Exista norme impuse de UE in proiectarea si construirea imobilelor?
Asemenea reglementari sunt deja in legislatia romana, compatibile - daca nu chiar identice - cu cele din tarile europene. Ma refer aici la Legea locuintei (114/1996), Legea aut
Exista norme impuse de UE in proiectarea si construirea imobilelor?
Asemenea reglementari sunt deja in legislatia romana, compatibile - daca nu chiar identice - cu cele din tarile europene. Ma refer aici la Legea locuintei (114/1996), Legea autorizarii lucrarilor de constructii (50/1991 republicata in 2004), la Legea urbanismului (350/2001). Evident ca exista, pe langa acest compendiu de legi, si reglementari specifice, precizate in ordine ale ministerelor (Ministerul Mediului, Ministerul Sanatatii si Familiei). Sunt norme referitoare la insorire, la suprafetele minime destinate unor anumite functiuni s.a., care vor trebui respectate atat in proiectare cat si in executie. De exemplu, norma de spatiu pentru un locatar este de 32 mp.
Vor fi permise modificarile din apartament?
Exista si posibilitatea executarii, in continuare, de modificari interioare in spatiile de locuit. Nu exista nici un fel de reglementare legala - chiar la nivel european - de interzicere a inchiderii balcoanelor sau de marire a spatiului util al apartamentului cu cuprinderea balconului in interiorul incaperii. Mai putin zonele care sunt protejate prin regulamente de urbanism.
Birourile firmelor raman la bloc?
Precum stim, si in orasele europene pot fi integrate in ansambluri de tip condominiu (blocuri de locuit) cabinete de avocatura, birouri notariale, de consultanta financiara, sau absolut tot ceea ce tine de hartii, sedii de firme. Sunt permise in conditiile legii, cu acordul asociatiilor de proprietari - evident cu contorizari si bransamente separate pentru persoane juridice. Vor fi, evident, excluse functiunile generatoare de disconfort - cele de mica productie, comert cu amanuntul - la etajele peste parter, dar nu vor fi excluse cele de la nivelul parterului. Accesul, in schimb, trebuie sa se faca numai prin holul comun al blocului, cu interfon separat. In ceea ce priveste standardul catre care tindem, acesta ar fi existenta unor scari intregi care sa cuprinda alte functiuni, flancate de scari special de locuit.
Comertul la parterul blocurilor va avea norme de functionare mai drastice?
La blocurile construite in perioada anterioara anului 1989, cele care flancheaza bulevardele, s-au primit spatii cu alta destinatie, la parter. Mentinerea acestora este utila, si pentru indepartarea, intr-un fel, a apartamentului de locuit de la nivelul zero al strazii, care este generator principal de zgomot, praf - tot disconfortul urban. (...) Evident ca sugeram investitorilor sa asigure spatii cu alta destinatie la parterul de bloc, pentru ca nivelul de distributie si densitatea serviciilor in Bucuresti sunt foarte scazute fata de, sa zicem, bulevardele din Italia sau Franta, unde nu exista strada care sa nu fie flancata de blocuri cu comert sau servicii la parter. Normele de izolare acustica, de parcare si cele de utilizare a utilitatilor urbane comune prevad o separare intre persoanele juridice si locatari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.