Piedicile energetice, Constitutia europeana si relatiile externe ale UE constituie prioritatile Berlinului.

Pentru prima data, presedintia UE are un program stabilit pentru 18 luni de actuala presedintie germana, de cea portugheza (c
Piedicile energetice, Constitutia europeana si relatiile externe ale UE constituie prioritatile Berlinului.

Pentru prima data, presedintia UE are un program stabilit pentru 18 luni de actuala presedintie germana, de cea portugheza (care va incepe in iunie) si cea slovena (ce va incepe anul urmator) a aratat ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Roland Lohkamp, cu ocazia conferintei de presa prilejuite de inceperea presedintiei germane a UE. Pentru a marca aceasta continuitate de program al presedintiilor europene, la conferinta a participat si ambasadorul portughez Alexandre Vassalo. Slovenia, in schimb, nu a fost reprezentata, din cauza faptului ca aceasta tara nu are reprezentanta diplomatica la Bucuresti. La conferinta de presa a participat si reprezentantul Comisiei Europene la Bucuresti, Donato Chiarini.

Moment dificil

Cea de-a douasprezecea presedintie germana incepe intr-un moment dificil pentru UE, cind increderea cetatenilor europeni in institutiile europene este slabita, iar criza constitutionala declansata de referendumurile din Franta si Olanda nu isi gaseste rezolvare. De asemenea, problema energetica este din ce in ce mai stringenta, iar agenda externa a UE inregistreaza probleme grave, a aratat Lohkamp.

Prioritati

Prioritatile presedintiei germane vor fi reprezentate de problemele economice, dar si de gasirea unei solutii in ce priveste statutul regiunii Kosovo si rolul UE in cvartetul pentru Orientul Mijlociu. In timpul presedintiei germane vor avea loc, la Berlin, festivitatile de sarbatorire a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, ce a pus bazele UE. Cu aceasta ocazie, la 25 martie, sefii de stat si de guvern din cele 27 de state membre vor semna o declaratie ce va reafirma valorile Uniunii Europene. Presedintiei germane ii revine insa si dificila sarcina de a gasi o rezolvare pentru pastrarea substantei politice a tratatului constitutional european.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.