Vanatoarea organizata, la sfarsitul saptamanii trecute, pe domeniul de la Balc, aflat in custodia magnatului Ion Tiriac, s-a soldat cu sacrificarea a cel putin 100 de mistreti. Potrivit printului Dimitrie Sturdza, fiecare dintre cei 50 de participan
Vanatoarea organizata, la sfarsitul saptamanii trecute, pe domeniul de la Balc, aflat in custodia magnatului Ion Tiriac, s-a soldat cu sacrificarea a cel putin 100 de mistreti. Potrivit printului Dimitrie Sturdza, fiecare dintre cei 50 de participanti la partida de vanatoare a impuscat cam doi mistreti. Asta inseamna ca Asociatia Wild Boar, care a organizat evenimentul, a epuizat aproape tot efectivul de mistreti pe care avea voie sa-i sacrifice in sezonul de vanatoare august 2006-februarie 2007. Potrivit cotelor alocate in acest sezon de Ministerul Agriculturii, Asociatia Wild Boar avea dreptul sa vaneze 110 capete de mistreti

Domeniul de vanatoare ii apartine lui Ion Tiriac pana in 2015 si a facut, in ultimii ani, obiectul mai multor scandaluri legate de licitatia de atribuire, adjudecata de magnat pentru a doua oara. Un alt scandal este legat de impuscarea, in 2005, a aproximativ 180 de mistreti. La vanatoarea respectiva a participat si fostul premier Adrian Nastase, care a rapus 24 de animale. Anul acesta, partida de vanatoare a reunit oameni de afaceri straini care, impreuna, au o avere de peste 2.000 de miliarde de euro, cum ar fi Wolgang Porsche, Siegfried Wolf, Carlo Pesenti, Rudolf Streicher etc. Printre personalitatile romanesti participante se numara Petre Roman sau Dimitrie Sturdza

Unii spun ca evenimentul organizat la sfarsitul saptamanii trecute de magnatul Ion Tiriac pe domeniul de la Balc, judetul Bihor, reprezinta una dintre cele mai bine organizate partide de vanatoare din Europa. Altii sunt de parere ca Ion Tiriac a organizat un nou masacru, la care au fost invitati oameni de afaceri romani si straini, precum si politicieni importanti. Anul acesta, organizatorul evenimentului, Asociatia AV Wild Boar, a decis sa nu faca prea multa valva pe marginea acestei partide de vanatoare, avand in vedere scandalurile generate in anii precedenti. Principalele informatii au inceput sa apara abia dupa ce partida de vanatoare, care s-a desfasurat sambata si duminica, s-a incheiat cu un bilant incert. Invitatii lui Tiriac au fost, si de aceasta data, oameni de calibru din lumea afaceristilor atat din Romania , cat si din Europa, care, conform unor informatii vehiculate, ar fi vanat intre 160 si 240 de mistreti. Avand in vedere ca pentru sezonul de vanatoare 1 august 2006 - 15 februarie 2007 Asociatia Vanatorilor Wild Boar (Balc) a primit din partea Ministerului Agriculturii dreptul de a sacrifica 110 mistreti, unul dintre participanti, printul Dimitrie Sturdza, pentru a curma din fasa orice speculatie, a afirmat ca s-au sacrificat pana intr-o suta de animale. Asta, pentru ca daca numarul mistretilor impuscati de catre invitatii lui Ion Tiriac depaseste totalul impus de Ministerul Agriculturii, se poate vorbi despre braconaj.

La sfarsitul saptamanii trecute, in zilele de sambata si duminica, pe domeniul de vanatoare de la Balc s-a adunat lume de vaza din Europa. Intre invitatii din acest an s-au numarat Wolgang Porsche (mostenitorul companiei auto cu acelasi nume), Siegfried Wolf (presedintele companiei producatoare de componente auto Magna Europa), Carlo Pesenti (presedintele consortiului Itlacementi), Franz Rauch (cel mai mare producator de sucuri naturale din Europa), Rudolf Streicher (politician austriac, fost ministru in mai multe guverne, fost candidat prezidential si lider al Partidului Socialist), Mark Miles (fost presedinte al Asociatiei Tenismenilor Profesionisti).

Intre oaspetii romani s-au numarat fostul premier Petre Roman, printul Dimitrie Sturdza, oamenii de afaceri Elan Schwartzenberg, Sandu Georgescu si Dragos Dobrescu (imobiliare), Tinu Sebesanu (directorul general al Howard Johnson Grand Plaza).

Bilantul incert al mortii
Vanatoarea de mistreti organizata de Ion Tiriac pe fostul domeniu de la Balc al lui Ceausescu s-a incheiat, ieri, fara incidente. Potrivit unor surse din randul participantilor, numarul animalelor impuscate in cele doua zile cat a durat vanatoarea ar fi de 240, in timp ce altele indica 160 de mistreti doborati.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.