Cui i-e frica de procurorul militar Vasile Doana sau cui i-e frica de procurorii incoruptibili sunt doua intrebari lansate in presa in legatura cu anchetatorul care a refuzat, in urma cu trei ani, o mita-record. S-a spus ca are un palmares remarcabi
Cui i-e frica de procurorul militar Vasile Doana sau cui i-e frica de procurorii incoruptibili sunt doua intrebari lansate in presa in legatura cu anchetatorul care a refuzat, in urma cu trei ani, o mita-record. S-a spus ca are un palmares remarcabil, ca a avut dosare complexe sau ca a fost hulit pe nedrept. Si, totusi, Doana a primit aviz negativ pentru sefia Parchetelor Militare, iar Traian Basescu nu l-a numit.

Noi spunem ca Justitia nu are eroi si, incepand de astazi, vom incerca sa argumentam aceasta afirmatie, pornind de la povestea mitei-record refuzate de procurorul Vasile Doana.

Cui i-e frica de procurorul militar Vasile Doana sau cui i-e frica de procurorii incoruptibili sunt doua intrebari lansate in presa in legatura cu anchetatorul care a refuzat, in urma cu trei ani, o mita-record. S-a spus ca are un palmares remarcabil, ca a avut dosare complexe sau ca a fost hulit de unii pe nedrept. Si, totusi, la inceputul anului trecut, Vasile Doana a primit aviz nefavorabil pentru sefia Sectiei Parchetelor Militare, iar Traian Basescu a tinut cont de recomandarea CSM si nu l-a numit, chiar daca propunerea era facuta d e Monica Macovei. Noi spunem ca Justitia nu are eroi si incepand de astazi vom incerca sa argumentam aceasta afirmatie, pornind de la povestea mitei-record refuzate de procurorul Vasile Doana.

Opinia publica nu era familiarizata cu numele procurorului militar Vasile Doana pana cand acesta a ajuns erou, nu fara voie, organizand un flagrant de dare de mita. Propriul flagrant, intr-un fel fie spus, pentru ca el urma sa primeasca bani si bunuri, printre care si o masina, in valoare totala de 100.000 de dolari, de la trei afaceristi din Bacau, cercetati intr-un dosar privind comertul cu produse petroliere. In final, mituitorii s-au ales cu pedepse cu inchisoarea fara executare.

Flagrantul cu cea mai mare suma oferita mita - 100.000 euro, 35.000 $ si un Audi S8 - s-a consumat pe 1 aprilie 2004. Nici nu incepuse bine ancheta in baza documentelor din arhivele CAROM, Darmanesti, RAFO si procurorul Doana descopera ca firmele fratilor Nicusor si Valeriu Damian (bacauani cu afaceri „grele“) sunt implicate in jaful de la RAFO (la acea data evaluat la 17.000 miliarde de lei). Motivul pentru care erau cercetati este des intalnit in anchete penale, si nu numai: firma lui Nicusor Damian a livrat produse petroliere neaccizate mai intai catre o firma-fantoma din Bucuresti, SC Urby Com SRL, apoi catre SC Tracorom SRL (firma lui Nicusor Damian) si SC Road Trans Poiana Stampei. S-au descoperit mii de facturi fiscale emise prin „firme-fantoma“.

O propunere indecenta
Cand ancheta a luat amploare si au fost cercetate deja o suta de firme, fratii Damian au inceput actiunea de influentare a anchetatorilor si i-au facut o propunere directa procurorului Vasile Doana: 100.000 de euro spaga pentru a-i scoate de sub urmarire penala (evaziune fiscala, fals, uz de fals). La 1 aprilie 2004, s-a realizat flagrantul (filmat pe o ulita din Racaciuni) cu cei 100.000 de euro (trei miliarde de lei).

Comunicatul PNA
Desi, initial, procurorii anticoruptie au anuntat flagrantul fara a spune numele procurorului care trebuia sa fie mituit, in final, fostul PNA a remis un comunicat in care anunta trimiterea in judecata a trei oameni de afaceri. „Prin rechizitoriul nr. 86/P/2004 din 1 mai 2004, Sectia de combatere a coruptiei a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Nicusor Damian, Valeriu Damian si Daniel Pargaru, pentru savarsirea infractiunilorr de dare de mita, prevazute de art.255 alin.(1) C.pen.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.