Tot miercuri dupa-amiaza, Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania (UARF) a trimis presei un comunicat semnat de Consiliul Director, care contine, de fapt, o serie de atacuri la persoana in contra regizorului Cristi Puiu. Lui Puiu i se
Tot miercuri dupa-amiaza, Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania (UARF) a trimis presei un comunicat semnat de Consiliul Director, care contine, de fapt, o serie de atacuri la persoana in contra regizorului Cristi Puiu. Lui Puiu i se reproseaza "orgoliul exacerbat", ceea ce l-a determinat sa lanseze un intreg scandal. Ar trebui sa ne intereseze, spune Consiliul Director al UARF, readucerea spectatorilor in cinematografe, nu numai succesul european ("nu putem avea castigatori din oficiu si nici nu putem face numai filme de arta"), iar "aceste deziderate pot fi atinse doar respectand legea, buna sau rea, perfecta sau perfectibila si invatand sa avem o atitudine civilizata si constructiva. Odata inscris in concurs, se presupune ca ai acceptat regulamentul si stii ca poti sa castigi sau sa pierzi. Dar daca te numesti Cristi Puiu, se pare ca lucrurile nu stau asa".
Comunicatul continua, intr-o incercare de a apara virtutile artistice si de impact la public a creatiilor presedintelui UARF, Sergiu Nicolaescu: "Urmarindu-i declaratiile (lui Cristi Puiu, n.red.) din presa, constatam ca si-ar dori ca in Regulament sa fie prevazut un articol care sa interzica participarea la concursurile C.N.C. a unor regizori care nu-i sunt pe plac, precum si finantare fara concurs pentru toate proiectele lui viitoare, pana la sfarsitul vietii, in virtutea unor premii obtinute in 2005-2006. Poate cineva sa afirme ca un succes garanteaza automat toate filmele viitoare ale unui regizor sau ca esecul inregistrat la un film se va transmite si la urmatorul? Domnul Puiu se intreaba cu ce filme iese C.N.C.-ul in Europa. De ce nu isi pune problema cu ce filme readucem in salile de cinema spectatorii din Romania? Cum poti sustine ca filmul de arta este singura modalitate pe care o accepti, atata timp cat ai facut un film ca "Marfa si banii"? Cele doua filme ale domnului Puiu, "Marfa si banii" si "Moartea domnului Lazarescu", au avut 4.000 de spectatori si respectiv 28.000, in timp ce ultimele 2 filme ale lui Sergiu Nicolaescu, permanent atacat de Puiu, 12.000 si 53.000 de spectatori. Tot despre Sergiu Nicolaescu afirma ca nu este cunoscut in Occident, desi se stie ca acest regizor a facut 27 de filme (90 minute fiecare) pentru televiziunile TF1, ZDF, RAI UNO, precum si filme straine sau coproductii. In aceeasi situatie aflandu-se Elisabeta Bostan, Mircea Muresan, Mircea Dragan si altii. Ultimul film al domnului Puiu a rulat in Franta si nu mai stim unde. Ne poate preciza numarul de spectatori care au vizionat filmul si numele distribuitorului? (...) In ce calitate morala poate vorbi despre colegii de breasla, dandu-le calificative si interziceri de a mai lucra? Nici in vremea comunismului nu a indraznit nimeni asa ceva. Este caracteristic semidoctului sa creada ca lumea incepe cu el (declaratie facuta in 2004 de Cristi Puiu intr-o sedinta la Ministerul Culturii)". In incheiere, UARF sugereaza ca Puiu ar incerca sa scape onorabil de proiectul "Hrana pentru pestii mici", acesta fiind motivul pentru care a renuntat la finantarea CNC din 2005.
UARF afirma ca a fost singura organizatie care a contestat regulamentul, secretizarea proiectelor, de pilda. "Cum si concursul anterior a fost tot secretizat si nu s-a ridicat nimeni sa conteste, credem ca actualul scandal este generat de nemultumirea unor perdanti frustrati sau pur si simplu mediocri (Sorin Iliesiu si Thomas Ciulei)", considera semnatarii comunicatului.
Din Consiliul Director al UARF fac parte Sergiu Nicolaescu (presedinte), Ioan Carmazan (vicepresedinte), Leonardo Tonitza (vicepresedinte) si opt membri, printre care regizorul Mircea Muresan, scriitorul Dumitru Radu Popescu si actorul Eusebiu Stefanescu. (I. POPOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.