ca fosta partenera de afaceri a lui SOV nu vrea sa comenteze decizia Judecatoriei Sectorului 1, care l-a condamnat pe omul de afaceri la doi ani de inchisoare, executabili si cu posibilitate de apel, in dosarul BID. Elena Paunescu, avocata din oficiu a Ioanei Maria Vlas, care o reprezinta pe aceasta in dosarul FNI, si-a vizitat in arest clienta, ieri, pentru a-i comenta sentinta data joi in dosarul BID. La finalul acestei intrevederi, Elena Paunescu a declarat pentru ca Vlas nu vrea sa faca nici un fel de comentariu pe marginea condamnarii celui pe care arestata l-a acuzat mereu din boxa acuzatiilor ca este adevaratul vinovat al prabusirii fondului de investitii.
Pe de alta parte, directorul cotidianului Gandul, Cristian Tudor Popescu, apreciaza ca sentinta nu va influenta in niciun fel afacerile derulate de acesta. "Este o decizie nedefinitiva, am inteles ca urmeaza apeluri, recursuri. Nu cred ca, practic, vor fi influentate afacerile acestuia. Din punct de vedere al starii de spirit a celor care lucreaza in mediile detinute de Sorin Ovidiu Vantu, cred ca este o problema, pentru ca nu poti sa fii indiferent atunci cand patronul tau este condamnat la doi ani de inchisoare cu executare", a declarat, pentru Rompres, Cristian Tudor Popescu. In opinia sa, sentinta Judecatoriei sectorului 1 a fost data "intr-un proces destul de special si specios, procesul BID".
Realitatea TV afirma ca va relata subiectul legat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu cu obiectivitate, la fel ca in cazul oricarui alt subiect de pe agenda zilei. "In rest, este o tema de competenta justitiei, un subiect care nu are nicio legatura cu activitatea Realitatea Media", precizeaza Departamentul de marketing al postului de televiziune.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.