Liderul revoltei minerilor anticomunisti din 1977, din Valea Jiului, Constantin Dobre, declarat mort in Raportul Tismaneanu si intervievat de ziarul ZIUA, ii cere presedintelui Romaniei sa repare de urgenta aceasta grava greseala, definitorie pent
Liderul revoltei minerilor anticomunisti din 1977, din Valea Jiului, Constantin Dobre, declarat mort in Raportul Tismaneanu si intervievat de ziarul ZIUA, ii cere presedintelui Romaniei sa repare de urgenta aceasta grava greseala, definitorie pentru caracterul "stiintific" al textul insailat de comisia de la Cotroceni. "Avand in vedere ca au trecut deja 24 de zile de cand am fost declarat mort pe website-ul Presedintiei Romaniei (www.presidency.ro) si in ciuda sesizarilor mele care n-au avut nici un efect, va solicit insistent sa-l informati, fara intarziere, pe domnul Traian Basescu, presedintele Romaniei, ca rabdarea mea a ajuns la capat si ii cer sa dispuna, ca prima masura, retragerea imediata de pe website-ul Presedintiei Romaniei a "Raportului Final" al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania", afirma Dobre intr-un e-mail transmis consilierei prezidentiale Adriana Saftoiu si ramas, inca, fara raspuns. Sesizarea lui Constantin Dobre se adauga la alte observatii pertinente la adresa mistificarilor din Raportul Tismaneanu facute pana acum de Biserica Ortodoxa Romana si Societatea academica pentru adevarul istoric, un grup de profesori universitari si academicieni constituit ad-hoc in vederea spalarii fetei Romaniei de minciunile din Raport. Prezentam in continuare a doua parte a interviului realizat cu fostul lider al minerilor, iar pe Interent, la www.ziua.ro, veti gasi alte detalii despre acest caz, inclusiv corespondenta sa cu responsabili ai Presedintiei Romaniei si scrisorile primite de la Amnesty International.
Inteleg ca au fost inregistrate in Raport niste asa-zise "marturii", declaratii complet false, legitimandu-se asadar minciuna sub cuvantul presedintelui tarii, Traian Basescu. Despre ce este vorba?
La paginile 347 si 348 este scris: "Despre desfasurarea acestei explozii sociale exista trei marturii ale unor participanti directi: o scrisoare din 18 septembrie 1977, trimisa catre Europa Libera, sub semnatura a 22 de mineri in numele unui grup de 800 de oameni; o scrisoare semnata doar cu initialele I.D., trimisa de la Petrosani la 10 septembrie; o marturie orala mai tarzie, din 1986, oferita lui N.C. Munteanu pentru Europa Libera de un grevist, Istvan Hosszu, un miner de origine etnica maghiara. La aceasta se adauga marturia referitoare mai ales la represiunea care a urmat, depusa de un fost miner de la Lupeni la Amnesty International in 1978". Va rog sa observati ca toate aceste "marturii" au mai multe elemente caracteristice, anume: toate au fost publicate si mediatizate exclusiv de catre literatura din exil intr-o perioada de confruntare cand dezinformarea a atins cotele cele mai dramatice; la acea vreme nu a putut fi verificata autenticitatea si veridicitatea acestor "marturii"; nici-un autor al acestor "marturii" nu a fost numit sau identificat, exceptie mincinosul de ungur, Istvan Hosszu, pe care eu insumi l-am localizat, in New York, contactat telefonic si confruntat despre evenimentele din Valea Jiului 1977.
Un martor mincinos
Dar cine este acest Istvan Hosszu?
In primul rand ca nu era miner, in al doilea rand mi-a spus ca nu ma cunostea atunci, nu m-a vazut niciodata, nu era sigur care este numele meu (vezi Ioan Dobre in loc de Constantin) plus ca mi-a spus ca el n-a fost la greva, ci a auzit ce s-a intamplat acolo si a venit totusi, la spartul grevei, aproape de plecarea lui Ceausescu, si ca el s-a aflat undeva la marginea multimii.
Deci un trecator, practic...
Un trecator, da, care nu m-a cunoscut si nu a avut nici un fel de relatie directa cu greva din Valea Jiului. Acest Istvan Hosszu si-a permis sa sumarizeze el ceea ce s-a intamplat in 1977 in acel capitol-terci din Raportul Tismaneanu.
Pana in prezent a fost vreuna din aceste marturii autentificata?
Nici una din aceste "marturii", repet nici una, nu a fost supusa rigorilor stiintifice pentru a fi determinata autenticitatea si gradul de credibilitate al acestora. De ce autorii a trei din aceste "marturii" nu s-au identificat si nimeni nu i-a putut identifica dupa 1990? Sa sufere ei de atata modestie fata de "bravurile" lor incat sa le fie jena sa apara in public? Imposibil de crezut. Se ascund cumva? Daca da, pentru ce motiv? In ce-l priveste pe ungurul Istvan Hosszu, acesta nu poate rezista la nici-o confruntare privind "marturia" lui. Ungurul stie ca eu traiesc si-si aduce foarte bine aminte despre felul cum l-am prins cu minciuni in vara anului 1994. Posed convorbirea telefonica inregistrata cu Istvan Hosszu. Ce sa mai spun despre "minerul de la Lupeni" care a fost invocat ca sursa la Amnesty International si a carui "marturie" a fost dezmintita chiar de catre Amnesty in 1997. Trebuie sa te cheme musai Berindei, Tismaneanu sau Cesereanu ca sa-ti poti permite luxul de a insera "marturii" cu autori necunoscuti si/sau mincinosi intr-un document ce se pretinde a fi stiintific intocmit si, culmea, sa mai ai si tupeul a cere legitimarea acestor minciuni sub cuvantul presedintelui tarii, Traian Basescu. La fel, trebuie ca Tismaneanu si gloata lui de "experti" sa posede rezerve infinite de ipocrizii, fatarnicii si obraznicii, fata de romanii-romani infometati de adevar si care sunt satui de impostori si mincinosi, incat sa-si permita sa ignore din Raport cartea ce contine marturia mea si special prefatata de Traian Basescu, presedintele Romaniei.
Cine stapaneste trecutul stapaneste si viitorul
Ca informatie pot sa va spun ca, dupa cazul turnatorului si impostorului Sorin Antohi - fost membru al Comisiei Tismaneanu - si acest Mihnea Berindei a fost chemat la CNSAS pentru a fi investigat daca a fost sau nu informator al Securitatii. Ramane de vazut care va fi rezultatul CNSAS. Dar, domnule Dobre, care credeti ca este miza acestor mistificari crase ale adevarului istoric?
Adevarul istoric este oglinda in care te privesti, te analizezi, reflectezi, evaluezi si te ajuta sa pornesti spre viitor dupa cum iti doresti. Totul depinde de cine construieste aceasta oglinda. Indivizi de teapa lui Tismaneanu & Co ne-au aratat foarte clar despre ce fel de oglinda ne-au construit ei: o oglinda in care ne privim strambi, urati, malformati, pitici, depinde din ce unghi privesti. Cine stapaneste trecutul stapaneste si viitorul pe care il poate manipula, in interes propriu, se-ntelege. De aceea, tismanenii s-au dat de ceasul mortii sa "creeze" ei si sa scrie acel raport "stiintific". Ei, "creatorii" istoriei romanilor-romani, pretind cu nerusinare ca numai ei sunt ce-i mai potriviti "experti" prezidentiali. Miza mistificarilor crase ale adevarului istoric, al romanilor, de catre tismaneni este manipularea viitorului in interesul lor, al tismanenilor de azi si al progeniturilor lor de maine.
De ce credeti ca numele dvs lipseste, in schimb apar altele, ale unor impostori, care ori nu au nimic de a face cu vreo opozitie anti-comunista ori, si mai rau, au fost exponenti de export-import ai sistemului comunist?
Simplu, eu am facut istorie, am trait istorie, reprezint istorie. Tismanenii nu puteau sa opereze cu "elemente" de istorie adevarata pentru ca le-ar fi alterat coca lor "creativa" pe care o indeasa fortat pe gaturile romanilor.
Sa iasa dosarele si "operele" kominternistilor
Fostul presedinte al Solidaritatii si al Poloniei, Lech Walesa, aprecia ca trebuie sa scapam de structurile kominterniste pentru a fi pe deplin eliberati de trecut. Dvs ce parere aveti? Care sunt sperantele dvs pentru Romania?
Lech Walesa are dreptate numai ca nu ne-a indicat si ce trebuie sa facem pentru a scapa de structurile kominterniste. Fac eu o propunere: scoaterea la suprafata si mediatizate toate "operele" si dosarele Securitatii ale fostilor si actualilor kominternisti pentru ca romanii-romani sa-i stie, sa-i recunoasca si sa-i scuipe. Si asta cat mai repede pana nu va fi prea tarziu. Altfel nu ne putem elibera si spera la mai bine.
Goma, chemat sa conduca o noua Comisie
Ce asteptati acum de la presedintele Romaniei, care am inteles ca v-a prefatat si o carte de marturii. Credeti ca trebuie prezentat un alt Raport, care sa prezinte Adevarul?
Prezentarea unui alt Raport, care sa prezinte Adevarul, e vitala pentru a nu se afecta viitorul poporului roman. Expertii noului Raport trebuie sa nu fi avut sau sa aiba vre-o tangenta cu kominternismul sau neokominternismul si cu Servicii Secrete, foste sau prezente, sa fie istorici reputabili si apolitici, sa posede calitati morale ireprosabile si sa NU fie numiti, ci doar alesi de catre toti romanii. In opinia mea, si cred ca este si opinia romanilor cinstiti ai Romaniei, Paul Goma ar fi cel mai potrivit sa prezideze peste Comisia pentru intocmirea noului Raport.
In ce priveste Raportul Tismaneanu, cer presedintelui Romaniei sa il retraga imediat de pe website-ul Presedintiei, iar membrii si expertii Comisiei Prezidentiale sa fie demisi, cercetati si cei gasiti vinovati de mistificarea crasa a adevarului istoric sa fie deferiti justitiei.
Un reper in conturarea profilului minerului roman
Basescu: Dobre, adevaratul lider al minerilor din '77
"Lupeni '77 - Sfanta Varvara versus Tanti Varvara", lucrarea datorata lui Mihai Barbu si Marian Boboc, cuprinzand textul lui C. Dobre - adevaratul lider al minerilor de atunci - care povesteste cu in amanunt desfasurarea evenimentelor, este o carte extrem de utila pentru cetatenii care au datoria de a cunoaste adevarul despre Istoria Romaniei. S-a afirmat, de multe ori, pe vremea dictaturii comuniste, si inca se mai afirma, ca la noi nu a existat opozitie, ca nu am avut curajul sa ne ridicam la lupta asa cum au facut-o ungurii, polonezii, cehoslovacii. Cartea de fata este cea mai elocventa dovada ca nu a fost asa, dar primii care trebuie sa fie constienti de acest lucrcu suntem noi, romanii, iar cartea de fata ne da unul din principalele argumente in acest sens. (...)" (Traian Basescu, Presedintele Romaniei)
Amnesty International a reparat greseala demult
Draga D-le Dobre,
Va multumim pentru scrisoarea din 22 august 1995 care se refera la Raportul Amnesty International din 1979.
Am luat nota de faptul ca pasajul de la capitolul Romania din acest raport pe care l-ati citat si care se refera la greva minerilor din 1977 se arata: "In mai multe rapoarte primite de Amnesty International, din surse diferite, se sustine faptul ca unul dintre liderii minerilor, anume Dobre, a murit ulterior fiind lovit de o masina in circumstante care nu au fost niciodata investigate corspunzator de catre politie". Aceasta afirmatie a fost publicata cu buna credinta si avand in vedere protejarea victimelor violarilor drepturilor omului. Credem de asemenea ca a constituit o relatare corecta si precisa a faptuelor pentru acea perioada. Bineinteles, deoarece conditiile politice din Romania din acea perioada faceau practic imposibile verificarile unor astfel de rapoarte, am avut grija sa indicam explicit natura neconfirmata si statutul informatiilor prezentate.
Suntem multumiti sa descoperim ca de fapt nu ati fost ucis asa cum s-a afirmat si regretam sincer orice fel de dificultati pe care le-ati putea avea ca rezultat al acestor rapoarte. Cand ne-ati contactat in primavara anului 1994 pentru a ne informa ca afirmatiile din 1977 fata de dumneavoastra erau false, v-am oferit o scrisoare care sa va fie de folos in orice fel de probleme pe care le-ati putea avea in legatura cu statutul dumneavoastra si am detaliat informatiile referitoare la cazul dumneavoastra prezente in arhivele noastre. Inteleg ca deja ati folosit cu succes scrisoarea noastra din 28 aprilie 1994 pentru a corecta unele neintelegeri care au putut aparea. Desi speram ca nu veti mai avea astfel de probleme in viitor in ceea ce priveste identitatea dumneavoastra, am incredere ca si aceasta scrisoare va poate asigura sprijinul necesar. Dupa cum am aratat mai inainte, intentionam de asemenea sa facem o corectie publica in aceasta problema. (Al dumneavoastra sincer, Pierre Sane, Secretar General)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.