sustine Vasile Dancu, senator PSD

- Domnule Dancu, Mircea Geoana a anuntat ca PSD nu va participa, miercuri, la consultarile privind strategia postaderare. De ce acest refuz?
- Nu stiam de acest anunt, insa stiam ca s-a discutat

sustine Vasile Dancu, senator PSD

- Domnule Dancu, Mircea Geoana a anuntat ca PSD nu va participa, miercuri, la consultarile privind strategia postaderare. De ce acest refuz?
- Nu stiam de acest anunt, insa stiam ca s-a discutat asupra aspectelor care tin de acest lucru. In ultima vreme, strategia postaderare a devenit o tema de demagogie politica. Nu mai stim a cui este strategia despre care vorbeste premierul Tariceanu. Este a Guvernului, este a PNL? Am vazut ca democratii au anuntat si ei ca au o strategie postaderare, insa noi am fost primii care am lansat o astfel de strategie, la care nu am primit reactii din partea Guvernului. Atunci cand vom primi un proiect serios, nu unul care sa arate competitia dintre PNL si PD, vom participa la aceasta dezbatere.

- Ce veti schimba in mesajul politic al PSD?
- Mesajul politic al partidului nostru nu se schimba, ma refer la structura si la atitudinea acestuia. Vom schimba insa cateva lucruri care tin de intensitatea lui. Astfel, ceea ce avem de spus, vom spune cu mai multa forta, vom avea o mult mai buna coordonare in teritoriu, dar si la centru. Exista cateva teme importante care vor structura mesajul nostru. In primul rand, nu vom face nicio intelegere cu niciunul dintre partidele aflate acum la putere. In al doilea rand, avem un proiect legat de necesitatea de a schimba clasa politica. In acest moment, consideram ca este nevoie de oameni responsabili care sa poata conduce Romania spre integrarea in Uniunea Europeana. De asemenea, este vorba de proiectul Romania sociala. Acest proiect este consonant cu cel al Europei sociale, intrucat proiectul de integrare europeana este un proiect al socialistilor. Romania sociala este o alternativa la guvernare, chiar un viitor proiect de guvernare. Vom incerca sa simplificam acest mesaj pana la nivelul limbajului public, nu vom aborda teme generale, cum se face, de obicei, in politica, ci vom aborda agenda cetateanului. Vom face acest lucru pentru ca temele PSD sunt temele ingrijorarii publice, de aceea vom participa activ la informarea cetatenilor.

- In acest moment, PSD este cotat cu 26% in sondaje. Este acest scor sufficient pentru a castiga alegerile pentru Parlamentul European si eventualele anticipate?
- Inca nici nu am inceput campania electorala pentru alegerile din Parlamentul European, pe care ni le propunem sa le castigam. Pentru acest lucru, insa, avem nevoie de organizare. Cheia alesilor europeni este mobilizarea, care porneste din teritoriu. In conditiile in care vom putea sa valorificam organizarea pe care o avem - ma refer acum la cei peste 1.200 de primari ai nostri - sunt convins ca avem toate sansele sa depasim scorul realizat in sondaje, in acest moment, si ca vom castiga aceste alegeri. De altfel, in cadrul alegerilor pentru PE, in mai toate tarile membre ale Uniunii, opozitia a castigat alegerile cu un scor mai mare decat cel din sondaje. E deja o traditie acest lucru si suntem indreptatiti sa intrevedem mai multe sanse de castigare a celor mai multe mandate. Cred ca, in curand, vom avea un procent de 30% in sondaje.

- Ati afirmat, la Bran, ca unii lideri ai partidului nu se bucura de vizibilitate. Pe ce v-ati bazat aceasta afirmatie?
- Nu am afirmat acest lucru, insa va pot spune exact contextul. A fost probabil o interpretare a cuiva care a ascultat sau care a parafrazat un sondaj facut public acum cateva luni, de catre posturile de televiziune. Eu am discutat despre rolul notorietatii asupra transmiterii mesajului in public. Daca ar fi sa calculam, PSD are cei mai multi membri inscrisi in lista notorietatii, avem echipa cea mai vizibila in acest moment. Evident ca aceasta notorietate este inegala, avem si membri noi in conducerea partidului, dar sunt sigur ca vor fi si ei la fel de vizibili, mai ales datorita apropierii campaniei electorale, dar si o data cu asumarea unor proiecte politice. Eu consider ca membrii PSD au destula notorietate incat sa transmita un mesaj public, acesta este un lucru deja cunoscut.

- Anul 2007 a inceput cu o serie de scandaluri politice. Ma refer la strategia postaderare, la biletul premierului catre presedinte. Credeti ca ne mai putem astepta si la altele, in acest an?
- Am senzatia ca asistam la o lupta politica de-a dreptul iresponsabila, o competitie in interiorul puterii. Alianta practic nu mai exista decat in declaratiile politice si cu siguranta ca vor mai fi si alte scandaluri intre cei doi actori principali care sunt la putere in acest moment, PNL si PD. Cred ca o parte din acestea vor fi alimentate de partidul lui Theodor Stolojan. In opinia mea, este un climat care nu favorizeaza integrarea si pregatirea noastra pentru absorbtia fondurilor europene. Aceste scandaluri nu fac decat sa decredibilizeze Romania in fata Europei, mai ales ca primul an dupa aderare este anul cel mai greu, in care este nevoie de cea mai multa pace politica, in care e nevoie ca toate partidele politice sa contribuie cu ce au mai bun, ca idei, ca proiecte. Lucrul cel mai putin important pentru Romania in 2007 este lupta pentru guvernare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.