Chiar daca Ministerul Finantelor (MFP) a inclus in noul Cod Fiscal obligativitatea accizarii tuicii si a palincii produse in gospodariile taranesti de la 1 ianuarie 2007, pana in prezent, nici un producator nu s-a prezentat la administratia financia
Chiar daca Ministerul Finantelor (MFP) a inclus in noul Cod Fiscal obligativitatea accizarii tuicii si a palincii produse in gospodariile taranesti de la 1 ianuarie 2007, pana in prezent, nici un producator nu s-a prezentat la administratia financiara pentru a se autoriza ca antrepozit fiscal.

Mai mult, taranii sunt decisi sa nu plateasca nici un leu statului in contul accizelor pentru tuica, considerand ca taxa este o aberatie, ne-a declarat vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca din Tara Oasului, Cornel Muresan. El a precizat ca la un litru de tuica produsa in casa, care costa 100.000 lei, acciza ce ar trebui platita se ridica la 130.000 lei. Dat fiind ca taranii nu au gasit sprijin la MFP si nici la Agricultura, ei asteapta acum desemnarea europarlamentarilor, la care vor sa apeleze pentru a le sustine cauza la Bruxelles.

Chiar daca Ministerul Finantelor Publice (MFP) a inclus in noul Cod Fiscal accizarea tuicii si a palincii produse in gospodariile taranesti de la 1 ianuarie 2007, pana in prezent, nici un producator de tuica nu s-a prezentat la administratia financiara pentru a se autoriza ca antrepozit fiscal. Reprezentantii asociatiilor producatorilor de palinca si tuica sunt de parere ca nici un producator nu se va duce la Fisc pentru a-si declara stocurile existente si pentru a plati accizele exagerat de mari, impuse de Ministerul Finantelor Publice. Astfel, la un litru de tuica produs de un taran, care costa 100.000 lei, acciza este de 130.000 lei. „La nivelul intregii tari, nu cred ca va exista nici o persoana autorizata care sa-si faca antrepozit fiscal, deoarece este o aberatie legislativa”, ne-a declarat vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de Palinca din Tara Oasului, Cornel Muresan.

Potrivit Codului Fiscal, toate distileriile trebuie autorizate ca antrepozite fiscale, un regim specific tuturor producatorilor de produse care sunt accizate (produse energetice, tutun, alcool) si pentru care Fiscul vrea sa impuna un control strict. In aceste conditii, nu mai poate exista nici un regim fiscal preferential, astfel ca pentru orice produs care contine alcool etilic (inclusiv tuica sau palinca facute in casa) trebuie platita acciza. Singura exceptare obtinuta de Finante, in urma negocierilor cu UE, a fost plata redusa cu 50% a accizei pentru cel mult o mie de litri de alcool pur produs pentru autoconsum.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.