„Cainii latra, ursul merge“, spune vechea zicala romaneasca, care-si gaseste o admirabila aplicare in contextul actual al scandalului de la Centrul National al Cinematografiei. In timp ce toti regizorii mari ai tarii noastre protesteaza
„Cainii latra, ursul merge“, spune vechea zicala romaneasca, care-si gaseste o admirabila aplicare in contextul actual al scandalului de la Centrul National al Cinematografiei. In timp ce toti regizorii mari ai tarii noastre protesteaza aprins fata de decizia de finantare a unor productii proaste care nu si-au dovedit viabilitatea in trecut, marele castigator al competitiei de la CNC, Sergiu Nicolaescu, incepe in scurt timp filmarile peliculei „Supravietuitorul“.

Controversele asupra concursului din 2006 au inceput dupa ce regizorul Cristi Puiu, premiat la Cannes 2005 pentru „Moartea domnului Lazarescu“, dar care a avut doua filme respinse la sectiunea dezvoltare de proiect, a anuntat ca nu va depune contestatie si ca a hotarat sa nu mai participe, pe viitor, la concursul de proiecte cinematografice organizat anual de CNC, in semn de protest fata de modul de functionare a institutiei si atata vreme cat „deciziile sunt luate la intamplare“. Thomas Ciulei s-a solidarizat ulterior cu el.

Rebengiuc si Piersic jr il sustin pe Cristi Puiu
Peste 400 de oameni de cultura semneaza un protest online fata de concursul de la CNC si a strategiei acestora de a-si stabili castigatorii dintre proiectele second-hand. Oameni de cultura ca actorii Victor Rebengiuc sau Florin Piersic jr, criticii de film Mihai Chirilov si Alex Leo Serban, graficianul Dan Perjovschi, coregraful Mihai Mihalcea, scriitorul Florin Lazarescu, regizorul Radu Afrim sau criticii literari Marius Chivu si Daniel-Cristea Enache semneaza protestul online. Ei isi anunta sprijinul pentru regizorul Cristi Puiu si cer ministrului culturii, Adrian Iorgulescu, imbunatatirea regulamentului concursului Centrului National al Cinematografiei.

„Castigatorii CNC trebuie sa fie oameni competenti si obiectivi“
Cei 400 de artisti si critici vor transformarea CNC-ului „intr-un organism cu o politica culturala coerenta, in concordanta cu cinematografia europeana“, „criteriile de selectie si evaluare a proiectelor sa fie transparente“ si „cei care sunt alesi ca membri ai juriului sa fie oameni care si-au dovedit abilitatile in prezent, care au expertiza in domeniu, oameni competenti, obiectivi“.

„Concursul organizat de CNC este esential pentru cei mai multi regizori din Romania pentru ca astfel obtin o parte din fondurile necesare pentru productie, in cazul in care proiectele lor sunt declarate castigatoare, dar si pentru ca au sanse mult mai mari sa atraga ulterior finantari interne sau externe“, se mentioneaza in protestul semnat de aproape 500 de oameni de cultura.

Asociatia Cineastilor din Romania cere desecretizarea proiectelor cinematografice
O propunere de modificare a regulamentului a prezentat, vineri, Asociatia Cineastilor din Romania (ACRO), din care fac parte Tudor Giurgiu, Cristian Mungiu, Radu Muntean sau Ada Solomon. ACRO cere desecretizarea proiectelor cinematografice inscrise la concursul CNC, pentru ca un scenariu nu poate fi judecat separat de autor sau regizor, dar si a juriului, pentru a putea fi contestat inaintea competitiei.

Criticii de film vor demisia directorului CNC, Eugen Serbanescu
Andrei Gorzo, Magda Mihailescu, Laurentiu Bratan sau Valerian Sava sunt doar cativa dintre cei care au cerut suspendarea din functie a directorului general al CNC, Eugen Serbanescu, si a reprezentantei MCC in consiliul de administratie al CNC, Cornelia Palos, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Iorgulescu.

Catalin Mitulescu: Protestele impotriva CNC dovedesc ca 'ne place scandalul>>
In timp ce marea majoritate a cinematografiei romanesti contesta respingerea proiectelor lui Cristi Puiu si al lui Thomas Ciulei, regizorul Catalin Mitulescu declara ca rezultatele concursului CNC sunt pe masura regulamentului si ca protestele ulterioare concursului, mai ales cel al lui Cristi Puiu, i se par o dovada de „iresponsabilitate“.

„Nu mi se pare normal sa contestam tot timpul dupa ce se dau rezultatele“
„Mi se pare o dovada ca nu vrem sa intram in normalitate si ca ne place scandalul“, spune Catalin Mitulescu, regizor ce are un film pe lista castigatorilor CNC cu proiectul de lungmetraj „Un balon in forma de inima“.
„Refuzul absolut pe care il invoca Cristi ca l-ar fi primit de la CNC mie mi se pare derizoriu. El stie foarte bine ca nicaieri in lume, in aceasta breasla, oricine ai fi, nu ti se accepta sau ti se refuza un film pe baza unui sinopsis. Faptul, regretabil, ca i s-a refuzat acel ajutor pentru a scrie scenariile nu inseamna ca i s-a refuzat dreptul de a face film“. Regizorul peliculei „Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii“ a mai afirmat de asemenea ca editia din 2006 a concursului CNC a fost „cea mai echilibrata din cate au fost pana acum“. In schimb, cineastul este de acord cu cei din breasla care cer desecretizarea proiectelor cinematografice si a juriului: „ Am cerut ca juriului sa i se dea toate informatiile si in felul acesta sa fie cat mai responsabil. Atunci i se va putea cere socoteala si nu se va mai putea ascunde in spatele unui regulament stufos“.

„Trebuie sa stii cine este regizorul si producatorul atunci cand citesti scenariul si numai asa poti sa decizi daca un proiect merita sa-l finantezi sau nu“
Catalin Mitulescu sustine in continuare propunerile Asociatiei Cineastilor si este de acord ca juriul trebuie modificat, insa in cadrul unei dezbateri serioase, nu prin scandaluri de duzina. „A scrie petitii si a cere acum demisia directorului CNC mi se pare o dovada de iresponsabilitate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.