Scandalul legat de evacuarea societatii Rio Bucovina din Piata Amzei si Piata 1 Mai pare sa nu se mai termine. Pe de o parte, conducerea firmei sustine ca Primaria Sectorului 1 nu-si respecta promisiunile de a-i despagubi, conform hotararilor Consili

Scandalul legat de evacuarea societatii Rio Bucovina din Piata Amzei si Piata 1 Mai pare sa nu se mai termine. Pe de o parte, conducerea firmei sustine ca Primaria Sectorului 1 nu-si respecta promisiunile de a-i despagubi, conform hotararilor Consiliului Local, iar pe de alta reprezentantii Administratiei Pietelor Sectorului 1 ca nu au cum s-o faca pentru ca nu au primit nici un fel de document justificativ din care sa reiasa ca Rio Bucovina este de acord cu sumele rezultate in urma evaluarilor.

Solicitam deschiderea procedurii de insolventa

Potrivit unui comunicat al SC Rio Bucovina Distribution SRL, valoarea despagubirilor promise de primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, se ridica la aproape 6,74 milioane lei. Cuantumul investitiilor a fost stabilit de expertul Banica Neculai si mentionat in doua Hotarari ale Consiliului Local - 151 si 152 - datate 27 aprilie 2006. Conform acestora, constructiile realizate de fostul asociat SC Rio Bucovina Distribution SRL in Piata Agroalimentara Amzei trec in administrarea Administratiei Pietelor Sector 1, iar despagubirile vor fi platite de Administratia Pietelor Sector 1 din bugetul propriu. Dar platile nu s-au facut.
"Aducem la cunostinta opiniei publice ca, pana in acest moment, RBD nu a primit nici un ban din despagubirile trambitate victorios acum 10 luni, de dl Chiliman! (...) Potrivit dispozitiilor legale, societatea Rio Bucovina Distribution SRL, va solicita atat plata sumei de 6.737.489,57 RON, la care se adauga penalitatile calculate conform conventiei semnate intre noi si Primarie, de 2.722.429,11 RON. Iar daca prin incalcarea viitoare a legii primarul Andrei Chiliman va perpetua situatia actuala, in temeiul legilor romane vor fi suficiente motive pentru ca, potrivit Legii falimentului institutiilor bugetare sa solicitam deschiderea procedurii de insolventa a Administratiei Pietelor din Sectorul 1, Bucuresti", se arata in comunicatul societatii.

Administratia Pietelor: "Putem plati in ziua in care ne aduc documentele"

Contactat telefonic, directorul general al Administratiei Pietelor Sector 1, Robert Nitu, ne-a declarat ca plata despagubirilor se va realiza in aceeasi zi in care vor primi documentele justificative. "Am primit si noi comunicatul despre care vorbiti, dar lucrurile nu stau asa. Nu poate fi vorba despre nici un fel de insolventa. Noi avem cu ce plati, dar nu o putem face pana cand nu vom primi niste documente de la conducerea SC Rio Bucovina SRL.
Ca sa le dam banii, ar trebui sa ne prezinte un document din care sa reiasa ca sunt de acord cu valoarea expertizei, dar si documentele imobilelor - cum ar fi proiectele de constructie. Dupa ce primim documentele, putem face plata. Chiar in aceeasi zi. Pana acum au venit tot felul de persoane la noi care au pretins ca sunt administratori sau directori generali ai societatii. Cand am verificat la Registrul Comertului, am vazut ca sunt inregistrate alte persoane, nu cele care au venit la noi. Spuneti si dumneavoastra: cum sa platim? In baza caror documente sa facem acest lucru? Noi ne respectam intotdeauna intelegerile", ne-a declarat Robert Nitu.
El a precizat ca "razboiul" cu reprezentantii Rio Bucovina a trecut la un moment dat si prin salile de judecata, dar acestia si-au retras toate plangerile.

Evacuati pentru recuperarea prejudiciilor

SC Rio Bucovina Distribution SRL, unde actionar majoritar era Georgette Victorita Mohammad, sotia lui Mohammad Munaf, a fost evacuata din Piata Amzei la data de 27 iulie 2005. Evacuarea s-a facut in baza unei hotarari emise de Consiliul Local al Sectorului 1 la data de 22 iulie 2005, care prevedea rezilierea unilaterala a contractului de asociere incheiat in anul 1999 - referitor la reconstructia, modernizarea si administrarea patrimoniului Pietei Amzei. O data cu rezilierea contractului s-a dispus si evacuarea firmei Rio Bucovina Distribution pentru neindeplinirea clauzelor contractului. Potrivit acestora, societatea trebuia sa plateasca drept chirie o parte din profit, dar nu mai putin de 3.600 $ lunar. Potrivit reprezentantilor Primariei, firma nu a platit niciodata mai mult de aceasta suma, fapt pentru care s-a comandat un audit. Rezultatele auditului derulat la toate societatile care administreaza pietele din Sectorul 1 au scos la iveala faptul ca bugetul local a fost prejudiciat pe toata derularea contractului de asociere - perioada 1999-2005 -, cu cateva miliarde de lei vechi. Pentru recuperarea prejudiciului, autoritatea locala a facut plangere penala impotriva SC Rio Bucovina Distribution SRL.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.