Decizia Germaniei de a crea acest program impreuna cu viitoarele state care vor asigura presedintia UE - Portugalia si Slovenia - este o dovada practica a importantei acordate continuarii procesului constitutional in Europa, dupa doi ani de reflectie
Decizia Germaniei de a crea acest program impreuna cu viitoarele state care vor asigura presedintia UE - Portugalia si Slovenia - este o dovada practica a importantei acordate continuarii procesului constitutional in Europa, dupa doi ani de reflectie, transmite Mediafax.
In fapt, instituirea acestui program comun este foarte similara unei prevederi a Tratatului Constitutional, care arata ca Presedintia Consiliului UE va fi exercitata de o echipa de cate trei state membre, pentru o perioada de 18 luni. De altfel, ambasadorul german a afirmat ca "substanta politica a Constitutiei trebuie mentinuta pentru a face ca Uniunea Europeana sa fie mai transparenta, mai democratica si mai eficienta".
Lohkamp a mai spus ca momentul culminant al presedintiei germane va fi data de 25 martie, cand va avea loc, la Berlin, un summit informal pentru celebrarea a 50 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma. Cu aceasta ocazie, sefii de state si de Guverne vor semna o Declaratie de reafirmare a valorilor comunitare si a rolului UE in viitor. Agenda presedintiei germane include teme economice si de functionare interna a Uniunii, printre care definirea unui Plan de Actiune in domeniul energiei, protectia climei, reglementari mai bune si dimensiunea sociala. Acestea vor figura in programul summit-ului de primavara de la Bruxelles (8-9 martie). (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.