Diferenta dintre importuri si exporturi a dezechilibrat balanta financiara externa a Romaniei cu peste 10 miliarde de euro. Deficitul de cont curent este considerat calciiul lui Ahile.

Banca Nationala a Romaniei a dat publicitatii da
Diferenta dintre importuri si exporturi a dezechilibrat balanta financiara externa a Romaniei cu peste 10 miliarde de euro. Deficitul de cont curent este considerat calciiul lui Ahile.

Banca Nationala a Romaniei a dat publicitatii datele referitoare la situatia contului curent aferente primelor 11 luni din 2006. Din punct de vedere macroeconomic, cresterea in ritm rapid a deficitului comercial este in opinia analistilor calciiul lui Ahile, principala slabiciune a economiei romanesti. Potrivit BNR, deficitul de cont curent a ajuns la finele lui noiembrie 2006 la 8.856 de milioane de euro, cu 44,7% mai mare decit in perioada similara a anului anterior. Gaura din comertul exterior

Principala cauza a inregistrarii unui deficit de cont curent in crestere accentuata este nu atit amploarea importurilor de anul trecut, cit ritmul de majorare a valorii acestora. Potrivit datelor BNR, deficitul balantei comerciale a ajuns dupa primele 11 luni ale anului trecut la 10.009 milioane de euro, in crestere cu 48,1% fata de aceeasi perioada a lui 2005, pe fondul cresterii mai accentuate a importurilor (24,5%) in raport cu exporturile (16,7%). Importurile au fost favorizate in special de aprecierea leului in raport cu euro, dar si de o cerere interna de marfuri si de servicii care este prea putin satisfacuta de oferta din productia autohtona.

Privatizarile si transferurile au acoperit deficitul

Desi ritmul de crestere a deficitului este ingrijorator, finantarea lui nu ridica deocamdata probleme. Deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de aproximativ 93% prin investitii straine directe care, in primele 11 luni ale anului trecut, au atins 8,3 miliarde de euro, in crestere fata de 4,5 miliarde de euro inregistrati in perioada corespunzatoare din 2005. De mentionat ca acestea includ si banii varsati in contul statului pentru BCR. La capitolul transferuri, unde intra si banii trimisi de romanii de afara pe cai oficiale, balanta de plati arata un plus de 3,5 miliarde de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.