Despre primul subiect, Boc a spus raspicat ca PD cere suspendarea taxei, pe motiv ca a fost deformata de Parlament si ca nu este obligatorie in statele UE.
"Aceasta taxa nu este obligatorie din perspectiva UE: ea exista in 16 tari din UE
Despre primul subiect, Boc a spus raspicat ca PD cere suspendarea taxei, pe motiv ca a fost deformata de Parlament si ca nu este obligatorie in statele UE.
"Aceasta taxa nu este obligatorie din perspectiva UE: ea exista in 16 tari din UE si in 11 tari nu exista. Suspendam temporar aceasta taxa, ne consultam sa vedem care sunt solutiile in cele 11 tari in care ea nu exista, pentru a proteja romanii de invazia de rable care ar putea periclita mediul, a propus Boc. El a mai spus ca taxa introduce o fiscalitate excesiva si trebuie corectate abuzurile ei. In replica, premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca Executivul va analiza si va tine cont de observatiile Comisiei Europene privind taxa pentru prima inmatriculare, avand insa in vedere si faptul ca Romania nu este "lada de gunoi a Europei" in care sunt importate permanent masini de mana a doua. El a aratat ca observatiile Comisiei Europene nu se refera la legalitatea taxei, ci la cuantumul acesteia care, in anumite cazuri, depaseste valoarea reziduala a masinii.
Interesant este ca taxa in cauza a fost sustinuta cu tarie de ministrul liberal al Finantelor, Sebastian Vladescu, dar si de ministrul democrat al Mediului Sulfina Barbu. "Din punctul de vedere al protectiei mediului, taxa este perfect justificata si nu avem de gand sa renuntam la ea", a declarat in urma cu o saptamana, Sulfina Barbu. Chestionat cu privire la acest subiect, Boc a sustinut ca Barbu este de acord cu cerinta de ultima ora a democratilor.
Legea referendumului, neconstitutionala
In cel de-al doilea caz, Boc a avut exact acelasi punct de vedere ca cel al presedintelui Basescu: modificarea Legii referedumului este neconstitutionala. "Aceasta lege este contrara prevederilor Constitutiei pentru ca limiteaza dreptul presedintelui de a organiza referendum cu sase luni inainte de orice tip de alegeri. Se limiteaza de fapt dreptul poporului de a se exprima pe o anumita problema", a afirmat liderul democrat. Interesant este insa ca seful PD a contestat un act normativ initiat de doi deputati PNL si doi de la PD: Buda Daniel, Zegrean Augustin. Mai mult chiar, democratii au votat cu ambele maini in momentul adoptarii proiectului de lege la Camera Deputatilor. Dupa votul Camerei, Legea a stat cateva zile la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii. Pedistii nu au formulat sesizari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.