E suficient sa auzi un raset sau sa vezi pe cineva razand, ca sa simti cum colturile buzelor ti se ridica si sa incepi sa chicotesti, fara sa vrei. Specialistii in neurologie au descoperit secretul acestei reactii automate. Simplul zgomot produs de h
E suficient sa auzi un raset sau sa vezi pe cineva razand, ca sa simti cum colturile buzelor ti se ridica si sa incepi sa chicotesti, fara sa vrei. Specialistii in neurologie au descoperit secretul acestei reactii automate. Simplul zgomot produs de hohotele altei persoane stimuleaza creierul sa comande miscarea muschilor fetei, ca sa produca si ei un zambet. Rasul e molipsitor, chiar si atunci cand motivul veseliei ne este necunoscut, au aratat cercetatorii britanici intr-un studiu publicat in "Journal of Neuroscience". Echipa condusa de neurologul Jane Warren, de la Hammersmith Hospital din Londra, a studiat activitatea cerebrala a mai multor voluntari, in timp ce acestia ascultau chicotelile, rasetele si exclamatiile de bucurie ale altor persoane. Specialistii au descoperit astfel ca toate aceste sunete produc un raspuns foarte puternic intr-o anumita regiune a scoartei cerebrale, legata de exprimarea acustica a sentimentelor. Asa-numitul cortex premotoric este responsabil cu planificarea miscarilor musculaturii fetei, deci inclusiv a zambetului.
In plus, in aceasta regiune a creierului se afla "neuronii-oglinda", adica acele celule nervoase care se activeaza atunci cand observam miscarile altei persoane. Cercetatorii au vrut sa afle daca acesti neuroni se pun in miscare si la stimuli acustici (rasete), nu doar la cei vizuali. Asa ca au pus mai multi voluntari sa asculte strigatele de triumf, de placere, de spaima sau de dezgust ale altor persoane, constatand ca tuturor subiectilor aceste zgomote le-au activat cortexul premotoric. Cu ajutorul unui tomograf cu rezonanta magnetica, neurologii au putut vedea si procesele care se petrec in creierul unui individ ce asculta expresiile de bucurie ori suparare ale altora: sentimentele pozitive au influentat mai mult scoarta cerebrala decat cele negative. Asa se explica si de ce veselia este molipsitoare, noteaza autorii studiului. Pana acum, se credea ca motivul este copierea expresiei fetei si a mimicii celorlalti, in incercarea involuntara de a le transmite ca ne aflam pe aceeasi lungime de unda. Oricum, cercetatorii au mai stabilit ca rasul - indiferent ca este provocat "live" sau de glumele auzite la radio ori televizor - intareste sistemul imunitar, ne ajuta sa respiram mai adanc si reuseste chiar sa aline durerile.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.