De la 1 ianuarie, pretul asigurarilor auto obligatorii de raspundere civila auto (RCA) s-a majorat cu aproape 45% pentru persoanele fizice si cu aproape 70% pentru firme. Tarifele de prima practicate pentru asigurarile obligatorii de raspundere civi

De la 1 ianuarie, pretul asigurarilor auto obligatorii de raspundere civila auto (RCA) s-a majorat cu aproape 45% pentru persoanele fizice si cu aproape 70% pentru firme. Tarifele de prima practicate pentru asigurarile obligatorii de raspundere civila auto sunt complet liberalizate, acestea fiind stabilite in exclusivitate de catre societatile de asigurare autorizate. Criterii dintre cele mai bizare diferentiaza insa preturile. Astfel, sunt luate in calcul varsta, sexul sau domiciliul posesorului auto. Daca tinem cont de aceste criterii, rezulta ca pentru a obtine un pret mic pentru polita RCA trebuie sa fii femeie, sa ai peste 50 de ani, cu domiciliul intr-un oras mic, mai putin aglomerat.

Directorul general al BCR Asigurari, Mihai Tecau, ne-a declarat ca aceste diferente de pret au mai multe explicatii, printre care si categoria clientilor carora li se adreseaza companiile de asigurari. „Fiecare companie practica pretul pe care il doreste. Daca, de exemplu, o companie are in portofoliu clienti care fac in principal asigurari RCA pentru camioane, este evident ca preturile pentru acest tip de polita este mai mic, in timp ce polita pentru auto turisme este mai scumpa. Astfel, compania, practic, isi selecteaza clientii. Este clar ca firmele de transporturi, sa zicem, va alege compania care practica tarife mai mici“, a precizat Tecau.

Tarife personalizate
De exemplu, compania Allianz-Tiriac a introdus un calculator de prime astfel incat pentru fiecare solicitant se stabileste un tarif personalizat. Tinerii sunt cei mai dezavantajati, acestia platind chiar si dublu fata de persoanele trecute de 50 de ani. La alte companii, domiciliul posesorului auto are cea mai mare relevanta in stabilirea cuantumului primei de asigurare. La BT Asigurari, cu cat orasul este mai mare si mai aglomerat, cu atat posesorul masinii plateste mai mult.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.