Pragul de 605 dolari/uncia de aur a ramas unul foarte solid, in ciuda faptului ca la nivelul saptamanii trecute moneda americana a cunoscut o apreciere de circa un procent.
Anul trecut pretul aurului a cunoscut o crestere de 23%, atingand un v
Pragul de 605 dolari/uncia de aur a ramas unul foarte solid, in ciuda faptului ca la nivelul saptamanii trecute moneda americana a cunoscut o apreciere de circa un procent.
Anul trecut pretul aurului a cunoscut o crestere de 23%, atingand un varf de 734 dolari la jumatatea lui mai, in timp ce dolarul a scazut 6,9% fata de un cos al principalelor 6 monede, care include euro si lira sterlina.
In opinia analistilor mentinerea unciei peste pragul de 605 dolari, in ciuda faptului ca moneda americana se afla pe un trend crescator, se datoreaza speculatorilor care se situeaza pe pozitii de cumparare, depasirea pragului de 615 dolari declansand un sir de ordine de achizitionare de aur.
Daca la inceputul saptamanii pe piata londoneza a metalelor aurul a fost cotat la 608,30 - 609,50 dolari, vineri el a urcat la 614,10 dolari, la fixingul de dimineata si 619,25 dolari, la cel de seara. Pe Comex, divizia de metale a New York Mercantile Exchange, pretul futures cu scadenta februarie a urcat pana la 626,90 dolari, mai sus cu 3,9% fata de finele saptamanii precedente.
Cresterea pretului este cu atat mai interesanta, tinand cont de faptul ca barilul de petrol a scazut la 52 de dolari. Cresterea pretului la titei de anul trecut, cand se prognoza atingerea pragului de 100 dolari/baril, a fost una din principalele cauze ale evolutiei ascendente a metalului galben, investitorii temandu-se de efectele inflationiste si dorindu-si sa gaseasca un refugiu.
Un rol important in evolutia viitoare a aurului il va avea politica Rezervei Federale americane privind dobanda cat si directia in care se va plasa economia SUA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.