Un prim exemplu: noul Cod rutier, document considerat de multe persoane, de "esenta fascista". O lege de exterminare a soferilor. Fara a le pune la dispozitie infrastructura minimala europeana: nici parcari si nici strazi fara gropi (se stie cine sun
Un prim exemplu: noul Cod rutier, document considerat de multe persoane, de "esenta fascista". O lege de exterminare a soferilor. Fara a le pune la dispozitie infrastructura minimala europeana: nici parcari si nici strazi fara gropi (se stie cine sunt beneficiarii asfaltarilor, "Ciocul mic, ca suntem noi acum la Putere!"). In schimb amenzi occidentale, la salarii romanesti. Culmea ticalosiei institutionalizate o reprezinta insa modul in care "organele" intocmesc chestionarele de reexaminare, anume, pentru a nu lua nimeni carnetul inapoi. Ce vor militienii sa demonstreze cu asta, nu se stie. Cert e ca, seful brigazii de circulatie, generalul Jianu, habar nu avea sa raspunda la intrebarile testului si mai pretinde sa le stie soferii de rand.
O alta masura de forta, introducerea, pe dupa colt, a "Ordonantei DIICOT", demonstreaza ca trecerea din stalul activismului civic in fotoliul Puterii naste monstri. Nu cred ca isi mai facea cineva probleme legate de moralitatea fostei procuroare ceausiste Macovei, daca ne gandim la subtilizarea casei proprietarilor de drept si incadorisirea parintilor ei, dupa ce ani de-a randul perora, in cazul altora, acuzand abuzurile statului totalitar. Macovei a reinventat Securitatea procurorilor, ce ii este direct subordonata. Evident, jocul face ca ea sa dea mai departe informatiile tatucului ei. Si nu lui Franco Frattini, despre care, gurile rele spun ca ar fi fost cucerit de Monica, nu datorita eventualelor ei farmece feminine, ci pentru ca ar fi renuntat la religia materna si ar fi trecut la cea a "fratelui", adica la catolicism. Daca nu cumva or mai fi fost si alte interese in joc.
Un alt argument privind instaurarea statului discretionar il constituie proiectul de lege privind serviciile de informatii, ai caror agenti ar urma sa capete puteri sporite, ca si procurorii. Dreptul de a-i lipsi de libertate pe cetateni, de a-i asculta, de a-i urmari etc.. daca apreciaza ca desfasoara actiuni teroriste. Mai dur decat mult criticatul, peste Ocean - "Patriot Act II".
Oare ne indreptam spre un "stat politienesc"? Eu cred ca nu. Toate aceste masuri au un singur scop. Oligarhia, ce demonstreaza ca are cei mai tari muschi, capata toate informatiile, le foloseste in interes propriu pentru a accede din nou la Putere. De ce? Pentru a pune mana pe tot ce mai este de luat din tara, dupa care se va muta, probabil, sa rada alt teritoriu. Asadar, nu "stat politienesc", ci santaj politico-economic.
P.S.: Cred ca toata productia mondiala de citrice, pe urmatorii 100 de ani, nu poate diminua greata profunda datorata scandalului "Biletelul". Seamana leit cu povestea rochitei albastre a Monicai Lewinsky, patata de fluidele tantrice ale lui Bill Clinton si nespalata, intamplator, timp de patru ani. Mizeria umana a politicienilor nu are margini. Intamplarea imi aminteste de un personaj al lui Stendhal, ce isi interoga fiul, avid de publicitate: "Vrei sa intri in politica? Te-ai gandit daca esti suficient de ticalos?"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.