Presedintele Traian Basescu si omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, au inaugurat, luni dimineata, podul peste Tisa care leaga localitatile de la frontiera romano-ucraineana Sighetu Marmatiei si Solotvino (Slatina). "Podul acesta arata vointa a tr
Presedintele Traian Basescu si omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, au inaugurat, luni dimineata, podul peste Tisa care leaga localitatile de la frontiera romano-ucraineana Sighetu Marmatiei si Solotvino (Slatina). "Podul acesta arata vointa a trei parti - Uniunea Europeana, Romania si Ucraina - care au dorit ca, prin efort comun, sa lege mai bine cele doua popoare. Semnificatia acestui moment nu este doar simpla deschidere a podului, ci aceea ca Romania este ea insasi un pod de trecere pentru ucraineni in Uniunea Europeana", a spus presedintele Traian Basescu. El a adaugat ca Romania, ca tara de frontiera a UE, nu va ii va izola pe locuitorii tarilor estice vecine, ci va fi deschisa pentru trecerea acestora. De asemenea, presedintele Traian Basescu a punctat importanta acestui pod pentru refacerea legaturilor dintre romanii din Ucraina Transcarpatica si tara mama, dar si intre ucrainenii din Maramuresul romanesc si cei de peste granita. Seful statului a subliniat necesitatea ca autoritatile consulare din cele doua tari sa acorde cat mai repede viza de trecere, dand asigurari ca in cele doua consulate romanesti care vor fi deschise in Transcarpatia nu va fi o problema eliberarea cat mai rapida a vizei. La randul sau, presedintele ucrainean a subliniat importanta inaugurarii podului peste Tisa pentru comunitatile locale din Sighet si Solotvino. Pe podul de peste raul Tisa, al 20-lea punct de trecere al granitei romano-ucrainene de peste 2.500 de km, vor putea trece in localitatea ucraineana Solotvino atat pietoni, cat si masini de tonaj mic, iar autoritatile locale de la Sighet si cele din Ucraina sunt convinse ca deschiderea punctului de frontiera va avea un efect benefic pentru economia localitatilor aflate la granita dintre cele doua tari. Podul a fost refacut printr-un proiect PHARE, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Donato Chiarini, precizand ca UE a acordat 298.000 de euro pentru reconstructia acestuia. El a subliniat ca acest proiect nu are numai o importanta tehnica, ci una politica si administrativa. Podul peste raul Tisa dintre Sighetu Marmatiei si Solotvino a fost distrus in timpul celui de-al doilea razboi mondial. El asigura legatura intre localitatile Sighetu Marmatiei si Slatina, astazi localitate in Ucraina (Solotvina, raionul Teacevo/Teceu, regiunea Zakarpatia/ Transcarpatia), iar in perioada sovietica nu a mai fost refacut din cauza politicii de izolare a romanilor din spatiul fostei URSS. In partea a doua zi a zilei de luni, presedintele Traian Basescu se va intalni, la Solotvino, cu reprezentanti ai comunitatii romanesti, va vizita liceul cu predare in limba romana, precum si biserica din localitate.
La randul sau, Viktor Iuscenko va ramane in Romania si va vizita un liceu cu predare in limba ucraineana din Sighetu Marmatiei. Cei doi sefi de stat vor fi prezenti la Sighetu Marmatiei, la deschiderea punctului de frontiera Sighet-Solotvino (Slatina), prilej cu care vor avea convorbiri bilaterale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.