Dintre toate actritele din "vechea garda" a teatrului romanesc, Valeria Seciu ramane nu numai o figura emblematica a generatiei sale, ci si o prezenta mereu proaspata si plina de surprize. Dupa ce amatorii de gen au putut-o vedea in excelenta piesa a
Dintre toate actritele din "vechea garda" a teatrului romanesc, Valeria Seciu ramane nu numai o figura emblematica a generatiei sale, ci si o prezenta mereu proaspata si plina de surprize. Dupa ce amatorii de gen au putut-o vedea in excelenta piesa a Teatrului Act, "Creatorul de teatru", unde juca alaturi de Marcel Iures, apoi in indelung discutata "Cum gandeste Amy", de la Teatrul Mic, actrita se intoarce la Nationalul bucurestean, intr-o piesa care nu mai are nevoie de nici o recomandare: Menajeria de sticla, de Tennessee Williams, pusa de asta data in scena de catre Catalina Buzoianu. Ultimul rol interpretat de Valeria Seciu pe scena Teatrului National Bucuresti era cel al Veronicai Micle, in 1964, intr-o piesa regizata de regretatul Sica Alexandrescu. Prezenta diafana si totodata impresionand prin forta actoriceasca, Valeria Seciu se detaseaza inca din primele scene ale piesei de mai tinerii sai colegi de scena. Intr-o regie marca Buzoianu, plina de surprize si momente de o tensiune dramatica ce tin cu sufletul la gura spectatorii, tinerii actori si-ar fi putut da masura talentului, mai ales ca piesa incurajeaza manifestari histrionice din cele mai variate, imbinand muzica, dansul si adevarate momente de acrobatie, menite sa fereasca interpretarea regizoarei de locurile comune inevitabile ale unei piese jucate de nenumarate ori la randul. Fara indoiala, talentul exceptional al actritei, dublat de gestica inspirata, detaliile ce tin de scenografie ( cultivate cu minutiozitate si dovedind multa inspiratie, purtand amprenta Liei Perjovschi), precum si amestecul inedit si mai putin obisnuit la noi de imagine proiectata si joc scenic propriu-zis fac din piesa Nationalului o reusita. Intrebarea care se pune ramane insa de ce din repertoriul de la National lipsesc aproape cu desavarsire piesele de teatru contemporan, precum si tinerii regizori capabili sa aduca un suflu nou pe scena romaneasca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.