Apa Nova - concesionarul serviciului de apa din Capitala - a fost amendata pentru a patra oara de municipalitate, cu 3,5 milioane de euro, pentru incalcarea unor clauze ale contractului de concesiune, insa sanctiunea este doar la modul declarativ, de
Apa Nova - concesionarul serviciului de apa din Capitala - a fost amendata pentru a patra oara de municipalitate, cu 3,5 milioane de euro, pentru incalcarea unor clauze ale contractului de concesiune, insa sanctiunea este doar la modul declarativ, deoarece, practic, Primaria nu poate amenda firma.

O decizie a Agentiei de Reglementare Bucuresti Apa Canal (ARBAC - institutie municipala care supravegheaza derularea contractului de concesiune - n.red.), potrivit careia Apa Nova este amendata cu 3,5 milioane de euro pentru incalcarea unor clauze ale contractului de concesiune, a fost supusa spre aprobare consilierilor municipali, in sedinta de joi a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

Potrivit ARBAC, sanctiunea de 3,5 milioane de euro a fost data din cauza nerespectarii nivelului de servicii prevazut in contractul de concesiune, respectiv pentru faptul ca societatea factureaza inca, la anumite blocuri, consumul de apa dupa modelul "pausal" - adica dupa estimari ale consumului -, in loc sa tina cont de indicele contoarelor de bransament. Potrivit contractului de concesiune, Apa Nova avea obligatia sa monteze contoare de consum la peste 99 la suta dintre abonati, facturarea urmind sa se faca dupa citirea contoarelor.

Pentru aceeasi incalcare a contractului, societatea a mai fost amendata si anul trecut, cu 1,5 milioane de euro. Desi sanctiunea este a patra pe care societatea Apa Nova o primeste de la ARBAC, in decursul celor peste sase ani de cind a concesionat serviciile de apa si canal din Capitala, reprezentantii institutiei de supraveghere a derularii contractului au constatat, joi, ca si aceasta noua amenda va ramine neplatita.

"Apa Nova nu a contestat nicio amenda, conform procedurilor legale, dar nici nu a platit deocamdata vreuna, deoarece mecanismul nu a fost dus pina la capat niciodata", a precizat Radu Dumitrescu, director tehnic la ARBAC. Oficialul municipal a explicat ca, pentru banii proveniti din amenzi, municipalitatea trebuia sa fi deschis un cont inca de la intrarea in efectivitate a contractului cu Apa Nova, adica din 17 noiembrie 2000. "Cum acel cont nu s-a deschis nici pina in prezent, chiar daca prin absurd Apa Nova ar vrea sa plateasca amenda, nu are avea in ce cont sa verse banii", a mai spus Dumitrescu. El a adaugat ca, in ciuda acestui aspect, Apa Nova putea fi penalizata pentru nerespectarea angajamentelor contractuale prin retragerea sumelor echivalente cu amenzile din fondul de garantie a executiei, in valoare de 20 de milioane de euro, care a fost constituit la incheierea contractului.

"Aceasta procedura nu a fost facuta insa, deoarece ar fi avut nevoie de aprobarea Consiliului General sau a primarului. Cum nu exista aprobate aceste proceduri ... da, putem spune ca si aceasta amenda nu va fi incasata", a recunoscut Dumitrescu.

Desi a fost acuzata de mai multe ori ca nu-si indeplineste obligatiile contractuale, Apa Nova nu a platit nicio sanctiune. Mai mult, societatea mixta romino-franceza continuta sa factureze apa consumata de unii bucuresteni dupa modelul pausal - adica dupa estimari -, nicidecum dupa citirea contoarelor.

De la semnarea contractului municipalitatii cu fosta Compagnie General des Eaux (actuala Veolia), Apa Nova a primit sanctiuni in valoare totala de 6,5 milioane de euro. Acesti bani ar fi trebuit incasati de municipalitate si folositi pentru imbunatatirea sistemului de apa si canalizare al orasului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.