Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, a declarat pentru NewsIn ca Legea ANI se afla pe ordinea de zi a comisiei, iar membrii acesteia vor decide, miercuri, daca o vor dezbate inaintea colegilor din Comisia juridica, in condit
Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, a declarat pentru NewsIn ca Legea ANI se afla pe ordinea de zi a comisiei, iar membrii acesteia vor decide, miercuri, daca o vor dezbate inaintea colegilor din Comisia juridica, in conditiile in care MJ a depus o serie de amendamente. Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda, a declarat, ieri, pentru NewsIn, ca membrii organismului vor decide, miercuri, daca iau in discutie Legea ANI, inaintea colegilor din Comisia juridica, sau o vor dezbate in luna februarie, odata cu debutul sesiunii ordinare a Senatului. Potrivit programului, pe perioada vacantei parlamentare, comisiile pentru drepturile omului si cea juridica lucreaza incepand de pe 15 ianuarie, respectiv 22 ianuarie. Senatorul UDMR a mai precizat ca Ministerul Justitiei a trimis un set de amendamente care schimba complet forma adoptata de Camera Deputatilor si revine la cea inaintata initial Parlamentului. In urma votului Camerei Deputatilor, ANI a devenit doar una dintre institutiile care pot sesiza comisiile de control al averilor de pe langa Curtile de Apel, in baza legii 115/1996, privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere. Aceasta in conditiile in care Ministerul Justitiei a explicat, in nenumarate randuri, ca ANI nu se suprapune cu Parchetul, Politia sau organele fiscale, invocate in legea 115, deoarece obiectul sau este cercetarea averilor care nu pot fi justificate, adica acea "zona gri", care nu se constituie in infractiune. La inceputul saptamanii trecute, ministrul Justitiei a intrat in conflict cu primul ministru din cauza unui interviu acordat de Macovei revistei EU Observer, in care ea spunea ca sprijinul politic pentru reforma justitiei si pentru combaterea coruptiei s-a diminuat si il acuza pe primul ministru ca a intarziat adoptarea legii ANI, in forma elaborata de Guvern. Miercuri, 10 ianuarie, ministrul Justitiei a lipsit de la sedinta de Guvern, absenta urmata la citeva ore de o declaratie a purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Ea a spus ca primul ministru ar fi dorit, in cadrul sedintei, sa aiba "un dialog institutional" cu Monica Macovei, pentru a clarifica toate acuzatiile pe care aceasta i le aduce. Ministrul a replicat imediat precizand ca nu a lipsit intentionat, ci pentru ca "a avut alte chestiuni importante" si ca nu il evita pe premier, din contra, chiar "i-ar face placere" sa aiba o discutie cu acesta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.