Suntem pregatiti sa facem fata eventualelor inundatii ce ar putea sa apara in acest an, a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Majoritatea digurilor poate asigura continuitatea liniilor de aparare, iar lucrarile p
Suntem pregatiti sa facem fata eventualelor inundatii ce ar putea sa apara in acest an, a declarat Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA). Majoritatea digurilor poate asigura continuitatea liniilor de aparare, iar lucrarile pentru inchiderea breselor, realizate anul trecut, sunt la final, conform raportului privind starea tehnica si functionala a principalelor constructii hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor de pe raurile interioare si Dunare, realizat de autoritatile competente.
Probleme. Insa... unele baraje nu au planuri de avertizare-alarmare a obiectivelor si localitatilor din aval actualizate, iar alte cateva baraje, din administrarea Apelor Romane, necesita reparatii. De asemenea, lucrari de consolidare si suprainaltare trebuie facute la digurile Letea, Mila 23, Sulina, Noianu - Chiscani. Raportul mai ""spune"" ca multe localitati din tara nu au stocuri cu materiale de interventie in caz de inundatii si ca Ministerul Mediului a achizitionat masini de incarcat saci de nisip. ""Am cumparat masini de umplut saci cu nisip, pentru a nu mai fi umpluti cu lopata. Anul trecut, prin programul WATMAN (managementul apelor), au fost achizitionate dotari in valoare de 440 de miliarde de lei vechi, necesare in situatii de urgenta"", a spus Sufina Barbu. In urma verificarilor au fost golite patru acumulari de apa (Gudureasa, Frasinet, Priseaca si Izvoarele), iar alte 107 acumulari au primit avertismente si vor fi desfiintate daca nu vor fi remediate defectiunile.
PREGATIRI. Ministerul Mediului trebuie sa primeasca de la prefecti, pana la sfarsitul lunii ianuarie, programarea simularilor la inundatii pentru anul acesta. ""De la jumatatea lunii februarie si pana in luna mai se vor desfasura simularile. In aceasta perioada vor fi testati primarii si prefectii, pentru a vedea in ce masura si-au insusit informatiile din manual"", a explicat Sulfina Barbu. Au fost verificate 462 de constructii, din care 273 de diguri de aparare, 150 de baraje pentru acumulari permanente, 37 de baraje pentru acumulari nepermanente si noua noduri hidrotehnice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.