Sindicatele din industria energetica ameninta cu greva in cazul in care problemele din sectorul de profil nu vor reveni pe fagasul firesc. Liderii sindicatelor din energie se intalnesc azi cu ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, pent

Sindicatele din industria energetica ameninta cu greva in cazul in care problemele din sectorul de profil nu vor reveni pe fagasul firesc. Liderii sindicatelor din energie se intalnesc azi cu ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, pentru a incerca sa rezolve amiabil problemele legate de dotarea societatilor din domeniu, de vanzarea energiei electrice in mod transparent si de cresterea veniturilor salariatilor.
Presedintele Federatiei Energetica, Ion Pisc, a declarat ca cele patru federatii din domeniu - Milenium III, Energetica, Termoelectrica si Univers - se vor intalni cu ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, in incercarea de a rezolva problemele din acest domeniu, astfel incat sa nu fie nevoiti sa recurga la greva anuntata pentru cea de-a doua jumatate a lunii februarie, in situatia in care nu se ajunge la un acord.
Astfel, sindicalistii ii cer ministrului Economiei si Comertului stabilirea unui program de dotare a societatilor din sectorul energetic, pentru imbunatatirea calitatii si conditiilor de munca, elaborarea unui studiu de impact asupra sectorului, din perspectiva integrarii europene, in ceea ce priveste piata, privatizarea societatilor din domeniu si crearea unei piete regionale de energie cu sediul la Bucuresti.

Vanzare prin oferta publica

Sindicalistii mai cer Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei sa elaboreze o serie de reglementari prin care producatorii de energie electrica sa fie obligati sa vanda energia produsa in mod transparent, prin oferta publica,"asigurandu-i consumatorului si furnizorului de energie accesul nediscriminatoriu la intreaga cantitate de energie valorificata in piata libera", a spus Pisc.

Vosganian: Voi interveni pe piata de energie

O alta solicitare a partii sindicale se refera la revizuirea de catre ANRE a criteriilor de acreditare a furnizorilor de energie electrica, "pentru a nu putea sa vanda energie oricine doreste", conform liderului sindical. Potrivit sursei citate, cei peste 60.000 de salariati din sectorul energetic cer majorarea salariilor cu aproximativ 30 la suta, pentru a se apropia de veniturile tarilor care au intrat recent in UE.
Venitul mediu din acest domeniu este de 16 milioane de lei vechi, dupa cum afirma Pisc. Varujan Vosganian declara, la sfarsitul lunii decembrie, ca va interveni pe piata de energie, astfel incat populatia si firmele sa fie protejate, dupa ce compania Electrica nu a reusit sa cumpere de la Bursa cantitatea necesara alimentarii marilor consumatori.
"Voi interveni pe piata de energie electrica si voi lua o masura temporara, care sa protejeze consumatorii casnici si pe cei industriali", afirma Vosganian. Electrica a transmis, la 15 decembrie, bursei de electricitate opt anunturi pentru achizitia de energie, insa producatorii nu au dorit sa vanda la pretul propus de companie.
Distribuitorul de energie a propus un pret situat intre 140 si 145 de lei pe MWh, cu 15-20 de lei sub preturile la care au fost incheiate in ultimele doua luni contractele pe Bursa de energie. Fostul ministru al Economiei Codrut Seres a emis un ordin prin care producatorii si distribuitorii sunt obligati sa incheie, din toamna lui 2006, contractele pe piata bursiera.
In cazul populatiei si al micilor consumatori, producatorii sunt obligati sa asigure distribuitorilor cantitatile necesare de energie, la un pret stabilit de catre ANRE. Compania Electrica a primit de la ANRE, in decembrie, informatiile referitoare la cantitatile care vor fi furnizate in 2007 pentru alimentarea cu energie a consumatorilor captivi (populatie si mici consumatori), iar mai multi producatori si-au amanat ofertele la Bursa pentru luna ianuarie. Electrica mai are in administrare patru societati de distributie a energiei, dupa ce in ultimii doi ani patru filiale au intrat in proprietatea unor companii straine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.