1. Zgandariti de anchetele in trecutul Elenei Udrea, Basescu si Tariceanu si-au pus poalele in cap. Par fericiti
    EXHIBITIONISTII2. Propunem ca firma Euroconstruct sa asfalteze soseaua de centura si sa amenajeze pe ea birouri
1. Zgandariti de anchetele in trecutul Elenei Udrea, Basescu si Tariceanu si-au pus poalele in cap. Par fericiti
EXHIBITIONISTII2. Propunem ca firma Euroconstruct sa asfalteze soseaua de centura si sa amenajeze pe ea birouri de politicieni

POLITICA NU E O DOAMNA3. Politica din Romania a devenit un film indian. 'Lantul Amintirilor>> despre 'Prietenii mei elefantii>>

O FLOARE SI DOI GRADINARI

Biletelul care-l incrimineaza pe Tariceanu, spun surse din interiorul Coalitiei, are un trecut in mare parte cunoscut de toata lumea. Insa aceasta istorie nu este cunoscuta in totalitate, afirma sursele citate. Potrivit acestora, in martie 2005, Basescu ar fi primit de la SRI un material despre presupusele ilegalitati ale lui Dinu Patriciu. Acest document ajunge la Tariceanu. Premierul il cheama pe Dinu Patriciu si ii prezinta materialul, care, potrivit acestor surse, ar fi clasificat si il roaga sa intocmeasca un raspuns. Ca urmare, Patriciu aduc e materialul lui Tariceanu. Ulterior, premierul ii scrie lui Traian Basescu vestitul biletel

In iunie 2005, premierul o cheama pe Macovei la o intålnire cu Patriciu, insa nu rezolva nimic. Ulterior, Tariceanu il suna pe Ilie Botos si ii spune ca Patriciu va vorbi cu presedintele. Botos il suna pe Basescu. In perioada urmatoare, adica in octombrie 2005, Patriciu s-a intålnit la Cotroceni cu Traian Basescu, unde seful Rompetrol i-a prezentat propunerile sale, dar presedintele, afirma sursele citate, ii spune ca materialul intocmit ca raspuns la informatiile SRI nu este de natura sa-l salveze de punerea sub acuzare. Sursele spun ca in discutia dintre Patriciu si Basescu, presedintele l-ar fi acuzat ca se foloseste de Tariceanu

In razboiul declansat intre cele doua Palate a intrat, ieri, si Dan Voiculescu. El l-a acuzat pe Basescu de trafic de influenta, sustinand ca seful statului i-ar fi cerut fostului ministru Codrut Seres sa intervina in favoarea unui grup de interese. Voiculescu a aratat o adresa a societatii ALRO Slatina, care, conform liderului PC, dorea energie ieftina. Conservatorul a sustinut ca pe adresa este o adnotare a presedintelui Basescu, prin care i se cerea ministrului sa analizeze documentul. „Rog analizati scrisoarea si dispuneti masuri in conformitate cu interesele Guvernului si, daca este posibil, si cu interesele economiei nationale“

(Bogdan Apostolescu)


Geoana le cere ministrilor democrati sa plece ei din guvern pentru a cadea Tariceanu

PSD declanseaza procedurile pentru demiterea lui Basescu
PSD declanseaza procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Principalul partid de guvernamant considera ca seful statului este principalul factor de destabilizare politica in tara si principalul vinovat pentru „criza politica prelungita“. Liderul PSD, Mircea Geoana, a cerut ieri, formal, demisiile atat a presedintelui Basescu, cat si a premierului Tariceanu din pricina scandalului biletelului roz. Demiterea premierului, in lipsa deciziei acestuia de a se retrage singur, se poate face usor, printr-o motiune de cenzura, asupra careia se produc negocieri politice, afirma Geoana. Seful pesedistilor asteapta, insa, ca democratii sa se dezica de Cabinetul Tariceanu si sa-si retraga ei ministrii din guvern, inainte de initierea unei motiuni.

(Lia Bejan)

„Suntem intr-o criza politica si constitutionala severa. Solicitam formal demisia atat a presedintelui Traian Basescu, cat si a premierului Calin Popescu Tariceanu“, a spus liderul PSD Mircea Geoana. „Avem in fata noastra un scandal politic care in orice tara europeana si democratica ar fi condus la demisia si a premierului faptuitor, si a presedintelui tainuitor“, a continuat el.

Razboiul celor doua Mafii: Rompetrol si Golden Blitz
„Principalul responsabil politic pentru doi ani de criza si instabilitate politica in Romania este Traian Basescu“, conform evaluarilor PSD. Seful statului „este autorul moral al acestei situatii de criza care afecteaza credibilitatea Romaniei“, dupa spusele lui Geoana. Ca atare, acesta si-a indreptat tirul acuzatiilor asupra presedintelui: „Traian Basescu, Justitiarul din 2004 s-a transformat in patronul sistemului oligarhic si mafiot din Romania. Traian Basescu a inselat o tara intreaga, fiind exact opusul profilului moral care se pretindea“. Geoana crede ca suntem in plin razboi intre doua mafii: cea de la Rompetrol, impotriva celei de la Golden Blitz si ca cererea de ingerinta in actul de Justitie, a premierului Tariceanu ar fi trebuit adusa la cunostinta opiniei publice inca de de momentul producerii ei.

In locul lui Tariceanu, guvern tehnocrat
PSD n-a ignorat pana la capat responsabilitatea premierului Tariceanu in scandalul creat: „Responsabilitatea politica a premierului Tariceanu este indiscutabila si va trebui sa suporte consecintele incercarilor repetate de influentare a Justitiei in favoarea oligarhilor pe care-i protejeaza“. Geoana spune ca PSD va declansa in Parlament si procedurile de „demitere“ a premierului Calin Popescu Tariceanu. El a apreciat ca o „larga majoritate“ din Parlament ar vota in acest sens. Dar motiunea de cenzura, logica in aceasta constructie politica, este doar o varianta dintre cele pe care le are PSD in vedere. Geoana precizeaza ca social-democratii incep prin procedura de suspendare a lui Basescu, pe motiv ca aceasta nu depinde de convocarea Parlamentului in sesiune extraordinara. „Sa ne gandim nu numai daca si cand pleaca premierul Tariceanu, ci ce punem in loc“, a adaugat Geoana, referindu-se la consultarile cu partidele parlamentare. Una dintre solutii ar fi un guvern tehnocrat sau unul de uniune nationala. Despre alegeri anticipate, social-democratii n-au suflat nici o vorba pentru ca, oricum, si pana la oraganizarea acestora este nevoie de un guvern, macar interimar.

PD-istii, daca au curaj, sa plece din guvern in opozitie!
„Problema demiterii lui Tariceanu de catre Parlament este relativ simpla pentru ca exista in acest moment o mare majoritate care ar vota impotriva sa, fie pe un proiect de lege, fie printr-o motiune de cenzura a opozitiei, fie printr-o alta actiune de destabilizare pe care eventual PD ar putea s-o aiba in calcul“, a aruncat Mircea Geoana tema demiterii lui Tariceanu in spatele democratilor. Si a continuat: „De ce trebuie sa ia PSD initiativa in Parlament si nu PD? Acest joc al PD trebuie sa inceteze pentru ca sunt de fapt marionetele lui Basescu, sunt un partid care nu au nici coloana vertebrala si nici splina, si daca au curaj si sunt barbati sa faca politica in Romania sa-si ia frumusel ministrii de la guvernare, sa-si ia ministrii de pe ministerele grele, pline de bani si de influenta pe care le patroneaza si sa se duca frumusel in opozitie de unde au venit si au mintit tara cu Alianta portocalie Dreptate si Adevar“, a izbucnit, la final, liderul PSD.



Vacaroiu ar putea fi presedinte pentru 30 de zile

Articolul 95 din Constitutie precizeaza ca „presedintele statului poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultatea Curtii Constitutionale, in cazul savarsirii unor fapte grave prin care acesta incalca prevederile Constitutiei“. Convocarea sedintei de suspendare se face la cererea unei treimi dintre parlamentari, iar presedintele este obligat sa vina in fata Parlamentului pentru a raspunde la acuzatii. Suspendarea trebuie validata prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la votul Parlamentului, pentru ca presedintele sa fie demis. In aceste 30 de zile, locul sefului statului este tinut de presedintele Senatului.

Locatarii de la Palatul Victoria si Cotroceni incep numaratoarea inversa
Cine pica primul: Basescu sau Tariceanu

Scandalul biletelului pierdut si regasit a divizat si mai mult scena politica romaneasca. PSD si PRM vor demiterea ambilor protagonisti ai scandalului - Tariceanu si Basescu, PC si PNL tin partea premierului si-l invinuiesc exclusiv pe seful statului pentru ultimele scandaluri, in vreme ce PLD crede ca singura solutie ar fi plecarea lui Tariceanu si constituirea unui alt guvern. UDMR considera ca amandoi au o culpa comuna, dar nu merg pe ideea destituirii. Tactic, PD a evitat sa-si precizeze opinia legata de ultimele evolutii ale crizei politice si modalitatea de solutionare a acesteia.

(Luminita Castali)

Liberalii fac zid in jurul sefului lor si nu cred ca divulgarea biletelului ar trebui sa se lase cu demisia lui Tariceanu. In schimb, PNL e dispus sa trateze „cu toata seriozitatea“ propunerea de suspendare a mai vechiului lor dusman de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu.

PNL se gandeste la suspendarea lui Basescu
Vicepresedintele liberal, Crin Antonescu, spune ca seful statului este principalul vinovat in tensionarea scenei politice. Antonescu a catalogat drept „iresponabile si nefondate“ acuzatiile presedintelui, potrivit caruia premierul i-ar fi propus „un parteneriat intre oligarhiile noastre“, precizand ca o asemenea declaratie facuta la cel mai inalt nivel afecteaza credibilitatea Romaniei printre partenerii din UE. „Avand in vedere iresponsabilitatea pe care a dovedit-o Traian Basescu si cu acest prilej, de aceasta data vom analiza serios propunerea de suspendare lansata de PSD“, a subliniat Antonescu.

PC vrea guvern minoritar PNL si izolarea lui Basescu
Liderul conservator Dan Voiculescu a precizat ieri ca singura solutie pentru iesirea din criza ar fi un nou guvern condus tot de Tariceanu, dar format exclusiv din ministri liberali care sa-si asume responsabilitatea de a merge mai departe. Conducerea PC a adoptat, de altfel, si o rezolutie prin care-si anunta disponibilitatea de a negocia cu PNL si PSD pentru constituirea unei alte coalitii politice care sa sustina un eventual guvern minoritar. In opinia conservatorilor, „presedintele Basescu si camarila sa“ sunt responsabile pentru toate scandalurile de pe scena politica, iar celelalte partide ar trebui sa se coalizeze pentru a-l izola si pentru a-l forta pe seful statului sa actioneze strict in limitele prerogativelor constitutionale. Pe de alta parte, conservatorii vor analiza si solutia „extrema“ privind declansarea procedurilor de suspendare a sefului statului, o asemenea decizie urmand sa fie luata dupa sedinta Biroului Politic de saptamana viitoare, dupa cum a declarat vicepresedintele Nicolae Popa.

PIN: Parchetul ar trebui sa-i ancheteze pe amandoi
Liderul Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, crede ca Parchetul nu va declansa o ancheta in cazul biletelul pierdut care sa-l incrimineze pe Tariceanu pentru ca exista toate sansele ca intr-un eventual proces sa fie chemat si presedintele pentru a raspunde acuzatiei de „tainurire“. In plus, Gusa crede ca gestul premierului este departe de a putea fi considerat ca o presiune la nivelul justitiei, asa cum a dat de inteles presedintele.

PRM vrea capul lui Basescu si al lui Tariceanu
PRM crede ca ultimul scandat dintre palate ar trebui sa se lase cu demisii la cel mai inalt nivel. Prin urmare, partidul lui Vadim Tudor cere destituirea din functie atat a presedintelui Basescu, cat si a premierului Tariceanu, precum si organizarea de urgenta a alegerilor anticipate, parlamentare si prezidentiale. Liderul PRM a declarat ca formatiunea sa va colabora in acest sens cu PSD pentru suspendarea sefului statului si „anchetarea sa penala“. „Ei (Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu - n.r.) au venit impreuna, au gresit tot impreuna si este evident ca numai impreuna trebuie sa cada“, a spus Vadim Tudor, precizand ca ambii sunt „prizonieri ai unor grupuri de interese, care jefuiesc, cu metoda, Romania“. PRM nu va sustine o eventuala motiune de cenzura pentru ca aceasta il va decapita doar pe seful guvernului, nu si pe cel al statului.

UDMR: Premierul si presedintele au o culpa comuna
Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter crede ca in scandalul biletelului atat premierul cat si presedintele au o „culpa comuna“. In privinta unor repersusiuni de natura penala, Eckstein spune ca biletul trimis de premier nu intra in domeniul dreptului penal, ci este vorba doar de o chestiune de moralitate. In privinta atitudinii sefului statului, senatorul UDMR a remarcat ca „a stat culcat doi ani pe urechi, dupa care l-a apucat Sfanta Revolta ca 'uite primul ministru incearca sa ma influenteze si sa intervina in actul de Justitie>>. Din aceasta adresa nu rezulta acest lucru, deci consecinta practica face ca cei doi principali actori ai vietii politice romanesti sunt acum in stare de razboi“.

PLD: Singura solutie e demisia lui Tariceanu
PLD ramane fidel presedintelui Basescu si considera ca nici nu se poate lua in calcul varianta demiterii acestuia. Singura solutie pentru iesirea din criza ar fi o motiune de cenzura si plecarea lui Tariceanu din fruntea Guvernului, afirma platformistii lui Stolojan. Liderii PLD cred ca propunerea PSD de suspendare a sefului statului nu face altceva decat sa confirme existenta unor aranjamente intre liberalii lui Tariceanu si principalul partid de opozitie. Platformistii spun ca prin demersul PSD se incearca sa se abata atentia opiniei publice de la „faptele grave“ savarsite de premierul Tariceanu.

Mana care a scris biletul...
„Mana care a scris biletul cu povestea nu mai poate da mana cu oficialii europeni. Ca atare, singura solutie este demisia primului-ministru. Fara anestezic, cred ca in februarie va trebui sa se transeze acest lucru, cand va incepe sesiunea parlamentara“, a spus Gheorghe Flutur, unul dintre liderii PLD, pana mai ieri mana drepta a premierului acum contestat.

Presedintele vrea dovezi, premierul prezinta articole de presa

(Luminita Castali)

Presedintele Basescu nu-l lasa pe Tariceanu sa-i sifoneze imaginea de „luptator anticoruptie“. Dupa ce premierul l-a acuzat in urma cu doua seri ca ar sprijini unele grupuri de interese, seful statului i-a cerut ieri imperios sa prezinte probe, dar si deciziile de revocare a ministrilor care „sub pulpana prezidentiala“ s-ar fi dedulcit din fructele coruptiei. Luat pe nepregatite, premierul recunoaste, pana acum, ca nu are dovezi, dar a vorbit dupa articolele din presa.

Seful statului i-a cerut premierului sa prezinte public ce dovezi are pentru a-si sustine acuzatiile referitoare la existenta unor grupuri de interese sustinute de Cotroceni, iar probele sa ajunga si la Parchet. Tariceanu este asteptat sa prezinte si cererile de revocare a ministrilor care ar fi actionat pentru sustinerea grupurilor de la Cotroceni. „In cazul in care premierul nu prezinta asemenea dovezi, presedintele considera ca afirmatiile sale sunt fara acoperire si de natura sa distraga atentia opiniei publice de la propriile sale fapte“- se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Presa este dovada
„Am vorbit pe baza articolelor aparute in presa“, a replicat premierul, intr-o conferinta tinuta la Calarasi. „Am facut referirile ieri (miercuri n.r.), nu le mai reiau. Luati presa ultimilor doi ani si o sa gasiti, incepand cu consilierele de la Cotroceni (Anghelescu si Udrea) si terminand cu firmele care graviteaza in jurul presedintelui“, a mai explicat Tariceanu.

Voiculescu iese la atac cu un bilet prezidential

(Luminita Castali)

In plin scandal al dezvaluirilor legate de biletelul scris de premierul Tariceanu, conservatorii scot la rampa un nou bilet, care ar putea constitui un nou scandal politic.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.