Donasid Calarasi va primi un imprumut de 10 milioane euro de la BERD in vederea modernizarii unitatii de productie din sud-estul tarii vizand, in special, cresterea dimensiunii productiei principale de tagla de la 300.000 tone anual la 450.000 tone.

Donasid Calarasi va primi un imprumut de 10 milioane euro de la BERD in vederea modernizarii unitatii de productie din sud-estul tarii vizand, in special, cresterea dimensiunii productiei principale de tagla de la 300.000 tone anual la 450.000 tone. Tagla produsa si vanduta de companie este utilizata pentru producerea de tevi din otel fara sudura. Cea mai mare parte din productie va fi livrata catre Tenaris Silcotub din Zalau pentru a fi utilizata in realizarea produselor de inalta calitate, ca tevile de otel fara sudura. Atat Donasid, cat si Silcotub se afla in proprietatea companiei italiene Tenaris, lider mondial in productia de tevi de otel fara sudura si servicii pentru industria de petrol si gaze. Intr-o conferinta de presa comuna, Hildegard Gacek, directorul BERD pentru Romania, a declarat ca imprumutul acordat va contribui la restructurarea Donasid, astfel incat aceasta sa devina o intreprindere industriala de succes.
Potrivit lui Paolo Basetti, vicepresedintele executiv al Tenaris pentru Romania, cele 10 milioane euro vor ajuta, prin conexiune, atat la majorarea productiei din tagla, cat si a celei de tevi din otel pe ansamblul grupului Tenaris.
Investitiile totale derulate de Tenaris la Donasid s-au cifrat, pana in prezent, la 12 milioane dolari, iar planurile investitionale pentru urmatorii 2 ani sunt de 20 milioane dolari pentru a creste productivitatea si pentru reteaua electrica a societatii.
In prezent este in derulare o investitie de 3 milioane dolari intr-o noua parcare pentru camioane, mai spune Basetti. Potrivit acestuia, laminorul de la Calarasi va fi vandut, existand deja un cumparator puternic, al carui nume nu poate fi inca dezvaluit.

Probleme cu birocratia si nepredictibilitatea preturilor la electricitate

Printre aspectele negative intampinate in Romania, Basetti mentioneaza birocratia locala cu referire directa la Calarasi, dand exemplu situatia in care doar pentru o autorizatie de demolare a unei unitati dezafectate din combinat a trebuit sa astepte 5 luni de zile. O alta problema ar fi lipsa de predictibilitate a tarifelor la energie electrica, o situatie paradoxala fata de ceea ce s-a intamplat in alte tari in care s-au efectuat privatizari masive.
Mai mult, Romania pare a fi o situatie atipica si in comparatie cu ceea ce se intampla in tarile UE, unde preturile sunt pe un usor trend descendent.
Productia de tevi de la Silcotub se exporta in proportie de 67%, iar tagla de la Donasid in proportie de 25%.
Pana in prezent, BERD a investit peste 3,2 miliarde euro in Romania, prin intermediul a peste 110 proiecte. In plus, banca a mobilizat investitii de peste 6 miliarde euro realizate in tara de partenerii sai.

Productie de airbag-uri la Zalau

Tenaris Silcotub va incepe, in martie, productia de airbaguri la Zalau in urma unei investitii totale de patru milioane de dolari, a mai spus Bassetti. Potrivit acestuia airbagurile vor fi destinate, intr-o prima etapa, pietei externe. La nivel international, Tenaris produce deja airbaguri si are contracte de colaborare cu mai multi producatori auto, a aratat Bassetti. Compania din Zalau este specializata in productia de tevi din otel carbon si slab aliat fara sudura, cu utilizare in industria constructiilor, petrolului si gazelor, energetica, chimica si cea a constructiilor de masini.
Firma a inregistrat, in primele noua luni ale anului trecut, o cifra de afaceri de 469,2 milioane de lei, in crestere cu circa 25% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce profitul a crescut de cinci ori, la 33,9 milioane de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.