Conducerea Partidului Democrat isi pune intrebarea daca trebuie sa interpreteze ca pe un semnal dat de PNL faptul ca la congres au fost alesi in functii de conducere toti cei care s-au validat prin critici la adresa democratilor si la cea a presedint

Conducerea Partidului Democrat isi pune intrebarea daca trebuie sa interpreteze ca pe un semnal dat de PNL faptul ca la congres au fost alesi in functii de conducere toti cei care s-au validat prin critici la adresa democratilor si la cea a presedintelui tarii. Boc considera ca alegerea lui Ludovic Orban si Crin Antonescu in functiile de vicepresedinti ai PNL la congres, legitimeaza pe cei mai acerbi critici ai PD si PNL in conducerea PNL si spera ca acesta sa nu fie un simptom al radicalizarii atitudinii PNL fata de PD. Boc a remarcat alegerea celor doi "radicali" ai PNL in functii de conducere si s-a intrebat daca daca acesta este un semnal adresat PD. "Sper sa nu fie un semnal din partea PNL", a spus presedintele PD. "Dar poate fi inclusiv un semnal ca tocmai cei mai acerbi critici ai PD si ai presedintelui Traian Basescu au fost legitimati in cele mai inalte functii de conducere. Nu stiu daca este un semnal, dar este o stare de fapt", a explicat presedintele PD. El s-a ferit sa faca vreo referire asupra consecintelor pe care prezenta celor doi le va avea asupra colaborarii PNL-PD. "Am constatat doar ca lideri ce s-au validat prin atacuri la adresa noastra au castigat. Nu stim daca este un semnal sau un mesaj adresat PD sau este, pur si simplu, vorba de democratia din interiorul PNL", a reluat el. Cu toate acestea, Boc a subliniat ca PD va merge mai departe in colaborarea sa cu PNL, potrivit programului de guvernare si protocolului Aliantei. Intrebat despre atacurile la adresa PD, care au avut loc in congresul PNL, Boc a replicat: "N-ar fi nici prima, nici ultima data". Potrivit unor surse din PD, in sedinta au existat voci care au afirmat si ca alegerea lui Bogdan Olteanu ar fi fost mai rea decat cea a lui Orban, pentru ca presedintele Camerei Deputatilor ar fi fost mai periculos.
"Colaborarea este institutionala, nu legata de oameni", a adaugat si vicepresedintele PD Sorin Frunzaverde. Cei doi lideri PD au precizat, de altfel, ca sedintele Aliantei vor fi reluate dupa inceperea sesiunii parlamentare. La congresul PNL, presedintele filialei Bucuresti, Ludovic Orban a castigat functia de presedinte pe probleme de comunicare, invingandu-l pe presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Potrivit unor surse din interiorul PNL, Olteanu s-ar fi inscris in competitia pe acest post tocmai pentru ca Tariceanu ar fi dorit sa blocheze accesul lui Orban la o functie atat de importanta. Liberalii s-au temut ca declaratiile lui Orban la adresa PD si a lui Traian Basescu ar putea tensiona si mai mult relatiile PD - PNL, acesta fiind si motivul pentru care Orban a fost retras de liberali din delegatia ce participa la sedintele Aliantei. Un alt radical, Crin Antonescu, a fost unicul candidat pentru functia de vicepresedinte pe probleme politice, reusind sa obtina mai multe voturi decat Tariceanu, unicul candidat la functia de presedinte.

Legea referendumului - neconstitutionala
Liderul democrat a mai precizat ca prevederea din legea referendumului care ii interzice presedintelui dreptul de a consulta populatia in perioade electorale este neconstitutionala, o parere impartasita si de presedintele tarii, care a cerut, vineri, Parlamentului reexaminarea acesteia."Noi consideram ca aceasta prevedere este contrara Constitutiei pentru simplul motiv ca limiteaza dreptul titularului puterii, care este corpul electoral, poporul, de a se exprima pe o problema de interes national in orice moment al mandatului. Nu poti sa spui ca doar in primii doi ani sa spunem.. ai dreptul sa te pronunti tu, popor, pe o problema de interes national. In urmatorii doi ani nu mai ai dreptul, pentru ca s-a impus o prevedere intr-o lege", a declarat Boc intr-o conferinta de presa.Liderul PD a apreciat ca aceasta prevedere trebuie inlaturata din lege "pentru ca nu exista nici o Constitutie democratica in aceasta lume, care sa limiteze dreptul titularului puterii de a se exprima atunci cand doreste el". Boc mai arata ca aceasta prevedere nu atinge doar poporul "titularul puterii", ci instrumentul prin care acesta isi face auzita vointa, "cea mai importanta autoritate a statului, cu cel mai inalt grad de legitimitate, care este presedintele Romaniei".

Restructurarea guvernului - o prioritate
Boc a reieterat pozitia partidului privind obligativitatea premierului de a se prezinte in Parlament cu o schema de restructurare a Guvernului, care sa includa eliminarea functiilor de vicepremier si ministru delegat. Reamintim ca Boc a subliniat ca Romania nu poate intre in UE cu un Guvern "marca PSD" din punct de vedere numeric. El a aprecizat ca PD sustine eliminarea functiilor de ministru de stat si de ministru delegat, pentru ca apoi sa se treaca la agentii, ceea ce ar duce la un Executiv de maxim 15-18 membri, nu de 24 cat de are in prezent Guvernul.Presedintele PD a subliniat ca Tariceanu are inclusiv obligatia de a cere in fata Parlamentului radierea din structura Executivului a celor doua functii de vicepremier la care democratii au renuntat. "Noi am facut ceea ce tinea de noi. (...) Cele doua functii de vicepremier sunt ca si desfiintate din punctul nostru de vedere. Este de datoria premierului sa ceara Parlamentului radierea lor din schema", a spus Boc.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.