Intr-un interviu acordat cotidianului spaniol "El Mundo", seful statului vorbeste despre faptul ca anticipatele sunt preferabile unor parteneri neloiali, despre masurile adoptate de oficialii de la Bucuresti in lupta anticoruptie si despre lipsa unei

Intr-un interviu acordat cotidianului spaniol "El Mundo", seful statului vorbeste despre faptul ca anticipatele sunt preferabile unor parteneri neloiali, despre masurile adoptate de oficialii de la Bucuresti in lupta anticoruptie si despre lipsa unei strategii post-aderare a actualului Executiv si despre strategia energetica comuna ce ar trebui adoptata de UE. Presedintele Basescu a avut un weekend "plin", timp in care a fost in judetul Cluj, a vizitat fosta inchisoare comunista din Sighet, dar si monumentele istorice care fac parte din patrimoniul UNESCO, in special lacasurile de cult din judetul Maramures. Astazi, seful statului va taia, impreuna cu omologul sau ucrainean, Viktor Iuscenko, panglica la podul istoric de peste Tisa.

- Ce masuri s-au luat pentru combaterea coruptiei?
- Lupta impotriva coruptiei ramane prioritara pentru toate institutiile statului si una dintre preocuparile mele esentiale. Rapoartele de monitorizare ale CE remarca progresele importante in acest domeniu. Cu toate acestea, mai raman multe de facut. In prezent, s-a incheiat procesul legislativ care asigura protectia justitiei fata de orice tip de presiune, in special politica.

- Ce semnificatie are aderarea pentru romani?
- In primul rand, revenirea de drept in familia europeana. Si, in al doilea rand, vointa poporului roman de a-si relua locul in comunitatea cu care impartim aceleasi valori si principii. Reprezinta, de asemenea, recunoasterea efortului de a atinge acest obiectiv cu orice pret. Cu toate acestea, nu asteptam ca, dupa aderare, sa se produca o minune. Integrarea este un proces treptat care va mai dura cativa ani. In plus, aderarea inseamna competitivitate si vor trebui sa aiba loc schimbari in toate domeniile si la toate nivelele. Ceea ce va pot asigura este ca, daca Romania nu ar fi aderat la UE, costurile ar fi fost mai mari.

- Exista o data pentru adoptarea Euro?
- Adoptarea Euro reprezinta un proces complex. Potrivit Bancii Nationale, o data realista ar fi 2012 sau 2013.

- Spania a impus o perioada de tranzitie de 2 ani pentru forta de munca din Romania. O considerati justificata?
- O consider regretabila, pentru ca teama care a generat aceasta masura de precautie este falsa. Fluxul de imigranti din Romania a atins deja punctul maxim. Conditiile de viata de la noi se imbunatatesc continuu, inclusiv salariile. In plus, muncitorii romani sunt bine apreciati si contribuie la cresterea economica a tarii in care s-au stabilit.

- Emigratia a provocat lipsa de forta de munca in plan intern. Ce masuri au fost luate in acest sens?
- Pentru moment, nu intentionam sa deschidem piata fortei de munca pentru tarile din afara UE. Intr-o prima etapa, vom facilita accesul pe piata muncii pentru tarile vecine, unde locuiesc importante comunitati de romani: Moldova, Ucraina si Serbia. Dar obiectivul nostru principal este sa atragem romanii care lucreaza in strainatate. In sectorul constructiilor, companiile romanesti au fost nevoite sa creasca salariile, peste media nationala, datorita faptului ca muncitorii au plecat in Italia, Spania, Franta sau Germania. In acest moment, nivelul de salarizare in Romania stimuleaza intoarcerea acasa a emigrantilor.

- Atunci, salariile se vor mari...
- Bineinteles. Singura solutie pentru a pastra forta de munca in tara este cresterea salariilor.

- Are Romania o strategie post-aderare?
- Guvernul ar fi trebuit sa elaboreze o strategie pe care eu o tot solicit de doi ani de zile. Comisarul Leonard Orban a declarat deja ca nu s-a pregatit nici o strategie post-aderare. Acum, Guvernul
si-a dat seama ca trebuie sa elaboreze un plan, dar asta nu inseamna ca partidele nu au facut-o deja. Probabil, solutia ar fi ca fortele politice care au strategii sa se intalneasca si sa ajunga la un acord.

- Ati afirmat ca UE ar trebui sa aiba o politica energetica comuna. Cum ar trebui sa arate?
- Trebuie indeplinite simultan o serie de conditii care sa asigure necesarul de energie: predictibilitatea aprovizionarii, interdependenta producatorilor si a consumatorilor, transparenta preturilor si siguranta retelelor de transport. Trebuie sa avem capacitate de previziune pentru a evita situatii critice similare cu cele din iarna trecuta, cand aprovizionarea Europei a fost afectata de tensiunile dintre Rusia si Ucraina. Interdependenta trebuie sa ajunga pana la acceptarea investitiilor in sectorul extractiei si transportului, iar aceste investitii trebuie facute de companiile europene. Transparenta preturilor este de asemenea foarte importanta. In prezent, datorita diversitatii preturilor stabilite in fiecare tara, se accentueaza componenta politica.

- Ati declarat de multe ori ca doriti alegeri anticipate. De ce credeti ca ar trebui convocate?
- Alegerile anticipate ar putea oferi Guvernului roman un sprijin mai mare in Parlament, in conditiile in care actuala majoritate este foarte fragila. Am reiterat ca alegerile anticipate reprezinta un instrument de consolidare a democratiei si nu unul de instabilitate: mai bine alegeri anticipate decat parteneri care sunt neloiali.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.