Ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu a explicat ca declaratia facuta anul trecut de presedintele Traian Basescu privind propunerea adresata Republicii Moldova de a intra o data cu Romania in Uniunea Europeana a fost o „formulare metafor
Ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu a explicat ca declaratia facuta anul trecut de presedintele Traian Basescu privind propunerea adresata Republicii Moldova de a intra o data cu Romania in Uniunea Europeana a fost o „formulare metaforica“.

Luni, 15 ianuarie 2007, la Punctul Vamal Sighetul Marmatiei, lume multa. Politisti, jandarmi, oficialitati, jurnalisti, toata lumea asteapta un singur lucru: inaugurarea podului istoric Sighet-Solotvino (Slatina). Dupa mai bine de 60 de ani, romånii de pe malurile Tisei isi pot da måna. Ieri, presedintii Romåniei si Ucrainei au inaugurat primul pod rutier peste Tisa. Påna la cel de-al Doilea Razboi Mondial, existau 11 astfel de poduri.

Cei doi presedinti, Traian Basescu si Viktor Iuscenko, si-au dat mana la punctul de frontiera Solotvino din Ucraina in cadrul unui eveniment oficial. S-au rostit cateva alocutiuni ale oficialilor, dupa care s-a taiat panglica care marcheaza deschiderea podului. Coloana oficiala s-a deplasat la Sighet unde, intr-un cadru oficial in primarie, cei doi presedinti au sustinut o conferinta de pre sa. „Am avut o discutie in traditia bunelor relatii romano-ucrainene“, a spus presedintele Basescu. El a reiterat faptul ca Romania va incerca sa fie o punte de legatura intre Ucraina si Uniunea Europeana si ca e necesara cooperarea ambelor parti pe proiecte europene. Dupa o intalnire tete-a-tete de circa o jumatate de ora cu presedintele ucrainean, Traian Basescu a promis romanilor si ucrainenilor de pe ambele maluri ale Tisei ca nu vor mai fi nevoiti sa plateasca viza pentru trecerea granitei in 2-3 saptamani. „Am convenit crearea unei comisii pentru relatii la cel mai inalt nivel. Astazi am discutat regulamentul care va sta la baza activitatii acestei comisii“, a declarat Iuscenko. Presedintele ucrainean a mai spus in cadrul conferintei ca prima sesiune a acestei comisii va avea loc cu prilejul vizitei sale oficiale in Romania din prima jumatate a acestui an. „Am exprimat dorinta partii ucrainene de a participa la privatizarea firmei Daewoo Romania“, a mai adaugat presedintele Ucrainei. Dupa conferinta de presa de la Sighet, presedintele Basescu a vizitat cateva obiective din orasul Solotvino (Slatina). Maramuresenii din zona l-au primit cu multa simpatie. Oamenii s-au imbulzit pur si simplu sa-l vada pe Basescu. Ofiterii de Militie ucraineni si fortele de ordine au facut cu greu fata situatiei. „Uite-l-mi, el e! Ca doar n-o fi Brejnev“, a comentat un hatru din multime. Presedintele roman i-a salutat din mers si a intrat in Consiliul orasenesc al raionului Tiacevo. Coloana oficiala s-a deplasat la un liceu din localitate, apoi la una dintre cele mai vechi biserici romanesti din zona.

Solutia americana
Podul de lemn cu tiranti metalici dintre localitatile Sighet si Solotvino este cel mai lung pod trasfrontalier de acest fel din Europa. Proiectul a fost demarat in anul 1998 si finantat partial printr-un program PHARE-CREDO al Uniunii Europene. Constructia lui a durat mai bine de 8 ani, pentru ca suma alocata acestui proiect a fost plafonata la 300.000 de euro. Astfel, s-a recurs in cele din urma la o solutie folosita de armata americana pentru trecerea tancurilor in Vietnam. Podul peste Tisa are o lungime de 225 de metri cu deschideri de 30 de metri. Capacitatea portanta este de 30 de tone. Podul de lemn cu tiranti metalici este garantat 100 de ani.
Lucrarile de constructie au demarat in anul 2000 si au fost terminate in 2002. Nu a fost inaugurat timp de mai multi ani pentru ca nu au fost alocate fonduri pentru construirea punctului de trecere a frontierei. P.F. Sighet a fost finalizat la sfarsitul anului 2006.

Iuscenko: Vom respecta decizia de la Haga
Viktor Iuscenko a declarat ca Ucraina va respecta „fara echivoc“ decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga, unde cele doua state se judeca pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive din Marea Neagra.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.