Cei care au incercat sa demaste reteaua de crima organizata construita de Ioan Niculae si ofiteri din cadrul SRI Prahova au fost eliminati unul cate unul. Ofiterii care au inlocuit echipa corupta din Serviciul Roman de Informatii - Prahova, ajunsa
Cei care au incercat sa demaste reteaua de crima organizata construita de Ioan Niculae si ofiteri din cadrul SRI Prahova au fost eliminati unul cate unul. Ofiterii care au inlocuit echipa corupta din Serviciul Roman de Informatii - Prahova, ajunsa pentru scurt timp dupa gratii, continua politica predecesorilor pentru acoperirea faptelor acestora. Un fost capitan SRI, dat afara din sistem "pentru ca nu si-a tinut gura", iar omul de afaceri Florin St. Mihai a fost bagat la beci de procurorii aflati in simbria magnatului zimnicean.
Continuam dezvaluirile incepute ieri, cu privire la activitatea infractionala a unor inalte cadre SRI aflate in slujba lui Ioan Niculae despre care autoritatile statului au cunostinta de ani buni, insa nu se arata interesate de subiect. Capitanul Cristian Adrian Radu a informat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, Presedintia si directoratul SRI, impreuna cu fostul sef al SRI Prahova, colonelul Ion Stanescu, in legatura cu coruptia din sistem, dar degeaba. Singurele rezultate au fost concedierea sa din SRI si intocmirea unor dosare penale bazate pe numeroase inscenari. Anterior, incomodul colonel Stanescu fusese si el scos la pensie, pentru a i se inchide gura.
Conducerea SRI Prahova, in frunte cu ofiterii de rang inalt Corneliu Paltanea si Daniel Bucur, a ajuns dupa gratii, in decembrie 2005, pentru fapte extrem de grave de coruptie. Atat de grave, incat la scurt timp au fost pusi in libertate, cand au inceput sa toarne si alte persoane importante ce faceau parte din crima organizata din jurul afacerilor cu petrol.
Capul acestei retele mafiote este nimeni altul decat fostul ofiter de Securitate, Ioan Niculae, metamorfozat post-decembrist in mare om de afaceri. Atat de mare, incat, dupa unele aprecieri, ocupa locul sapte al celor mai bogati romani. Asta fara a i se lua in calcul datoriile acumulate la stat, la banci ori la parteneri de afaceri carora le-a tras teapa. Ajuns sa controleze pachetul majoritar de actiuni al Rafinariei ASTRA ROMANA, magnatul zimnicean nu numai ca n-a contribuit la prosperitatea acesteia, dar a si coordonat furturile organizate de combustibili. Acest fapt a fost posibil, gratie sprijinului neconditionat oferit de conducerea corupta a SRI Prahova, dupa cum presa a relatat si mai relateaza pe larg. In schimbul implicarii in musamalizarea mafiei lui Niculae, unora dintre sefii SRI li s-au livrat cisterne de combustibili direct la vilele construite din spaga si afaceri murdare. Alte cisterne au fost vandute prin interpusi devotati acestei crime organizate, alimentand conturile sereistilor corupti. Chiar generalul de brigada Ovidiu Soare este implicat in aceasta mafie cu epoleti, fiind cercetat o vreme in stare de arest, dupa care a fost pus in libertate, la interventiile amicilor sai.
Agenturile exista
Intr-unul dintre memoriile sale, fostul capitan SRI Adrian Radu demonstreaza, cu lux de amanunte, cum s-au furat bani din fondurile alocate pentru plata informatorilor externi ai SRI. "In perioada octombrie - noiembrie 2003, maiorul Dumitrache Lucian, sef Sector II din cadrul Directiei "C" mi-a solicitat sa-l ajut sa completeze o factura fiscala si o chitanta fiscala in alb, deci documente justificative false, deoarece acesta nu stia sa le completeze si primise ordin de la colonelul Sorin Cozma (comandantul UM 0146 Bucuresti - n.r.) sa obtina astfel 3.000.000 lei din fondurile speciale pentru recompensarea agenturii. L-am avertizat ca acest fapt este foarte grav si reprezinta infractiune pedepsita penal si i-am dat exemplu ca la SJI Prahova (n.r. - SRI Prahova), cand activam, colonelul Stanescu Ion a surprins aceste fapte, introducandu-l in Consiliul de judecata pe loctiitorul sefului sectiei Marin Constantin si alti ofiteri. Maiorul Dumitrache Lucian mi-a declarat ca foarte multi ofiteri din cadrul UM 0146 Bucuresti recurg la sustragerea banilor din fondul special prin aceasta metoda, la ordinul colonelului Cozma Sorin. Tot din declaratiile lui Dumitrache Lucian a reiesit ca colonelul Cozma Sorin a motivat aceste acte prin faptul ca "trebuie sa cotizeze mai sus", lasand sa se inteleaga ca e vorba despre generalul de brigada Ovidiu Soare". Acesta din urma ocupa la acea vreme functia de sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica din SRI.
Furt de bani din fondurile speciale
Cristian Adrian Radu, fost ofiter SRI dat afara din sistem a dezvaluit ilegalitatile din cadrul SRI Prahova. In cele din urma el a fost dat afara din cadrul Serviciului Roman de Informatii. Prezentam in continuare un fragment din raportul lui Adrian Radu care demasca ilegalitatile din sanul SRI Prahova.
"Am completat factura fiscala in mod voit gresit, punand la TVA o suma foarte mare, pentru a sari in ochi la un eventual control si a se depista gravele ilegalitati. Totodata, profitand de neatentia maiorului Dumitrache Lucian, am pastrat exemplarele 2 si 3 din factura fiscala si exemplarul 2 din chitanta fiscala, pentru probarea acestor ilegalitati. Imediat, am informat Directia "E" printr-un raport (in care mi-am asumat riscul repersiunilor din partea celor implicati: generalul Ovidiu Soare, colonelul Cozma Sorin, maiorul Dumitrache Lucian etc.), la care am atasat probele infractiunii savarsite. Dupa circa doua, trei saptamani, maiorul Dumitrache Lucian m-a rugat sa-i completez alta factura si chitanta false, pentru insusirea unei noi sume din fondurile speciale. Aceste grave infractiuni si modul de operare mi-au fost confirmate si de un lt. col. care, datorita ilegalitatilor savarsite de colonelul Cozma Sorin, si-a obtinut transferul la Academia Nationala de Informatii. Acest cadru a mai afirmat ca ofiterul Cozma Sorin, afland ca si-a vandut o casa din mostenire pe o suma importanta de bani, i-a solicitat "prieteneste" un "imprumut". La refuzul acestuia de a da curs solicitarii, colonelul Cozma Sorin s-a razbunat pe el, intrerupandu-i ilegal sporul de risc. Toate aceste ilegalitati privind furtul banilor din fondul special au facut obiectul informarii Directiei "E" si de catre lt. col. in cauza", precizeaza fostul ofiter.
Soare arestat de procurorul Vasile Doana
In urma implicarii sale in crima organizata din judetul Prahova, controlata de Ioan Niculae, generalul de brigada SRI, Ovidiu Soare, a fost arestat in seara zilei de 21 septembrie 2006.
La acea data ocupa inalta functie in sistem de sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica, Directia "E". Cel care a dispus aceasta masura este controversatul procuror DNA, Vasile Doana, care a avut tupeul sa se indrepte, in mai multe randuri, impotriva unor ofiteri activi ori scosi la pensie. Poate nu este lipsit de interes faptul ca ministrul Justitiei, Monica Macovei, l-a propus pe Doana, in primavara trecuta, pentru functia de sef al Sectiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Si cum Consiliul Superior al Magistraturii i-a acordat acestuia un vot negativ - care vot era doar unul consultativ - presedintele tarii, Traian Basescu, s-a grabit sa se abtina de la semnarea decretul de numire in functie. Dar in legatura cu masinatiunile posibile privind acest aspect, ne vom referi pe larg in ZIUA de maine.
Imprumuturi neachitate
In 2003, capitanul Radu l-a imprumutat pe maiorul Dumitrache cu diferite sume de bani, gratie faptului ca dispunea de unele resurse, sotia sa fiind om de afaceri.
In 2003, superiorul a primit 18.000.000 de lei prin intermediul cardurilor: 4790323000847030 (10.000.000 de lei), 4406600007336455 (3.000.000 de lei) si 4790332000245459 (5.000.000 de lei). Din acestia a returnat 8.000.000 de lei, iar de restul datoriei a uitat.
In perioada martie - iunie 2003, tot sub promisiunea ca va plati mai tarziu, Dumitrache i-ar fi cerut lui Radu sa-i repare autoturismul nr.B-22-JUC, in trei randuri. Depanarile au costat 1.500.000 de lei, 1.200.000 de lei, respectiv 1.100.000 de lei, la care se adauga alte 900.000 de lei, benzina consumata pe ruta Ploiesti - Bucuresti si retur. Mai tarziu, maiorul i-a cerut subordonatului sau sa-i faca invitatii pentru nunta si sa-l ajute la achizitionarea de produse din carne pentru nunta sa, urmand ca plata sa se faca dupa eveniment. Plata care nu s-a mai petrecut, fireste. Toate aceste datorii acumulate n-au mai fost returnate de Dumitrache. Ba mai mult, vechiul prieten si-a propus sa-l infunde pe cel care-si cerea cu obraznicie banii inapoi.
Presiuni pentru ascunderea adevarului
In urma raportului sau, Adrian Radu a fost apelat telefonic, la inceputul anului 2004, de un reprezentant al Directiei "E". Cu aceasta ocazie a fost informat ca se efectueaza controale in legatura cu modul de utilizare a fondurilor speciale privind recompensarea agenturii.
Ofiterul a primit asigurari ferme ca se afla sub protectia directorului SRI si ca va fi chemat de conducere sa depuna marturie in legatura cu respectivele aspecte. Ceva mai tarziu, cand Radu se pregatea pentru audiere la Corpul de Control, maiorul Dumitrache Lucian l-ar fi contactat pentru a-l determina sa minta, spunand ca a cumparat din banii sustrasi produse de protocol pentru a recompensa un agent. "Nu am acceptat, declarand adevarul si mentionand ca intentionat amcompletat factura gresit, pentru a sesiza Corpul de control, precizeaza Radu in raportul sau, intocmit si depus superiorilor impreuna cu col. (r)Ion Stanescu. Am mai spus ca am predat copiile facturii si chitantei false Directiei "E". Ulterior, maiorul Dumitrache Lucian mi-a spus ca, din cauza greselii mele, colonelul Cozma Sorin si generalul Ovidiu Soare au stabilit ca el trebuie sa "se dea la fund o perioada", a dezvaluit Adrian Radu.
Drept urmare, Sectorul II pe care-l condusese maiorul Dumitrache s-a unit cu cel condus de maiorul Munteanu, cel din urma fiind numit sef, iar celalalt loctiitor. Aceasta a fost singura sanctiune aplicata pentru infractiunile de uz de fals, sustragere de fonduri si, probabil, altele conexe.
Niculae i-a facut felul lui Mihai
Inainte de anul 2002, Ioan Niculae avea mare nevoie de bani si, cum s-a dovedit ca procedeaza in astfel de cazuri, a pregatit o teapa de proportii. Magnatul i-a comunicat omului de afaceri Florin Mihai, care se afla in relatii comerciale cu Rafinaria ASTRA, ca are mare nevoie de lichiditati. In schimbul acestora, Niculae avea sa-i furnizeze combustibili, astfel incat imprumutul sa fie acoperit. Chezasul acestei intelegeri a fost chiar Marylene Botezatu, directorul general de la acea vreme al rafinariei. In naivitatea sa, ploiesteanul Mihai s-a imprumutat si i-a dat magnatului zeci de miliarde de lei, primind o vreme produse petroliere. Dar cand n-a mai avut de unde, relatia a luat sfarsit, fara ca Niculae sa-si fi achitat intreaga datorie. Ulterior, pe fondul unei plangeri depuse de Mihai la Parchet, in care il reclama pe Dan Geotoiu care-l inselase cu cecuri fara acoperire in valoare de 28,5 miliarde de lei, s-a ivit ocazia prielnica. Profitand de faptul ca Florin Mihai reclamase si unii ofiteri din SRI si Politia Prahova, magnatul Niculae a depus o plangere, precum ca ploiesteanul i-ar fi dator cu 63,5 miliarde de lei. Si cum oamenii lui Niculae din sistem, inclusiv procurorii Constantin Placinta si Georgeta Buliga, aveau o polita de platit lui Mihai, acesta a ajuns urgent dupa gratii.
Averi fabuloase de pe urma infractiunilor
Asadar, am aratat ce fac unele inalte cadre din SRI cu banii contribuabilului. De asemenea, am demonstrat ce patesc cei ce se pun de-a curmejisul, demascand coruptia din sistem. Si asta nu e tot. In episodul de maine vom dezvalui fapte care, la prima vedere, par de domeniul fantasticului, numai ca ele sunt adevarate. Pe de alta parte, nu putem sa nu remarcam disperarea ofiterilor corupti din SRI, chiar daca unii au iesit la pensie, crezand ca in acest fel vor scapa de rigorile legii. Acestia, ajutati de unii ofiteri care le-au fost subordonati, ajungand sefi in cele din urma, folosesc tot felul de metode mafiote, KGB-iste sau securiste pentru a-si acoperi activitatea infractionala desfasurata in timpul activitatii. Si pentru a-si proteja averile fabuloase pe care au reusit sa le obtina in urma protectiei acordate retelelor de crima organizata. Cum este cea a lui Ioan Niculae.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.