Dupa ce „Gardianul“ a relatat, in exclusivitate, faptul ca Spania le solicita, ilegal, vize romanilor care doresc sa munceasca in regat, cotidianul spaniol „El Mundo“ a preluat aceasta informatie, punand la zid autoritatile s
Dupa ce „Gardianul“ a relatat, in exclusivitate, faptul ca Spania le solicita, ilegal, vize romanilor care doresc sa munceasca in regat, cotidianul spaniol „El Mundo“ a preluat aceasta informatie, punand la zid autoritatile spaniole.

In pofida faptului ca Tratatul de Aderare dintre Romania si UE nu permite ca statele membre sa impuna cetatenilor romani nici un tip de viza, fie ea si de munca, Spania continua sa solicite vize romanilor care doresc sa munceasca in regat mai mult de sase luni. Mai mult, acest scandal al vizelor a fost preluat si de cotidianul iberic „El Mundo“, care a si dezvaluit autorul acestor masuri restrictive impuse romanilor: ministrul muncii, Jesus Caldera.

Dupa ce „Gardianul“ a semnalat , in exlusivitate, acest fapt, reprezentantii Ambasadei Spaniei la Bucuresti au incercat sa musamalizeze, sub diferite formulari diplomatice, penibila situatie, care intr-un final anuntau acelasi lucru: „Romanii care doresc sa realizeze activitati lucrative in baza unui contract de munca in Spania, pe o perioada mai mare de 180 de zile, trebuie sa obtina autoriz atia de munca, care, potrivit normelor in vigoare din Spania, este inclusa in viza“. Dovada ca ziarul „Gardianul“ a avut dreptate cand a relatat, saptamana trecuta, ca autoritatile spaniole ii discrimnieaza pe romani cerandu-le viza de intrare daca doresc sa munceasca mai mult de 180 de zile in regat, sta, in primul rand, solicitarea trimisa de secretarul de stat, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS), Daniela Nicoleta Andreescu, catre toate ministerele implicate din Spania, respectiv Ministerul Muncii si cel al Afacerilor Externe, pentru a explica care a fost rationamentul impunerii vizei. Potrivit demnitarului, explicatia autoritatilor spaniole a fost una nesatisfacatoare. Cu toate ca, ministrul muncii din Spania, Jesus Caldera, impreuna cu cel de interne, Alfredo Perez Rubalcaba, au promis in cursul vizitei facute la Bucuresti, in data de 16 decembrie 2006, ca „nu-i vor discrimina pe romani“, subliniind faptul ca incepand cu 1 ianuarie 2007 „romanii vor fi cateteni cu drepturi depline“. Mai mult, Jesus Caldera le-a spus autoritatilor autohtone ca unica masura pe care ar putea sa o ia Guvernul spaniol ar fi aceea de a aplica un moratoriu pe o perioada de doi ani la intrarea muncitorilor romani in regat, „mai flexibila“ decat alte state membre. Aceste lucruri le-au fost amintite demnitarilor spanioli si de catre presa din regat, cel mai important cotidian din Spania, „El Mundo“, preluand, de altfel, in numarul sau de vineri, 12 ianuarie 2007, informatiile aparute in „Gardianul“.

Autoritatile spaniole, puse la zid
Totodata, ziarul spaniol l-a pus la zid pe ministrul muncii Caldera, considerat direct responsabil pentru introducerea vizelor pentru romani. „Prin acest moratoriu inseamna ca ministrul Caldera este liber sa acorde sau nu permis de munca romanilor pe toata perioada tranzitorie. Dar ceea ce nu poate sa faca este sa impuna vize. Cererea de viza a unui cetatean francez sau roman presupune o violare flagranta a Directivei 38/2004. Aceasta stabileste in articolul sau nr.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.