Presedintele Traian Basescu are astazi o intrevedere la Chisinau cu omologul sau Vladimir Voronin. Vizita este surprinzatoare, avand in vedere racirea relatiilor dintre Romania si Moldova, din ultimul timp. Aceasta in conditiile in care prima vizita
Presedintele Traian Basescu are astazi o intrevedere la Chisinau cu omologul sau Vladimir Voronin. Vizita este surprinzatoare, avand in vedere racirea relatiilor dintre Romania si Moldova, din ultimul timp. Aceasta in conditiile in care prima vizita externa pe care a intreprins-o Basescu in calitate de presedinte al Romaniei, in ianuarie 2005, a fost la Chisinau si parea ca relatiile dintre Bucuresti si Chisinau erau relansate. Ulterior, Vladimir Voronin si-a indreptat privirea cu precadere spre Moscova. Discutiile de astazi cu Voronin vin dupa ce, ieri, seful statului roman a avut convorbiri, la inaugurarea podului de peste Tisa si a punctului de trecere a frontierei "Sighetu Marmatiei - Solotvino", cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko. Traian Basescu a subliniat ieri ca a discutat cu Iuscenko despre nevoia de a accelera capacitatea de a produce proiecte regionale, amintind ca Romania gestioneaza un fond de 120 de milioane de euro pentru cooperarea si dezvoltarea relatiilor de vecinatate intre Romania, Ucraina si Republica Moldova. Iuscenko a afirmat ca Ucraina este interesata sa participe si la proiectul Nabucco. "Dezvoltarea si realizarea acestui proiect este foarte interesanta pentru Ucraina", a spus presedintele ucrainean. El a aratat ca in scurt timp va transmite in scris presedintelui Basescu pozitia Ucrainei privind acest proiect. Proiectul Nabucco vizeaza realizarea unui culoar de tranzit a gazelor naturale din regiunea Marii Caspice, fara a tranzita Rusia. Realizarea proiectului ar permite diversificarea importurilor de energie ale UE si ar reduce dependenta fata de Rusia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.