Marele razboi troian-traian al biletelului roz s-a incheiat in coada de peste. In coada de sirena, de fapt, partea piscicola a Elenei Udrea, care, pe de alta parte, de la solduri in sus, desigur, ramane, iata, tot blonda si tot marcanta. Unde pune ea
Marele razboi troian-traian al biletelului roz s-a incheiat in coada de peste. In coada de sirena, de fapt, partea piscicola a Elenei Udrea, care, pe de alta parte, de la solduri in sus, desigur, ramane, iata, tot blonda si tot marcanta. Unde pune ea mana, adica, tabela de marcaj se schimba. Acum s-a schimbat de la unu la zero pentru Traian la zero la zero. Dracu' stie cum! Miracole muieresti!
Dar adevaratul miracol, in chestia cu biletelul, e gramatica. Un miracol cultural, fara doar si poate. Cum n-au mai vazut plaiurile noastre cu boi de pe vremea Cucutenilor.
Trei sunt minunile de agramatism ale biletelului. Iar doua dintre ele sunt pur si simplu miraculoase: te scapa de puscarie, ha, ha, ha...
1.) Virgula de dupa "Draga Traian," n-are ce cauta acolo din moment ce propozitia imediat urmatoare "Iti trimit alaturat..." incepe cu litera mare si este aliniata ca un inceput de text.
2.) Virgula urmatoare e geniala prin lipsa. Daca ar fi aparut acolo unde ar fi putut sa apara, in al doilea aliniat, dupa expresia "Daca ai ocazia, sa vorbesti la Parchet despre subiect", am fi avut autosesizarea DNA pentru coruptie. Sensul clar, fara nici o ambiguitate, al aliniatului ar fi indicat o cerere guvernamentala de amestesc prezidential in treburile Justitiei.
3.) Cu adevarat minunat "miraculos", ca o contributie angelica la dezvoltarea limbii romane, este, insa, semnul de intrebare care incheie acest istoric aliniat al doilea din biletelul premierului.
M-am consultat cu autorii de la Academie ai "Gramaticii limbii romane". M-au asigurat ca avem de a face cu un semn de intrebare ce ar putea figura drept capcana la admiterea din 2007 in facultatile de litere. Sensul acelui semn de intrebare nu se reveleaza ca fiind unul stapanit de duhul comunicarii gramate decat intr-un anume context, singurul care ar putea gramaticaliza ceea ce pare acolo agramatism de Bula. Contextul acela singular presupune ca inainte de biletel ar fi avut loc o discutie:
- Presedintele: "Cat voi fi presedinte, eu nu voi vorbi cu Parchetul..."
- Premierul: "Daca ai ocazia sa vorbesti?"
In concluzie, am avea de a face cu un pariu ocult intre presedinte si premier, pariu reamintit de autorul biletelului, in spiritul discutiei de mai sus: "Uite, Traiane, eu te cred... Dar daca vei vorbi, totusi, cu Parchetul? N-ar fi pacat sa pierzi acest pariu? Uite ce-ti propun: pariem pe capul lui Patriciu. Daca nu te vei abtine si te vei scapa si vei vorbi, totusi, la Parchet, eu zic sa le vorbesti si despre documentul asta cu Petromidia, ce dracu'".
Iar concluzia concluziei nu poate fi alta decat acest nou semn de intrebare: "Cine - Doamne, fereste! - va mai avea interes sa invete in scoli gramatica limbii romane?! Nu-i mai buna libertatea?"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.