Legenda vie a Wall Street-ului, Jim Rogers, considera ca pretul petrolului va incepe sa creasca pana la 100 de dolari pe baril, "dupa o corectie", informeaza Bloomberg. "Nu sunt destul de destept ca sa stiu cat va scadea pretul petrolului si pentru c

Legenda vie a Wall Street-ului, Jim Rogers, considera ca pretul petrolului va incepe sa creasca pana la 100 de dolari pe baril, "dupa o corectie", informeaza Bloomberg. "Nu sunt destul de destept ca sa stiu cat va scadea pretul petrolului si pentru cat timp va ramane asa, dar stiu ca in contextul actual al pietei, de crestere a preturilor, pretul petrolului va depasi 100 de dolari/baril", a declarat Rogers, in cadrul unui interviu acordat in Tokyo.
"Pretul petrolului va sari de 150 de dolari. Indiferent ca se va intampla in 2009 sau in 2013, nu am niciun indiciu, dar stiu ca acest lucru se va intampla", a precizat Rogers.
Pretul crude oil, in New York, a inregistrat o scadere de 33 de procente, atingand cel mai mic nivel din ultimele 19 luni, comparativ cu valoarea maxima consemnata in luna iulie, de 78,40 de dolari pe baril. Rogers a mentionat ca pretul petrolului va continua sa se plaseze pe o panta ascendenta, din cauza faptului ca in ultimii 30 de ani nu a existat nicio descoperire majora, iar expansiunea economica a Chinei si din interiorul Asiei genereaza o cerere pentru petrol din ce in ce mai ridicata.
Cu toate ca indicele Rogers International Comodities, creat de Rogers la 1 august 1998, a inregistrat o scadere de 13 procente, Jim Rogers continua sa aiba o viziune pozitiva. "In momentul in care exista piete cu preturi tot mai ridicate, corectiile de 50 de procente sau reducerile reprezinta ceva normal". "Pe parcursul istoriei, din cauza preturilor ridicate din piete, acest lucru s-a intamplat adesea".
Pretul petrolului cu livrare in februarie a crescut cu 41 de centi/baril (0,8%), pana la valoarea de 52,65 de dolari pe baril, in cursul zilei de ieri, in New York.

Corectiile ar putea dura doi ani

Rogers a spus ca perioada de corectie a petrolului ar putea dura si doi ani, asa cum s-a intamplat cu aurul in perioada anilor '70. "Corectiile ar putea dura suficient de mult pentru a speria pe toata lumea din piata petrolului sa renunte, iar dupa aceea sa revina", a afirmat Rogers.
"Ne aflam intr-o piata a marfurilor sub semnul taurului (bull market - piata in care preturile sunt in crestere), care va dura pentru inca un deceniu sau doua. Pretul la crude oil va depasi 100 de dolari pe baril inainte ca aceasta bull market sa ajunga la saturabilitate", afirma Rogers in iulie, dupa ce preturile au atins un nivel record, in contextul luptelor dintre Israel si Hezbollah, din Liban.

Despre Jim Rogers

James "Jim" Beelan Rogers Jr. s-a nascut pe 19 octombrie 1942, fiind una dintre somitatile de pe Wall Street si cofondatorul Quantum Fund, alaturi de George Soros, potrivit enciclopediei online Wikipedia. Profesor de colegiu, autor de carti, impatimit al calatoriilor, analist economic, Rogers este creatorul indicelui Rogers International Comodities. Indicele creat de Rogers, in 1998, a crescut cu 263 de procente pana in iunie 2006. Jim Rogers a crescut in Demopolis, Alabama, iar prima afacere pe care a facut-o a fost la varsta de cinci ani, cand a vandut alune. Primul lui job a fost pe Wall Street la Dominick&Dominick, in 1964, dupa absolvirea Universitatii Yale. Cand a inceput sa lucreze, Rogers "nu stia nimic" despre Wall Street si nu stia care este "diferenta dintre actiuni si obligatiuni", dar "s-a indragostit imediat" de aceasta munca.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.