Presedintele RADEF (Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor), Mihail Tintea, si membrii Consiliului de Administratie, Mihaela Hamza, Anca Eliza Constantin, Chrisanta Nichifor, Tudorel Urian (reprezentanti MCC), Adrian Benghea (reprezen
Presedintele RADEF (Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor), Mihail Tintea, si membrii Consiliului de Administratie, Mihaela Hamza, Anca Eliza Constantin, Chrisanta Nichifor, Tudorel Urian (reprezentanti MCC), Adrian Benghea (reprezentant al Ministerului Finantelor Publice) si Casandra lordan (director economic RADEF) au fost demisi miercuri de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, in urma unei decizii a Colegiului Ministerului Culturii si Cultelor (MCC).
Demiterea s-a facut in urma unei sedinte a Colegiului MCC, dupa ce ultima comisie de control a Ministerului, condusa de Demeter Andras, directorul Directiei generale Creatie contemporana, diversitate culturala, a propus inlocuirea celor sapte persoane care conduc in prezent regia si mandatarea unui alt Consiliu de Administratie.
Ministrul Culturii a anuntat, de asemenea, ca se va face o plangere penala impotriva lui Mihail Tintea si a Casandrei Iordan: "Sunt trei dosare care justifica actul nostru. In plus, impotriva acestor persoane exista o plangere penala si din partea Garzii Financiare", a declarat Iorgulescu pentru agentia Mediafax.
Cei sapte membri ai CA RADEF sunt considerati responsabili de management defectuos si de neexploatarea corespunzatoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scaderea veniturilor institutiei, in urma a trei controale facute la RADEF de Corpul de Control al premierului, Curtea de Conturi si MCC.
Mihail Tintea a anuntat, in replica, faptul ca va ataca in Justitie Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) dupa ce se va semna actul de demitere a sa din functie, considerand ca inlocuirea sa este "abuziva", fara sa fie justificata de motive "reale".
El sustine ca motivul inlocuirii din functie este "vanzarea salilor si gradinilor de cinema" din administrarea RADEF.
"Faptul ca in ultimii cinci ani, MCC nu a avut intentia sa faca niciun control, dovedeste cat de suspecta este inlocuirea mea, exact in momentul in care se pregateste vanzarea salilor de cinema. MCC a solicitat aceste controale in 2006, constatand marile noastre greseli manageriale tocmai cand si-a aratat interesul sa vanda cinematografele din administrarea RADEF", a mai spus Tintea.
Din 8 decembrie, de cand MCC a facut public proiectul de lege de privatizare a salilor de cinema, ministerul a intrat intr-un conflict deschis cu sindicatul si conducerea RADEF, iar Sindicatul Liber "Romaniafilm" l-a actionat in judecata pe secretarul de stat pentru cultura contemporana, Ioan Onisei. (I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.