"Compania RCS & RDS se obliga astfel ca pana la sfarsitul lunii februarie sa ofere primele servicii 3G clientilor. Din acest moment, toate angajamentele pe care si le-a asumat la concurs devin obligatii, ceea ce inseamna concurenta mai mare pe pi
"Compania RCS & RDS se obliga astfel ca pana la sfarsitul lunii februarie sa ofere primele servicii 3G clientilor. Din acest moment, toate angajamentele pe care si le-a asumat la concurs devin obligatii, ceea ce inseamna concurenta mai mare pe piata si servicii 3G mai bune pentru utilizatori", a declarat Catalin Marinescu, presedintele IGCTI.
Urmatoarele cinci transe anuale, in valoare de 4,9 milioane de dolari fiecare, vor fi achitate de catre operator pana la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu anul viitor. Pretul pentru o licenta 3G este de 35 milioane de dolari.
Conform prevederilor caietului de sarcini, RCS & RDS are de parcurs trei etape de dezvoltare, avand ca termene 30 iunie 2008, 31 decembrie 2009 si 31 decembrie 2011.
RCS & RDS si Telemobil (Zapp) au castigat concursul organizat de IGCTI in 2006 pentru ultimele doua licente 3G. Licenta este valabila 15 ani si poate fi prelungita, fara taxe suplimentare, inca zece ani. Operatorul trebuie sa ceara, in acest caz, prelungirea valabilitatii licentei cu cel putin sase luni inainte de expirare.
Caietul de sarcini pentru licitatia 3G a fost achizitionat de cinci companii: Telemobil (Zapp Mobile), Cosmote Romania, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), RCS&RDS si Combridge, operatorul serviciului Eufonika- companie care nu a mai depus oferta.
Analizarea ofertelor s-a facut in doua etape. In prima etapa, comisia a studiat documentele de eligibilitate, iar in a doua a evaluat ofertele.
Principalul criteriu de evaluare a ofertelor a fost acoperirea geografica, urmat de serviciile 3G propuse de participantii la licitatie. In procesul de evaluare, acoperirea geografica si a populatiei a fost evaluata cu 55 de puncte, in timp ce fezabilitatea tehnica cu 25 de puncte, iar capacitatea financiara cu zece puncte. Fezabilitatea comerciala si specializarea au primit cate 5 puncte.
Companiile declarate castigatoare la licitatia organizata de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) la data de 13 octombrie sunt SC RCS & RDS SA, cu 90,41 de puncte si SC Telemobil SA, cu 72,71 de puncte. Cosmote a adunat doar 59,74 de puncte, iar SNR numai 49,58 de puncte.
Cosmote a pierdut in baza criteriului acoperirii geografice, care a facut diferenta intre locul doi ocupat de Zapp - Telemobil si locul trei ocupat de compania greaca. Decizia IGCTI a fost contestata in instanta de operatorul grec.
Pretul celor doua noi licente 3G este similar cu cel din 2004, cand licentele au fost atribuite operatorilor mobili Orange Romania si Connex (actual Vodafone Romania), respectiv 35 de milioane de dolari.
Primii detinatori de licente 3G din Romania sunt companiile Vodafone Romania si Orange Romania. In luna septembrie, Vodafone Romania a anuntat ca are peste 230.000 de utilizatori de servicii 3G. Orange Romania estimeaza ca pana la sfarsitul anului va avea in jur de 250.000 de clienti EDGE si 3G.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.