Procesul de achizitie a avioanelor militare de transport scurt-mediu curier este blocat pana la solutionarea constestatiei depuse de firma spaniola EADS CASA, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde.
Procesul de achizitie a avioanelor militare de transport scurt-mediu curier este blocat pana la solutionarea constestatiei depuse de firma spaniola EADS CASA, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde.
"In acest moment, procesul de achizitie este blocat. Asteptam decizia Comisiei Nationale de Solutionare a Contestatiilor. Am optat pentru aceasta varianta pentru ca mi se pare cea mai corecta, in sensul de a avea evaluarea si expertiza acestui for national care se ocupa de solutionarea contestatiilor", a declarat Frunzaverde, citat de Mediafax. Compania spaniola EADS CASA a depus contestatii la Romtehnica si la Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor, in legatura cu licitatia pentru achizitionarea de avioane de transport scurt-mediu curier.
Firma italiana Alenia Aeronautica, parte a grupului Finmeccanica, a castigat contractul privind furnizarea a sapte avioane de transport scurt-mediu curier, la care s-a inscris si EADS CASA.
Comisia de evaluare a stabilit, cu unanimitate de voturi, ca oferta companiei Alenia Aeronautica pentru avionul C-27J Spartan este castigatoare, iar rezultatele au fost comunicate in scris celor doua companii la 30 noiembrie. La inceputul lunii decembrie 2006, secretarul de stat Ioan Ion, seful Departamentului pentru Armamente anunta, la Romtehnica, motivele pentru care a fost respinsa oferta EADS-Casa: avionul C-295 nu este conform cu unele cerinte ale specificatiei tehnice din caietul de sarcini, care au fost indicate expres companiei.
Astfel, potrivit specialistilor care au analizat cele doua oferte, propunerea EADS-Casa Spania nu respecta cinci conditii, insa unele dintre ele puteau fi rezolvate ulterior.
Cele cinci conditii nerespectate au fost: depasirea timpului maxim impus pentru a ajunge la 5.000 de metri, capabilitatea de transport a paletilor standardizati NATO, ceea ce face imposibila complementaritatea de operare cu C-130, lipsa motorului auxiliar de putere, timpul maxim de inregistrare a parametrilor de zbor si a convorbirilor, absenta sistemului de autoprotectie cu infrarosu in teatre. Secretarul de stat Ioan Ion a precizat ca, "daca una dintre oferte este descalificata tehnic, pretul nu mai este relevant".
Ce importanta mai are faptul ca oferta spaniolilor a fost de 317,26 milioane de euro, cu 11,66 milioane mai putin decat cea a firmei italiene (328,92 milioane euro) sau ca puteau rezolva ulterior incompatibilitatile la care se refereau oficialii MApN...
De altfel, oficialii romani au refuzat sa comenteze informatiile publicate in presa, referitoare la problemele pe care le-ar fi avut avioanele C-27J Spartan achizitionate de armata elena, dar si sa numeasca alte doua companii in afara de cea castigatoare care ar fi putut indeplini conditiile din caietul de sarcini.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.