Banii si aurul erau ascunse in patru case conspirative ale traficantilor, iar politistii au ajuns acolo dupa ce au primit un pont. Imediat ce au intrat in posesia informatiilor, autoritatile au intrat in forta in prima casa si au spart ore in sir cu
Banii si aurul erau ascunse in patru case conspirative ale traficantilor, iar politistii au ajuns acolo dupa ce au primit un pont. Imediat ce au intrat in posesia informatiilor, autoritatile au intrat in forta in prima casa si au spart ore in sir cu picamerele un zid de beton care s-a dovedit ca ascundea o incapere secreta in care se aflau nu mai putin de 19 milioane de dolari. Banii apartineau faimosului cartel Norte de Valle din Cali.
Ministrul Apararii Juan Manuel Santos le-a spus reporterilor ca banii si aurul fusesera stransi de Juan Carlos "Lollipop" Ramirez, unul dintre cei mai periculosi traficanti de droguri ai Columbiei. Acum, Statele Unite ale Americii il vor pe Ramirez astfel incat sa-l poata pune sub acuzatie.
"Este vorba despre mai mult de 54 de milioane de dolari. Inchipuiti-va ca doar intr-o singura locatie s-au descoperit 19 milioane, iar agentii inca mai numara banii descoperiti in celelalte case" a declarat Santos. In cea de-a patra locuinta, politistii au descoperit lingourile de aur bagate in genti diplomat care la randul lor erau zidite intr-un perete. Dupa perchezitii, au fost arestate 20 de persoane, inclusiv sase care vor fi extradate in SUA.
Comandantul politiei judiciare, gen. Oscar Naranjo, a declarat presei ca traficantii utilizau una dintre case pentru a depozita banii destinati diverselor operatiuni, in timp ce celelalte trei reprezentau "rezerva pe termen lung" a cartelului.
Juan Carlos "Lollipop" Ramirez a mai facut patru ani de inchisoare in 1990, dupa ce a marturisit ca a transportat 30 de tone de cocaina in Statele Unite si ca a introdus stupefiante in Mexic, in colaborare cu cartelul de droguri din Tijuana.
Luni, politistii l-au prins si pe Eugenio Montoya - "Don Hugo" - cel care este fratele lui Diego Leon "Don Diego" Montoya - marele boss al cartelului Norte de Valle, iar Don Diego este, alaturi de Osama bin Laden, pe lista celor mai cautati criminali din top 10 FBI. Autoritatile americane si columbiene ofereau cinci milioane de dolari recompensa pentru fiecare dintre cei doi.
Cartelul Norte del Valle este considerat de FBI ca fiind "cea mai puternica si cea mai violenta organizatie a traficantilor de droguri din Columbia". A castigat suprematia dupa fragmentarea cartelurilor Medellin si Cali la sfarsitul anilor '80. Cartelul Medellin a fost creat de faimosul Pablo Escobar.
Expertii estimeaza ca numai in Columbia (cea mai mare producatoare de cocaina din lume) se produc anual peste 600 de tone de stupefiante, din care 500 de tone ajung pe teritoriul Statelor Unite. Acesta este unul din principalele motive pentru care SUA ofera presedintelui Columbiei Alvaro Uribe milioane de dolari pentru a putea lupta cu traficantii de droguri si cu rebelii.
Acum cinci ani, politia a mai descoperit 35 de milioane de dolari ascunsi in zidurile unei case situate intr-un cartier de lux din Bogota. La inceputul acestui an, au fost incarcerati 140 de soldati care ascunsesera peste 16 milioane de dolari pe care ii gasisera intr-o ascunzatoare a rebelilor.
Recent, si in Mexico politistii au facut o arestare deosebit de importanta: l-au capturat pe liderul "Diaz Prada" (unul dintre cele mai mari carteluri de droguri) dupa ce acesta fusese implicat intr-un conflict armat cu alte bande. Soldatii mexicani si FBI l-au arestat pe Pedro Diaz Parada, al carui cartel opereaza in sudul Mexicului, fiind renumit pentru afacerile ilegale si violenta cu care opereaza. Diaz Parada a mai fost prins o data, in 1985, din inchisoarea din Oaxaca, la doar cateva zile dupa ce un judecator il condamnase la 33 de ani de inchisoare. Doi ani mai tarziu, judecatorul care il condamnase a fost descoperit mort. El fusese ciuruit de 33 de gloante. Alaturi de trupul sau neinsufletit se afla un bilet pe care scria "un glont pentru fiecare an". (M. BICA, C. CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.