Fermierii au sanse mari ca anul acesta sa nu mai suporte costul accizei din motorina. Acciza la motorina utilizata in agricultura ar putea fi redusa cu o treime, in 2007, iar Ministerul Agriculturii intentioneaza sa acorde fermieriilor o subventie ca
Fermierii au sanse mari ca anul acesta sa nu mai suporte costul accizei din motorina. Acciza la motorina utilizata in agricultura ar putea fi redusa cu o treime, in 2007, iar Ministerul Agriculturii intentioneaza sa acorde fermieriilor o subventie care sa acopere celelalte doua treimi din nivelul taxei, a declarat Sorin Chelmu, secretarul general al institutiei, citat de Mediafax.
"Noi am negociat cu Ministerul Finantelor, in 2002 - 2003, ca in termen de trei ani de la data aderarii la UE sa fie eliminata acciza pe motorina utilizata in agricultura.
In acest an, acciza trebuie sa fie redusa cu o treime. Noi ne gandim la solutii pentru a suporta, din bugetul Ministerului Agriculturii, diferenta de doua treimi din acciza, pentru a-i sprijini pe fermieri la infiintarea culturilor de primavara", a afirmat Chelmu. El a estimat ca nivelul accizei ar putea fi redus pana la jumatatea lunii martie, cand incepe campania de primavara in agricultura, astfel incat ministerul sa poata incepe sa acorde subventiile. Nivelul accizei la motorina pentru anul 2007 este de 307,59 euro/tona, potrivit Codului Fiscal.
Masura de acoperire a costului restului de doua treimi din acciza trebuie insa sa primeasca acordul Comisiei Europene, pentru ca de la 1 ianuarie ajutoarele de stat nu mai sunt de competenta Consiliului Concurentei. "Acordarea acestui sprijin ar putea fi intarziata pentru ca Romania, ca orice stat membru UE, trebuie sa notifice la Bruxelles orice ajutor de stat", a explicat Chelmu.
In document este specificat ca pentru motorina destinata utilizarii in agricultura "se aplica o acciza redusa", iar nivelul si conditiile privind aplicarea taxei diminuate vor fi stabilite prin Hotarare de Guvern, la propunerea Ministerului Finantelor.
Ministerul Agriculturii a subventionat anul trecut producatorii agricoli cu un leu/litrul de motorina, pentru infiintarea culturilor de toamna. Sprijinul a fost acordat sub forma de adeverinte in baza carora fermierii puteau ridica motorina.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.