Sfarsitul anului trecut nu lasa de asteptat o evolutie apreciativa a monedei americane, investitorii de pe pietele internationale fiind interesati mai mult de achizitionarea de moneda unica, luand in calcul perspectivele cresterii dobanzii din euro-z
Sfarsitul anului trecut nu lasa de asteptat o evolutie apreciativa a monedei americane, investitorii de pe pietele internationale fiind interesati mai mult de achizitionarea de moneda unica, luand in calcul perspectivele cresterii dobanzii din euro-zona si situatia economica mai proasta din SUA, care ar fi condus la o reducere a randamentelor bonurilor de tezaur americane.
Aceste perspective faceau ca la inceputul anului euro sa se apropie de pragul de 1,33 dolari, moment pe care acesta nu a reusit sa il sustina. Din acest moment dolarul a inceput sa castige constant teren, paritatea coborand vinerea trecuta, pe pietele americane, la 1,2860 dolari, valoare care mai fusese atinsa la sfarsitul lui noiembrie.
Paritatea s-a apropiat foarte mult de pragul suport de la 1,2845 dolari, moment care ar putea declansa ordine de marcare a profiturilor pentru cei care au vandut moneda unica. In cazul in care euro va scadea sub acest nivel, urmatoarele praguri suport importante se afla la 1,2707 dolari, suportul major situandu-se la 1,2505 dolari, care nu a mai fost atins de peste jumatate de an.
Aprecierea de vineri a dolarului a survenit in urma unor informatii economice americane mult mai bune decat cele anticipate, ceea ce a indepartat, cel putin pentru moment, perspectivele unei reduceri de catre Rezerva Federala a dobanzii, care se situeaza la 5,25%. Dupa un raport incurajant al pietei muncii din SUA, un indice ISM pozitiv si o scadere a deficitului comercial, pentru a treia luna consecutiva, la sfarsitul saptamanii trecute au fost publicate vanzarile cu amanuntul, care au crescut in noiembrie, fata de luna precedenta, cu 0,9%, in raport anual.
In Europa, Banca Centrala a decis saptamana trecuta mentinerea ratei dobanzii la 3,50%, dupa ce la finele lui noiembrie 2005 ea era de 2%, presedintele Jean-Claude Trichet declarand ca asteapta mai multe informatii referitoare la accelerarea inflatiei, inainte de a proceda la o crestere a acesteia. Analistii asteapta ca rata dobanzii din euro-zona sa fie majorata la 3,75% dupa intalnirea conducerii BCE din martie, existand voci care anticipeaza o majorare, pana la sfarsitul anului, la 4,25%. Ei au in vedere ca anul trecut economia Europei s-a dezvoltat in cel mai rapid ritm din ultimii sase ani, iar rata somajului din Germania a scazut la cea mai mica valoare de la unificarea din 1990.
In schimb, Banca Angliei a decis majorarea dobanzii cu 0,25%, pana la 5,25%, ceea ce a avut ca efect o apreciere instantanee a lirei sterline, euro coborand fata de aceasta la minimul ultimilor doi ani si jumatate.
In ceea ce priveste paritatea dintre moneda europeana si cea nipona s-a observat, de asemenea, o scadere. De la 158 yeni, la inceputul anului, euro a coborat vineri la 155,10 - 155,89 yeni, investitorii asteptand, saptamana aceasta, cresterea dobanzii de catre Banca Japoniei de la 0,25 la 0,50%.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.