Procurorii DIICOT au depus in instanta, prin referatul care propune prelungirea mandatelor din dosarul privatizarilor strategice, noi probe ce dovedesc faptul ca membrii retelei lui Stancev stiau ca scot din institutiile statului si transmit catre pe

Procurorii DIICOT au depus in instanta, prin referatul care propune prelungirea mandatelor din dosarul privatizarilor strategice, noi probe ce dovedesc faptul ca membrii retelei lui Stancev stiau ca scot din institutiile statului si transmit catre persoane interesate, date confidentiale.

Instanta suprema a amanat ieri, pentru astazi la ora 12.00, discutarea prelungirii mandatelor de arestare preventiva emise in dosarul privatizarilor strategice, pentru ca avocatii inculpatilor sa studieze ultimele documente depuse de procurorii DIICOT la dosarul privatizarilor strategice. Procesul s-a amanat pentru ca avocatii sa ia la cunostinta datele cuprinse in referatul prin care DIICOT cere prelungirea mandatelor. De asemenea, ei vor avea astfel timp sa studieze doua noi volume aparute la dosar, volume ce cuprind declaratiile de martor luate in ultima saptamana. Mandatele actuale expira in data de 17 ianuarie, la miezul noptii. Din lotul Stancev au fost arestati preventiv Vadim Benyatov, Stamen Stancev, Dorinel Mucea si Radu Mihai Donciu. Ceilalti - fostul ministru Codrut Seres, Robert Neagoe, Mustafa Oral, Michal Susak si Mircea Calin Flore, sunt cercetati in stare de libertate, ultimii doi fiind in strainatate. Scurta sedinta de luni s-a desfasurat cu usile inchise, asa cum cerusera anterior procurorii DIICOT nemultumiti ca informatii importante ajung in presa si divulgarea lor ingreuneaza ancheta. Cu o ora inainte de inceperea procesului se aflase ca avocatii nu se vor prezenta, fiindca nu au fost citati. La ora 12.00, cand circula zvonul ca magistratii ar fi pregatit o cerere catre Baroul Avocatilor Bucuresti, prin care sa solicite aparatori din oficiu, si-au facut aparitia si avocatii angajati de cei patru arestati din lotul Stancev - Vadim Benyatov, Stamen Stancev, Dorinel Mucea si Radu Mihai Donciu.
Vadim Benyatov este acuzat de tentativa de subminare a economiei nationale, din cauza contractelor prin care grupul international Marco a cumparat energie ieftina de la societatea Nuclearelectrica, se spune in referatul prin care se cere prelungirea mandatelor celor patru arestati din dosar. Procurorii DIICOT au decis extinderea cercetarilor pentru Stamen Stancev, Mihai Radu Donciu si Vadim Benyatov, pentru noi fapte de tradare si spionaj legate de industria nationala de aparare si de SC Nuclearelectrica. Vadim Benyatov a fost deja acuzat de tentativa de subminare a economiei nationale, chiar din cauza contractelor pentru energie ieftina aranjate in favoarea grupului Marco. In sarcina acestuia s-a retinut elaborarea de acte pregatitoare pentru folosirea MEC, prin OPSPI si SC Nuclearelectrica SA, "in dauna economiei nationale, a achizitionarii de energie electrica, in favoarea grupului international Marco". In 20 iunie 2005, Stamen Stancev se intalneste la sediul Ministerului Economiei si Comertului cu ministrul Codrut Seres. In timpul acestei intrevederi, Stancev este interceptat de SRI in timp ce poarta o discutie telefonica cu Ciprian Paltineanu (vicepresedinte tot la Credit Suisse First Boston). Bulgarul ii spune colegului sau: "Sunt cu domnul ministru si intreaba unde este oferta pentru Hidroelectrica?". Potrivit referatului de propunere a celor patru arestari din dosarul privatizarilor strategice, ministrul Economiei, Codrut Seres, ar fi mijlocit si obtinerea unor contracte ieftine de energie produsa de Hidroelectrica si de Nuclearelectrica, pentru Alro Slatina.
Pe de alta parte, Gabor Kerekes, vicepresedinte al UDMR, a recunoscut in fata procurorilor DIICOT ca a primit o cartela de telefon adusa din Austria de Stamen Stantchev, creierul retelei de spionaj din dosarul privatizarilor strategice. Procurorii au audiat, de la ultima cerere de prelungire a arestarilor, mai multi martori, ale caror declaratii care sunt rezumate in referatul prezentat luni in instanta. Gabor Kerekes a primit si el o cartela telefonica de la Stantchev, pentru a nu fi interceptati

Directorul general al OMV, audiat
Directorul de marketing al Petrom OMV Romania, Meyer Tamas, si directorul general al OMV si presedinte al CA Petrom, Wolfgang Ruttenstorfer, au fost audiati de procurorii DIICO, ca martori, in dosarul privatizarilor strategice, capitolul privind vanzarea celor opt procente Petrom catre salariati. Tamas le-a spus procurorilor ca pe parcursul timpului a avut mai multe convorbiri telefonice si intalniri cu Dorinel Mucea si ca, acesta i-ar fi cerut pentru MEC mai multe bonuri de benzina, pentru o cantitate de 850 de litri. OMV a onorat aceasta solicitare cu aprobarea lui Wolfgang Ruttenstorfer, care, la randul sau, a povestit ca a incheiat in Austria un contract de consultanta intre OMV si firma Energan, reprezentata de Stantchev, contract in baza caruia bulgarul a primit drepturi limitate de consultanta, dar nu a avut nici un moment "calitatea de consultant personal al presedintelui OMV".
(NewsIn)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.